Hoe was ik mijn jas? De beste wastips per type jas!

Wist jij dat je een jas niet zomaar in de wasmachine kan gooien? Wanneer je een jas niet op de juiste manier wast, kan hij beschadigen en verliest hij zijn functie. Zonde, want goede jassen zijn vaak duur. Je wil niet dat hij al na een jaar zijn functie verliest, omdat hij verkeerd gewassen is. Geen zorgen, in dit blog deel ik de beste wastips om je jas wel goed te wassen.

Wanneer een jas bepaalde specificaties heeft, bijvoorbeeld waterdicht of winddicht, kan je de jas niet gewoon wassen. Een waterdichte jas is waterdicht, omdat hij een waterdichtmembraam heeft of omdat hij een coating heeft. Normale wasmiddelen tasten deze coating of het membraam aan. Hierdoor gaat de jas stuk. Hetzelfde geldt voor een winddichte jas.

Bij Perry Sport wordt het merk NikWax verkocht. NikWax heeft schoonmaakmiddelen voor allerlei soorten jassen en schoenen. Producten van NikWax bestaan uit twee series: producten met een groene dop en producten met een paarse dop. Producten met een groene dop zijn altijd om te reinigen; ze halen het vuil uit je kleding. Producten met een paarse dop zijn altijd om te herstellen en te beschermen.

Om het makkelijk voor je te maken ga ik het hebben over vier verschillende type jassen.

 • Softshell
 • Hardshell
 • Dons
 • Overig

Softshell

Softshell jassen zijn ontzettend fijne jassen. Softshell is namelijk winddicht, waterafstotend, ademend en flexibel. Omdat de jas flexibel en ademend is, is hij ideaal om te gebruiken wanneer je actief aan het bewegen bent. Bij actief bewegen kan je denken aan wandelen, fietsen en klimmen. Softshell jassen hebben vaak fleece aan de binnenkant waardoor je lekker warm blijft. Deze jas is dus zeer geschikt voor het Nederlandse weer waarin je nooit weet waar je aan toe bent.

Maar hoe was je deze jas nou? Hierboven schreef ik over de NikWax producten. Ook voor de softshell geldt, eerst reinigen, daarna beschermen en herstellen. Om de jas te reinigen kan je NikWax Tech Wash gebruiken. Tech Wash reinigt de jas zonder hem te beschadigen, anders dan normale wasmiddelen doen. Door gebruik slijt je jas altijd. Het is daarom goed om na het wassen met de Tech Wash te herstellen en beschermen. Bij een softshell jas kan je daarvoor de NikWax Softshell proof gebruiken. Dit wasmiddel herstelt de winddichte en waterafstotende eigenschappen van de jas en legt er een beschermlaag overheen. Je kan je jas ook alleen wassen met de Softshell proof van NikWax, maar dan wordt eventueel vuil niet grondig verwijderd. Let er op dat wanneer je de jas gaat wassen je eerst de gebruiksaanwijzing leest en je de centrifugestand uit zet, laat de jas aan de lucht drogen.

Hardshell

Hardshell jassen zijn altijd waterdicht en winddicht. Een hardshell jas heeft vaak geen voering en biedt daarom niet veel warmte. Wel is een hardshell jas ademend. Wil je ook warmte hebben, dan moet je een hardshell combineren met een tweede laag, bijvoorbeeld een fleece. Onder hardshell producten vallen bijvoorbeeld onderstaande voorbeelden:

Sommige bovenstaande producten hebben wel voering en zijn daarom wel warm. Voor extra warmte kun je ze altijd combineren met een extra laag.


Onder hardshell jassen vallen ook jassen met GORE-TEX er in. GORE-TEX is een membraam dat waterdicht, winddicht en ademend is.

Om een hardshell te wassen gebruik je net als bij de softshell jas NikWax Tech Wash. Om je jas daarna te herstellen en te beschermen gebruik je NikWax TX. Direct. Dit impregneermiddel bestaat er in een wash-in vorm, maar ook in een spray-on. Het voordeel van een wash-in is dat het wasmiddel gelijkmatig over de jas wordt verdeeld, daar waar je met een spray-on stukken kan missen. Lees voordat je de jas gaat wassen altijd de gebruiksaanwijzing van het wasmiddel, zet de centrifugestand uit en laat je jas aan de lucht drogen.

Dons

Als je een donzen jas hebt is het belangrijk dat je hem regelmatig wast. Door vocht en vuil gaat het dons aan elkaar zitten. Het volume van de jas neemt hierdoor af en de jas verliest zijn warmte. Daarnaast trekt vuil water aan, waardoor het dons en misschien jijzelf nat wordt. Je kunt dit voorkomen door je jas te wassen met NikWax Down Wash Direct. Dit wasmiddel is speciaal ontworpen voor jassen met dons. Het wasmiddel verwijdert vuil van zowel het dons als de buitenlaag en het herstelt de waterafstotende eigenschappen.

Je kan je jas in de wasmachine wassen of met de handwas, het wasmiddel is voor beide geschikt. Zorg ervoor dat je tennisballen of opgerolde sokken toevoegt aan de was wanneer je de jas in de wasmachine gaat wassen. Deze zorgen ervoor dat het dons goed opgeklopt wordt. Het is erg belangrijk dat je een donsjas goed laat drogen. Wanneer dons nat of vochtig blijft kan het stuk gaan en plakt het aan elkaar. Wanneer het waslabel dit toestaat kan de jas in de droger.

Overig

Natuurlijk zijn er dan nog jassen die niet onder een van de bovenstaande categorieën vallen. Bijvoorbeeld jassen die niet waterdicht zijn, zoals een trainingsjas. Eigenlijk is het heel simpel om te onthouden. Is je jas waterdicht, waterafstotend of winddicht? Dan gebruik je een biologisch afbreekbaar wasmiddel zoals NikWax Tech Wash. Dit wasmiddel reinigt de jas zonder de eigenschappen aan te tasten. Is je jas niet waterdicht, waterafstotend of winddicht, dan is de kans groot dat je hem met gewoon wasmiddel kan wassen.

Je weet nu hoe je een jas moet wassen. Om je nog verder op weg te helpen staan hieronder nog een paar algemene regels waar je rekening mee kan houden bij het wassen van je jas.

 • Kijk altijd naar het wasadvies in de jas.
 • Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het wasmiddel.
 • Was je jas nooit zomaar met een normaal wasmiddel.
 • Wanneer je een jas wast zet je de centrifugestand uit of zo laag mogelijk.
 • Het is voor de meeste jassen fijn als ze aan de lucht drogen.
 • Vuil trekt water aan. Als je merkt dat een jas niet meer waterdicht is kan het zijn omdat hij vies is.
 • Je kan je jas eerst wassen met een reinigend product en daarna zonder te drogen meteen wassen met het herstellende en beschermende wasmiddel.

Wist jij dat een jas niet zomaar in de wasmachine kan? Laat het vooral weten in de comments. Twijfel je na het lezen van dit blog alsnog over hoe je een jas moet wassen? Raadpleeg dan de label van de jas of neem contact op met de winkel waar je de jas gekocht hebt of het desbetreffende merk van de jas.  


jula-meijer

Mijn naam is Jula Meijer, flex medewerker bij Perry. Ik ben 23 jaar en zit in mijn laatste jaar van de Academie Lichamelijke Opvoeding. In mijn vrije tijd volleybal ik, vind ik het leuk om creatief bezig te zijn, ben ik druk bezig met het creëeren van een urban jungle en hou ik er ook van om lekker op de bank te zitten met een filmpje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *