Hoe vind je jouw ideale tennisschoen?

Wie de schoen past, kan de baan op!

Dat goed schoeisel belangrijk is, zal iedereen kunnen beamen. Zeker als je gaat sporten. Maar hoe weet je welke schoenen voor jou het beste zijn als je gaat tennissen? Ik geef je graag het antwoord!

Gemalen baksteen

Ik vertelde al eens dat ik met een tennisracket ben opgegroeid. Tja, dat is al wat jaren geleden maar in die tijd waren er vrijwel alleen gravelbanen in Nederland. Ik weet nog dat in die periode de eerste kunstgrasbanen werden aangelegd. Net zoals nu de padelbanen in opmars zijn, zoals je in mijn eerdere blog hebt kunnen lezen.

Goed, gravel dus. Diep oranje rood gemalen baksteen. Dat zit op een warme zomerse dag vanzelf op al je kledingstukken. Loopt eveneens als vanzelf met je mee het huis in… Je kunt er heerlijk op glijden en het nodigt automatisch uit voor een wat defensiever spel en betoverende topspinnenballen. Wie aan gravel denkt, denkt daarom ook automatisch aan gravelbijters. Veelal Spaanse of Zuid-Amerikaanse sporters die vroeger op geen enkele andere ondergrond voorbij de tweede ronde van een willekeurig toernooi kwamen, maar in de zomer alle finales domineerden. In ‘mijn’ tijd waren dat spelers als Sergi Bruguera, Alberto Berasategui en Arantxa Sanchez-Vicario.

Nu zijn er weliswaar minder mondiale tennissers die het zich kunnen permitteren om op slechts één ondergrond te kunnen excelleren. Maar Diego Schwartzman en Dominic Thiem komen zeker in aanmerking voor de titel van hedendaagse gravelbijter. En wat te denken van onze eigen Kiki Bertens!

Zoveel banen, zoveel schoenen

Oké, tot voor kort lag er dus op bijna alle banen gravel, in ieder geval die in Europa en Zuid-Amerika. Alleen een kleine club in de gelijknamige wijk in het zuidwesten van Londen blijft ieder jaar dapper graskorrels strooien. Tegenwoordig is dat anders. Naast gravel en (kunst)gras vind je nu ook hardcourt, Frenchcourt, Canada Tenn, smashcourt, indoor en tapijt. Je kunt je voorstellen dat iedere ondergrond specifieke eigenschappen heeft en dus eigenlijk ook om specifieke schoenen vraagt.

  • Tennis je op gravel? Kies dan voor een tennisschoen met een visgraatmodel in de zool. Dit is het meest voorkomende profiel bij een tennisschoen en zorgt voor zowel grip als flexibiliteit.
  • Voor kunstgras heb je een extra grof profiel nodig om grip te houden. Vaak zie je nopjes op dit type tennisschoen.
  • Voor hardcourt heb je vooral een stevige buitenzool nodig vanwege de harde ondergrond. Daarnaast moet je vooral op de schokdemping en veerkracht van de tennisschoen letten om blessures te voorkomen.
  • Speel je binnen? Dan heb je een gladde zool nodig, die vrijwel geen profiel heeft. Daarmee verklein je de kans dat je voet ‘vast’ komt te staan (en dus de kans op blessures).
  • En dan is er nog de omni-, multi- of all court zool voor als je niet kunt kiezen of gewoon het liefste iedere dag op een andere ondergrond speelt. Deze zool bestaat uit een combinatie van harde en zachte elementen, bijvoorbeeld nopjes én een visgraatprofiel, en is geschikt voor bijna alle (outdoor) tennisbanen. Speel je (bijna) altijd op dezelfde ondergrond? Dan adviseer ik je om een tennisschoen te kiezen met een zool die het meest geschikt is voor dat type ondergrond.

Naast het type zool moet je bij het kiezen van nieuwe tennisschoenen ook rekening houden met een aantal andere factoren. Bijvoorbeeld hoe vaak je tennist en hoe fanatiek je je beweegt over het veld.

Persoonlijke voorkeur

Net als bij gewone schoenen, is jouw persoonlijke voorkeur natuurlijk ook heel belangrijk. Want hoewel bovenstaande richtlijnen je hopelijk al een eind op weg helpen, heb je vervolgens nog altijd keuze uit honderden schoenen. En jij weet en voelt zelf het beste welke schoen jou het meeste aanspreekt. Zo zijn er zwaardere of lichtere schoenen, soepele of stroeve schoenen (schoenen voor hardcourt en kunstgras zijn stroever dan schoenen voor gravelbanen) en schoenen met een smalle (bijv. ASICS), normale (bijv. Nike) of brede (bijv. adidas en K-Swiss) pasvorm. En dan heb ik het nog niet eens over de talloze designs en kleuren.  

Perry helpt je kiezen!

Op Perrysport.nl vind je een uitgebreid assortiment schoenen waar je op je gemak een kijkje kunt nemen en verschillende schoenen kunt vergelijken. Maar voordat je nieuwe schoenen koopt, raad ik je aan om een van de vestigingen te bezoeken voor een persoonlijk advies en om enkele schoenen te passen. Heb je nu tennisschoenen die op een specifieke plek zijn versleten? Neem ze dan vooral mee. Dan kan de betreffende winkelmedewerker zien wat de slijtage is en je precies vertellen welke schoenen ideaal voor jou zijn.


Martijn

Hey, ik ben Martijn (41) en heb een passie voor sport. Vroeger wilde ik sportverslaggever worden dus je kunt bijna geen sport noemen waar ik niet in geïnteresseerd ben! De laatste jaren ben ik steeds meer gericht op outdoor sporten en een bijbehorende leefstijl. Lekker actief zijn, gezond eten maar ook zorgen voor voldoende rust & ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *