Hoe moet je reflecterende kleding wassen? 7 tips!

Reflecterende kleding bestaat er in verschillende soorten en maten met ieder zijn eigen wasvoorschriftenlabel. Toch heeft kleding met reflecterende elementen een grote overeenkomst, namelijk het reflecterende materiaal. In dit blog vertel ik jullie hoe je deze kleding het beste kan wassen aan de hand van 7 tips en voorbeelden.

Tip 1 – Allereerst is het belangrijk om de samenstelling van jouw reflecterende kledingstuk te achterhalen.

Over het algemeen hebben deze kledingstukken namelijk een coating waar voorzichtig mee omgegaan dient te worden. Daarom moet je altijd het wasetiket van het kledingstuk raadplegen om schade aan de coating te voorkomen. De coating is namelijk het beschermlaagje van het kledingstuk.

Tip  2- Reflecterende kleding is gemaakt van speciale reflecterende materialen.

Als je jouw kledingstuk tijdens het handwassen uitwringt beschadig je dit materiaal. Wring deze kleding daarom nooit uit en was reflecterende kleding liever niet in de wasmachine aangezien dit zorgt voor slijtage aan het reflecterende materiaal.

Tip 3: Reflecterende kleding kan je het beste wassen met minder irriterende wasvloeistof.

Pas op want het water waarin je de kleding wast mag niet boven de 30 graden zijn. Anders beschadig je het reflecterende materiaal.

  • Stap 1: Laat de kleding ongeveer 5 minuten in het water weken. Langer mag natuurlijk altijd, maar korter is niet aan te raden.
  • Stap 2: Borstel daarna de harde oppervlakken van de kleding zachtjes met een zachte borstel. Denk hierbij aan een borstel met slappe borstelharen zoals je gebruikt voor het kammen van babyhaar.
  • Stap 3: Spoel de kleding vervolgens af met schoon water zodat al het wasmiddel uit de kleding is verwijderd.

Tip 4: Laat je reflecterende kleding drogen op een koele en geventileerde plaats.

Stel de kleding niet bloot aan de zon. De zon kan het reflecterende materiaal namelijk aantasten en de levensduur van kleding verkorten en dat wil je natuurlijk niet. Het is ook niet aan te raden om deze kleding in de droger te drogen. Wederom om beschadiging aan het reflecterende materiaal te voorkomen. Als je dit toch wil doen droog je kleding dan niet boven de 70 graden. Dat vergroot de kans op krimpen en beschadiging aan de kleding.

Tip 5: Als je toch jouw reflecterende kleding in de wasmachine wil wassen, draai dan de reflecterende kleding altijd binnenstebuiten.

Het reflectievermogen van alle reflecterende materialen wordt namelijk met de keer minder als het kledingstuk wordt gewassen zonder dat het binnenstebuiten is gekeerd. Dit kan je soms met het blote oog niet zien maar merk je pas als je de reflecterende kleding weer gebruikt.

Tip 6: Als je reflecterende kleding voor het eerst gaat wassen, was deze dan bij een lagere temperatuur dan het label aangeeft.

Zo voorkom je dat jouw kledingstuk kleur gaat afgegeven. Was daarom ook geen andere kleding in hetzelfde water nadat je de reflecterende kleding in het water hebt gewassen.

Tip 7: Was jouw reflecterende kleding regelmatig om te voorkomen dat vuil zich vastzet aan de kleding.

Gebruik bij het wassen geen optische witmakers of wasverzachter en voorkom wasmiddel met bleek. Dit wederom om beschadiging aan het kledingstuk te voorkomen.

Verder is het belangrijk om de wasvoorschriften op de labels goed te bekijken. Zoals ik in het begin al zei, zijn niet alle reflecterende kledingstukken hetzelfde. Sommige kledingstukken bevatten heel veel reflecterend materiaal terwijl er bij de ander maar een reflecterende streep te vinden is. Zo is het geen ramp om de reflecterende voetbalhesjes van je zoon in de wasmachine te wassen, maar voor het wassen van een reflecterende wandeljas zou ik toch gebruikmaken van bovenstaande tips! Ik zou zeggen, veel wasplezier!


kim-tol

Hi! Ik ben Kim van storyofourlives.nl. Een millenial die leven vooral niet te serieus neemt met een grote passie voor schrijven in elke vorm van het woord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *