Hoe kies je de juiste voetbalschoenen? De ultieme koopgids!

Iedere voetbalschoen heeft een andere pasvorm, en zo is er dus voor iedere voetballer de juiste schoen. Maar welke schoen past het beste bij jou? Je moet rekening houden met heel veel factoren als je de juiste voetbalschoen gaat uitzoeken: materiaal, speelstijl, zoolplaat, veters, de vorm van jouw voet etc. Ieder model heeft een ander noppensysteem, is gemaakt van ander materiaal en heeft een andere pasvorm.

Kom je er niet uit? De beste oplossing is natuurlijk om de voetbalschoen te gaan passen in de winkel en te luisteren naar het advies van de specialisten. Maar wanneer je online een voetbalschoen wilt kopen kun je hem natuurlijk ook niet passen. Wij geven je in dit blog wat tips om te bepalen of een bepaald model bij jouw voet past zodat jij het maximale uit je spel kunt halen.

Welke schoen past bij welke ondergrond?

Misschien wel het meest belangrijke aspect wanneer je een nieuwe voetbalschoen gaat uitzoeken: bepalen op welke ondergrond je gaat spelen. Dit kan zijn: gras (Firm Ground), zachter gras (Soft Ground), kunstgras (Artificial Grass), turf (TF) of zaal (Indoor Courts). Er worden tegenwoordig ook voetbalschoenen gemaakt die je zowel voor gras als voor kunstgras kunt gebruiken, de zogenaamde MG-schoen (Multi Ground). In principe kun je met iedere voetbalschoen voor gras ook op kunstgras spelen, maar andersom is het wat lastiger. Combinaties die je pertinent niet kunt maken zijn: met een SG-schoen, inclusief ijzeren noppen, op kunstgras spelen, met een turfschoen op gras spelen en uiteraard zijn zaalschoenen alleen voor indoor bedoeld.

FG-voetbalschoenen
De FG-schoen voor natuurgras is het meest voorkomende model voetbalschoen. De zoolplaat bestaat uit meerdere plastic noppen voor natuurlijke ondergronden die wat steviger zijn. Deze soort schoen is geschikt voor de meeste grasvelden.

SG-voetbalschoenen
De SG-schoen is geschikt voor de wat zachtere/modderige grasvelden. De langere metalen noppen zorgen voor een beter contact met het gras. Deze soort wordt het meest gebruikt door profvoetballers.

AG-voetbalschoenen
De AG-schoen is gemaakt voor Artificial Grass, oftewel kunstgras. Steeds meer amateurverenigingen stappen over op kunstgras. Op kunstgras kun je namelijk vaker trainen dan op gras en het is minder onderhoudsgevoelig. Na een hevige regenbui kan er gewoon gevoetbald worden. De meest bekende voetbalmerken hebben daarom speciale voetbalschoenen voor kunstgras ontwikkeld. Deze schoenen hebben meer noppen dan een natuurgrasschoen die wat kleiner en ronder zijn. Ook zijn ze hol van binnen zodat je meer grip hebt.

TF-voetbalschoenen
Op korte kunstgrasvelden, hardcourts en gravelvelden kun je de turfschoen (TF) gebruiken. Deze schoen heeft heel veel kleine noppen voor meer grip en een dikke zool voor meer demping. Dit zorgt ervoor dat je je spieren minder belast op een harde ondergrond. Je kunt dit type schoen ook goed gebruiken voor voetbal op straat.

IC-voetbalschoenen
IC staat voor indoor court. Indoorschoenen zijn uiteraard speciaal gemaakt voor zaalvoetballers. Deze schoenen laten geen sporen achter in de zaal – ze zijn non-marking – en hebben altijd een goede grip om snel te kunnen reageren op het snelle zaalvoetbalspel.

MG-voetbalschoenen
MG staat voor Multi Ground. De naam zegt het eigenlijk al, deze schoenen zijn geschikt voor meerdere ondergronden. Vaak is het een combinatie van FG- en AG-voetbalschoenen. De bovenkant is nagenoeg hetzelfde als alle andere voetbalschoenen. Maar de zoolplaat bevat een combinatie van ronde en langwerpige noppen zodat je zowel op gras als op kunstgras uit de voeten kunt.

Leren, kunststof of geweven voetbalschoenen?

De keuze voor het schoenmateriaal is enerzijds een kwestie van smaak en gevoel. Anderzijds kan het materiaal invloed hebben op de duurzaamheid van de schoen en het comfort tijdens het dragen. Ook hierbij is het weer verstandig om te kijken naar de ondergrond waarop je speelt.

Leren voetbalschoenen
Als je gaat voor comfort is leer misschien wel de beste keuze. Kangoeroeleer, runderleer of kalfsleer worden het meeste gebruikt. Deze leersoorten zijn erg duurzaam en soepel; ze nemen de vorm van de voet aan. Leren voetbalschoenen lopen altijd wat uit. Handig om rekening mee te houden bij het selecteren van de juiste maat! Het grote voordeel van leren voetbalschoenen is dat ze zeer comfortabel aanvoelen en het je balgevoel vergroot. Een nadeel is dat deze materiaalsoort wel wat onderhoud met zich meebrengt. Je zult ze goed moeten inspuiten of invetten tegen uitdroging. Leren voetbalschoenen zullen ook sneller gaan slijten wanneer je speelt op kunstgras. Klassieke bekende voorbeelden van leren voetbalschoenen zijn de adidas Copa Mundial, de Nike Premier en de Nike Tiempo.

Kunststof voetbalschoenen
Kunststof schoenen hebben minder onderhoud nodig en zijn vormvast. Deze soort is erg populair geworden omdat het materiaal lichter is en het vereist minder onderhoud ten opzichte van de leersoorten. Kunststof voetbalschoenen heb je in vrijwel iedere prijscategorie. In het hogere segment voelen de kunststof schoenen zelfs aan als echt leer waardoor je dezelfde balcontrole ervaart. Groot voordeel is ook dat dit materiaal minder snel slijt op kunstgras. Voorbeelden van kunststof schoenen zijn de adidas X, de adidas Predator en de PUMA One.

Geweven voetbalschoenen
De topmodellen van topmerken maken tegenwoordig veel gebruik van geweven materiaal. Denk aan het Primeknit-materiaal van adidas en de Flyknit-technologie van Nike. Deze modellen sluiten naadloos aan op je voet en bieden een optimaal balgevoel door de sok-achtige pasvorm. Ook zijn ze superlicht van gewicht. De geweven voetbalschoenen uit het hogere segment hebben vaak een waterafstotende laag, waardoor ze geen water opnemen en zwaar worden bij een nat veld of regenval. De Nike Mercurial Superfly en Nike Phantom Vision zijn goede voorbeelden van geweven schoenen uit het topsegment.

Wat zijn de voordelen van voetbalschoenen met een sok?

In 2014 kwam Nike met een revolutionaire schoen uit: de Magista Obra. Wat de schoen zo revolutionair maakte was het geweven bovenwerk en natuurlijk het welbekende “sokje” dat nauw aansluit om de enkel. Naast het feit dat het er innovatief uitziet, hebben voetbalschoenen met een sokje ook enkele functionele voordelen.

Waar het begon bij één model van Nike, hebben de grote merken in de voetbalwereld nu meerdere modellen met een elastisch bovenstuk/kraagje. Deze modellen geven voetballers meer draagcomfort, ze zitten steviger en bieden meer stabiliteit tijdens wedstrijden en trainingen. Het voelt daadwerkelijk aan alsof je alleen een sok draagt en dit geeft spelers meer balgevoel. Later werden ook zelfs zaalvoetbalschoenen toegevoegd aan de lijst met voetbalschoenen met sokjes.

In de loop der jaren zijn de sok-delen van de voetbalschoenen ook veranderd. Waar de sokjes eerst nog recht waren afgesneden vormen ze nu bij alle modellen meer naar je enkel waardoor de schoenen nog natuurlijker aanvoelen en je nog meer bewegingsruimte hebt. Ook zijn de bovendelen nu beter geventileerd dan voorheen.

Enkele modellen met een sokje/kraagje zijn: de Nike Mercurial, adidas Predator, Nike Hypervenom, Nike Phantom, adidas X, adidas Nemeziz, PUMA Future en PUMA One. Veel van deze modellen zijn ook zonder het sokje verkrijgbaar.

Moet je voetbalschoenen een maat groter kopen?

Voetbalschoenen vallen anders dan je normale sneakers. Ze vallen over het algemeen smaller en iets kleiner, zodat ze exact om je voet heen vallen en er zo weinig mogelijk ruimte overblijft om te schuiven. Het kan per merk verschillen hoe bepaalde voetbalschoenen vallen. De voetbalschoenen van adidas vallen over het algemeen iets breder dan Nike. Dit gaat echter niet op voor ieder model schoen, hier komen we later op terug.

Het is daarom verstandig om je voet op te meten om zo de juiste maat te kunnen bepalen. Je kunt niet blindelings een maat groter bestellen. Op internet zijn per merk maattabellen te vinden die je kunnen helpen bij het bepalen van je juiste voetbalschoenen-maat.

Het kan gebeuren dat jouw voetmaat precies tussen twee maten invalt. Een advies is dan om altijd te kiezen voor de maat die groter is. Ten eerste omdat je de ruimte altijd kunt compenseren door een extra dikke sok aan te doen of zelfs twee sokken. Bij een te kleine schoen kun je er niet altijd van uitgaan dat hij wat uitloopt, tenzij deze van echt leer is. De meeste voetbalschoenen worden niet meer van echt leer gemaakt waardoor deze regel niet opgaat. Ook kun je bij een te kleine schoen last van je voet/tenen krijgen. En tijdens een wedstrijd is dit natuurlijk het laatste dat je wilt.

Moet een voetbalschoen strak zitten?

Voor het optimale balgevoel moet een voetbalschoen uiteraard mooi passend om je voet zitten. Veel voetballers prefereren een strakke schoen boven een te losse schoen. Maar je kunt bij te kleine of te strakke voetbalschoenen last krijgen van bepaalde klachten. Een erg vervelende klacht is dat je grote teen scheef gaat staan. Dit gebeurt niet zomaar en ontstaat door lange tijd met te kleine voetbalschoenen te voetballen. Deze klacht gaat niet zomaar weg en kan erg pijnlijk zijn. Kleinere, maar wel vervelende klachten, zijn het ontstaan van eelt en blaren op bepaalde plekken op je voeten. Deze pijnlijke plekken ontstaan waar teveel wrijving en druk ontstaat. Ook komt er bij te strakke schoenen teveel druk te staan op de naden aan de zijkant van de voetbalschoen waardoor hij kan scheuren.

Welke modellen vallen breder?

Ieder voet is anders, in lengte, breedte en in hoogte. Als voetbalschoenen in de lengte te klein zijn dan voel je dat direct aan je tenen, je teennagels zitten dan tegen de voorkant van de schoen aan. Maar schoenen kunnen ook in de breedte te strak zitten en dat heb je niet altijd direct door. Want de meeste consumenten denken dat voetbalschoenen wat uitlopen. Dit is echter niet in ieder geval zo, en is vooral van toepassing op de lederen varianten. Daarom is het belangrijk om research te doen naar de verschillende modellen per merk.

De grote drie voetbalmerken – adidas, Nike en PUMA – hebben zowel smalle als bredere schoenvarianten in het assortiment. Vaak zijn de leren voetbalschoenen voor de bredere voet. Maar ook enkele kunststof of geweven varianten kunnen gedragen worden door spelers met brede voeten. Hieronder geven wij wat algemene richtlijnen per voetbalschoenenmodel.

Nike Tiempo
Deze klassieke, vaak zwartgekleurde, schoen is al jaren favoriet onder voetballers met iets bredere voeten. Dit komt enerzijds door de pasvorm maar anderzijds ook door het materiaal. De Tiempo wordt namelijk gemaakt van leer. Het is bekend dat leer uitloopt en de schoen nog wat wijder gaat zitten naarmate je er veel op speelt. De Nike Tiempo is de breedste schoen in het assortiment van Nike.

adidas Copa en Copa Mundial
Misschien wel de bekendste schoen in de voetbalwereld: de adidas Copa Mundial. Deze alltime classic is trouw gebleven aan zijn uitvoering: superzacht kangoeroeleer, een witte zool met 12 noppen, de drie witte strepen op de zijkant en de vertrouwde lip die je over je knoop heen kunt vouwen. De Copa Mundial heeft ook een jonger broertje: de adidas Copa. Deze schoen heeft veel overeenkomsten met de Copa Mundial maar wordt wel uitgevoerd in meerdere kleurstellingen.

PUMA Future
Deze revolutionaire PUMA-schoen maakt gebruik van zogenaamde NETFIT-technologie. Het bovenwerk van de schoen is bijna compleet bedekt met zeshoekige gaten die gebruikt worden als vetersysteem. Hierdoor kun je de schoen op oneindig veel manieren veteren, ook voor voetballers met brede voeten. Je haalt de veters dan door de dichtstbijzijnde gaatjes van de schoen voor een “wide fit”.

Nike Phantom Vision
De Phantom Vision is vergelijkbaar met de PUMA Future wat betreft pasvorm. Het heeft een “one-pull” vetersysteem dat met één beweging de druk verdeeld over de gehele schoen. Hierdoor kan de schoen gedragen worden door zowel voetballers met smalle voeten, als voetballers met bredere voeten. Als je smallere voeten hebt trek je de veters simpelweg wat strakker aan.

Nike Phantom Venom
Het allernieuwste Phantom-model van Nike. Geïnspireerd op de Total 90 voetbalschoenenlijn uit het verleden. Dit model loopt net als de Nike Hypervenom wat breder weg aan de voorkant waardoor ze uitermate geschikt zijn voor voetballers met een bredere voet. De veters zijn iets schuin op de schoen geplaatst waardoor je een groter raakvlak hebt. Ook zijn de veters voor de helft in de upper van de schoen verwerkt, wat ook voor meer balcontrole zorgt.

Welke modellen vallen smaller?

adidas X
De vernieuwde adidas X heeft een smalle/sokachtige pasvorm en zit strak om de voet. Ook is de voetbalschoen gemaakt van zeer licht materiaal wat ten goede komt aan de snelheid van de speler die hem draagt. Net zoals het vorige model uit de serie wordt deze schoen gedragen door de snelste spelers op het veld.

Nike Mercurial
De Nike Mercurial is de tegenhanger van de adidas X, is ultralicht en een smalle pasvorm over de gehele lengte van de schoen. Net als de X is deze schoen gemaakt van kunststof waardoor hij niet erg uitloopt en dus zijn originele vorm voor een groot deel zal behouden. De snelste spelers ter wereld zoals Cristiano Ronaldo, Mbappé en Neymar dragen deze schoenen zodat zij altijd eerder bij de bal zijn dan hun tegenstanders.

adidas Nemeziz/Messi
Deze ‘schoen van Lionel Messi’ valt wat strakker. Dit komt door het bandage achtige bovenwerk van de schoen dat geïnspireerd is op, je raadt het al, sporttape. De adidas Nemeziz rekt wel wat mee met je flitsende passeerbewegingen maar zit over het algemeen wat strakker om je voeten.

Waar kan ik terecht voor advies?

Zoals we al aangaven, iedere voet is anders. Het beste wat je kunt doen is de schoen die je op het oog hebt te passen in een winkel en daarbij advies te vragen aan één van de gespecialiseerde verkopers op de vloer. Deze experts kunnen je passend advies geven met betrekking tot het kiezen van de juiste maat en het juiste model. Ook kun je uiteraard even een rondje door de winkel lopen om te voelen hoe de schoenen lopen. Zo kom je er al snel achter of je de verkeerde maat of het verkeerde model hebt uitgekozen.

Online zijn vele maattabellen te vinden per merk als je niet in de gelegenheid bent om een winkel te bezoeken. Je zult dan wel even eerst je voeten moeten opmeten om zo de juiste lengte in centimeters te bepalen.

Mijn beste advies? Luisteren naar je voeten om daarna op het veld je voeten te kunnen laten spreken!


Sven

Mijn naam is Sven Vlasman, online merchandiser bij Perry. Ik ben 29 jaar en voetbal nu zo’n 24 jaar, waarvan al ruim 11 jaar in het 1eelftal bij mijn plaatselijke voetbalclub s.v. KDO in De Kwakel. Naast voetbal heb ik als hobby’s: snowboarden, fitness, reizen en vooral ook heel veel voetbal kijken. Naast voetbal kijk ik ook graag naar NBA en tennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *