Hoe kies ik de juiste skihelm?
Yes, het wintersportseizoen breekt bijna aan en dat betekent dat we straks weer de piste op kunnen! Maar ben jij al 100% voorbereid? Of je nu skiër of snowboarder bent, er zijn een aantal zaken die je altijd nodig hebt. Goed materiaal staat toch wel bovenaan de lijst, met name een goede helm. Deze biedt de nodige bescherming en is in veel skigebieden zelfs verplicht. Waar moet je allemaal op letten en wanneer moet je je helm eigenlijk vervangen? In dit blog vertel ik jou hoe je precies de juiste skihelm kiest.
Op de piste of offpiste?
Ten eerste is het belangrijk om te bedenken wat je allemaal van plan bent op de piste. Ben jij iemand die altijd netjes op de geprepareerde piste blijft of zoek je het avontuur offpiste op? Wanneer je op de piste blijft kies je vaak voor snelheid, terwijl offpiste de nodige trucjes worden uitgevoerd. Het grote verschil is natuurlijk dat de sneeuw offpiste ongeprepareerd is en het terrein een stuk ruiger is. Je maakt hier bij een val meer kans om op een rots of ander scherp punt terecht te komen.
Verschillende types
Er zijn verschillende soorten helmen waar je uit kunt kiezen. Je hebt de keuze uit Inmold helmen, Hardshell helmen en Hybrid helmen. Ik zet ze even voor je op een rijtje.
- De Inmold helmen zijn erg licht en bestaan uit een buitenlaag met een gespoten binnenzijde van schuim. Dit soort helmen kunnen goed klappen opvangen, maar bieden geen bescherming tegen scherpe voorwerpen zoals rotsen. Deze helmen zijn dus minder geschikt voor offpiste-avonturen.
- De Hardshell helmen zijn wat zwaarder en hebben vaak minder ventilatie, maar bieden daarentegen wel bescherming tegen scherpe objecten. Dat komt doordat de helm uit twee aparte lagen bestaat: de schuimlaag wordt los aangebracht op de harde buitenlaag. Een goede keuze voor offpiste dus!
- Een Hybride helm is eigenlijk het beste van twee werelden. De voordelen van Inmold en Hardshell helmen worden hier gecombineerd op plaatsen waar de bescherming het meest nodig is. Maar, dit maakt wel dat deze helm een stuk prijziger is dan de andere twee soorten.
Veiligheidsnormen
Ook handig om op te letten: check of de helm een sticker heeft met het juiste label. Dat moet een CE 1077- of CE 1078-label zijn. Dit houdt in dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Zo weet je zeker dat je 100% veilig de piste op kunt!
Passen, passen en nog eens passen
Je weet natuurlijk pas echt of een helm goed zit als je hem op je hoofd hebt gehad. Ik zou dus ook altijd adviseren om naar een winkel te gaan. Anders blijf je straks keer op keer een andere bestellen. Waar je dan precies op moet letten? Ten eerste op de maat en pasvorm. Sommige helmen hebben een ronde pasvorm terwijl andere een meer ovale vorm hebben. Je kunt een handig testje doen om erachter te komen welke soort bij jou past. Wanneer je een helm op hebt, laat je het bandje loszitten en schud je een aantal keer je hoofd van links naar rechts. De helm moet nu niet of nauwelijks bewegen. Gebeurt dat wel? Dan heb je een ovalere pasvorm nodig. Ook de valtest is een handige: buig met de helm op je hoofd voorover. Blijft de helm netjes zitten? Dan is de maat goed! Valt de helm af? Dan heb je een rondere pasvorm nodig. Verder moet de helm natuurlijk ook gewoon lekker zitten. Wanneer je nu al een irritatiepunt voelt, kun je beter een andere helm kiezen.
Combinatie met skibril
Vaak gebruik je je helm in combinatie met een mooie skibril. Ook die twee moeten samen een goede match vormen. Heb je al een skibril? Neem die dan vooral even mee als je een helm gaat passen. Zo kun je dat direct checken! Er mag geen grote kier tussen de helm en je skibril zitten, anders krijg je last van een koud voorhoofd. Maar let op, het moet ook weer niet te strak aansluiten, dan drukt je helm je bril waarschijnlijk naar beneden. Door je neus ademen wordt dan steeds een beetje lastiger en dat willen we natuurlijk niet.
Tijd voor vervanging
Wat nou als je al jaren plezier hebt van je skihelm en er nog geen krasje op zit? Moet je hem dan ook vervangen? Ja, dat moet zeker. Een skihelm gaat ongeveer 4 à 5 jaar mee, daarna verliest het schokabsorberende materiaal zijn werking. Ook wanneer je hard bent gevallen is het beter om een nieuwe helm aan te schaffen. Al is er aan de buitenkant misschien niks te zien, het is altijd mogelijk dat de binnenschaal is gebroken. Op die manier is de veiligheid van de helm niet meer gegarandeerd.
Heb je nog andere vragen over het kopen van een skihelm? Aarzel dan niet op contact op te nemen, we helpen je graag! Alvast wat inspiratie opdoen? De allerleukste skihelmen vind je hier

Hi! Ik ben Gina, 25 jaar en ik werk als tekstschrijver en reisblogger op www.reisdromen.com. Nieuwe plekken verkennen doe ik graag op een actieve manier; ik ben groot fan van hiken in de bergen, hardlopen en skiën. Hiernaast sta ik ook nog 3x per week op het voetbalveld.