Hoe kies ik de juiste hardloopschoenen?

Het kiezen van de juiste hardloopschoen is erg belangrijk. Hardloopschoenen zijn er in alle soorten, maten en verschillende kwaliteiten. Hierdoor kan het soms lastig zijn om de juiste hardloopschoenen te kiezen. Wij hebben om deze reden de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van de juiste hardloopschoen moet je op een aantal dingen letten. Ieder persoon is uniek en heeft een andere bouw, andere voeten, loopstijl en een eigen smaak natuurlijk. Er zijn toch een aantal dingen waar je op kan letten als je een hardloopschoen uitkiest. Hierbij valt te denken aan de pasvorm, demping en stabiliteit van de hardloopschoen. Ook speelt de ondergrond waarop je gaat hardlopen een grote rol bij je keuze.

De pasvorm

Allereerst moet je letten op de pasvorm van de hardloopschoen. Een hardloopschoen moet goed zitten en je moet er lekker op kunnen lopen. De bouw van je voeten verschilt met die van een ander. De ene persoon kan iets bredere of smallere voeten hebben dan de andere persoon. Het is dus echt belangrijk om een hardloopschoen uit te kiezen die bij jouw voeten past. Dit is een kwestie van veel verschillende hardloopschoenen passen tot je de juiste hebt gevonden.

Demping en stabiliteit

Een goede demping in je hardloopschoen zorgt voor stabiliteit tijdens het hardlopen. Bij het kiezen van de juiste demping moet je rekening houden met je looppatroon. Er bestaan drie verschillende looppatronen, namelijk: een neutraal looppatroon, een overpronerend looppatroon en een onderpronerend looppatroon.

  • Neutraal looppatroon
    Als je een neutrale loper bent dan heb je veel opties. De meeste hardloopschoenen zijn voor neutrale lopers ontworpen. Een neutrale loper landt op de buitenzijde van de hiel en zet via een vloeiende beweging af met de tweede teen. Een neutrale loper kan het beste kiezen voor een hardloopschoen met een gewone demping.
  • Overpronerend looppatroon
    Als je een overpronerend looppatroon hebt, dan ben je geneigd om je voet tijdens het hardlopen te kantelen. Dit zorgt ervoor dat je gewicht op de binnenkant van je voet komt. Hierdoor kunnen je knieën en heupen extra belast raken. Als je dit looppatroon hebt kun je het beste kiezen voor een anti-pronatie hardloopschoen.
  • Onderpronerend looppatroon
    Onderpronerende lopers doen het omgekeerde van overpronerende lopers. Zij lopen vooral op de buitenkant van de voet. Hierdoor kan je last krijgen van je knieën, enkels en scheenbeen. Als je dit looppatroon hebt kun je het beste kiezen voor een hardloopschoen met een extra demping.

Type ondergrond

Bij het kiezen van de juiste hardloopschoen is het ook erg belangrijk om na te denken over het type ondergrond waarop je gaat hardlopen. Je moet van tevoren goed bedenken of je op asfalt gaat hardlopen of bijvoorbeeld in het bos. De meeste hardloopschoenen zijn ontworpen om ook op harde ondergronden te kunnen hardlopen, maar het is wel belangrijk om dit na te gaan. Als je juist vaak op zachte (onverharde/ongelijke wegen) ondergronden gaat hardlopen dan kun je het beste kiezen voor trailrunningschoenen.

Hardloopschoenen: hoe lang gaan ze mee?

De levensduur van een hardloopschoen is afhankelijk van een aantal zaken. De kwaliteit van de hardloopschoen speelt een grote rol bij de levensduur, maar ook het aantal kilometers dat je hebt hardgelopen en de ondergrond waarop je hebt hardgelopen. Stel dat je vaak op een harde ondergrond hardloopt dan zullen je hardloopschoenen sneller verslijten dan wanneer je in de sportschool op de loopband aan het hardlopen bent.  Er zijn hardlopers die jaarlijks nieuwe hardloopschoenen nodig hebben en andere pas na drie jaar.

Moet je hardloopschoenen een maat groter kopen?

Je zal vast vaak gehoord hebben dat je hardloopschoenen een maat groter moet kopen dan de gewone sneakers die je dagelijkse draagt. Als je gaat hardlopen dan zullen je voeten uitzetten waardoor je meer ruimte nodig hebt in je hardloopschoen. Als er geen extra ruimte in je hardloopschoen zit dan zal dat nare gevolgen hebben, zoals pijnlijke tenen en blaren. Er wordt dan ook aangeraden om je hardloopschoenen een maat of twee groter te nemen.

Kortom, bij het kiezen van de juiste hardloopschoen moet je veel verschillende aspecten in beschouwing nemen. We hopen met deze tips je geholpen te hebben bij je keuze voor de juiste hardloopschoen.


Mijn naam is Batoul Jaafar, online merchandiser bij Perry. Ik ben 24 jaar en ben een echte hardloop fanaat. Ik vind het erg fijn om na een lange dag lekker een stuk te gaan hardlopen. Naast het hardlopen hecht ik veel waarde aan een gezonde lifestyle. Ik probeer dit te realiseren door balans te creëren tussen voeding en beweging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.