Hoe je de hockeystick kiest die bij jou past

Alle hockeysticks over één kam scheren? Onmogelijk. Hoewel het niet altijd zo lijkt, kunnen ze best van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld in lengte, gewicht en curve, maar ook de samenstelling kan sterk verschillen. Om te bepalen welke hockeystick het beste bij jou past, nemen wij je op sleeptouw.

Welke stick past bij jouw speelstijl?

Wat voor type speler ben jij? Voor iedere speelstijl is er de juiste hockeystick.

Beginnende hockeyer

Een beginnende hockeyer zou het beste kunnen starten met een flexibele hockeystick. Daarbij kun je het beste kiezen voor een minimale kromming, en een allround of flexibele stick met een niet al te hoog carbonpercentage. Zo blijft de stick makkelijk hanteerbaar. Bij de aanschaf van een senior stick is het belangrijk om hier goed op te letten. Junior sticks hebben over het algemeen veelal deze eigenschappen.

Technische hockeyer

Voor de technische spelers is een keuze voor een lichtere stick vaak wenselijk. Deze sticks zijn makkelijker wendbaar, en bevatten vaak een lager carbonpercentage.

Verdedigende hockeyer of die graag hard slaat

Ben je verdediger, drijf en pingel je weinig met de bal en hanteer je vaak de lange bal of ben je een speler die graag hard wil slaan? Dan is een stugge stick iets voor jou. Door het hoge carbonpercentage creëer je krachtige slagen. Het gewicht van de stick is hierbij meer in de krul gelegd, dus met een hoger carbonpercentage en een topzwaar gewicht.

Scoop en sleeppush hockeyer

Als je wat meer ervaring hebt en graag de scoop en sleeppush hanteert, kun je het beste kiezen voor een stick met maximale kromming en een lage curve location. Op deze manier kun je makkelijk onder de bal komen.

Spelverdeler en pushen

Ben je een echte spelverdeler, sla je weinig maar maak je veel gebruik van pushtechnieken? Dan is een allround stick iets voor jou. Met een allround stick creëer je optimaal balgevoel zonder daarbij veel slagkracht in te leveren.

Wat zijn de kenmerken van een stick?

Kromming

  • Mid bow: Een stick met een kromming over de hele stick noemen wij een Mid bow. Het overgrote deel van de Perry-collectie bestaat uit Mid bow-sticks. Deze stick is geschikt voor de allround hockeyer. Je kunt hier makkelijk lange ballen mee slaan, pushen en flatsen maar ook een actie maken en liftpasses geven.
  • Low bow: Deze stick is geschikt voor de behendige speler die vaak een liftpass geeft, sneller wil dribbelen maar vooral aanvallend ingesteld is. Scoopen en de sleeppush gaan hier ook al erg goed mee.
  • Extreme bow: Deze stick is gemaakt voor de handige dribbelaar. Ook is het heel makkelijk om met deze sticks ballen omhoog te pushen. Dus voor halfhoge ballen en de scoop een ideale stick. De strafcorner wordt meestal ingesleept met sticks van deze kromming.

Gewicht

Gewichtsverdeling speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van een stick. Bijna alle merken hebben het gewicht over de stick heen verdeeld waardoor hij wendbaarder is. Je kunt zien hoe het gewicht is verdeeld door de stick op de hand te balanceren.

  • Een Medium stick wordt vooral gebruikt voor mensen die achterin spelen om extra gewicht achter de bal te zetten.
  • Een Light stick wordt door de grootste groep hockeyers gebruikt. De sticks worden ook het meest in deze gewichtsklasse gemaakt. Dit is een stick die voor iedere speler geschikt is.
  • Een Extra light stick is voornamelijk geschikt voor jonge dames. Het kost namelijk meer kracht bij een zware stick om te dribbelen dan bij een lichte stick.
  • Een Extra Extra light stick is speciaal voor de dribbelaar die gewoon de aller-lichtste stick wil hebben. Op het moment dat je dit combineert met een hoge hoeveelheid carbon kun je alsnog erg hard slaan met deze stick. Dat maakt hem heel geliefd bij dames.
Medium M 590 – 625 gram
Light L 550 – 590 gram
Extra light XL 520 – 550 gram
Extra extra ligt XXL 475 – 520 gram

Materialen/stijfheid

De stijfheid van sticks wordt door drie verschillende materialen bepaald: Carbon, glasfiber en aramide.

Carbon
Zorgt voor de maximale stijfheid. Hoe meer carbon, hoe stijver de stick. Heb je een stick met een maximale hoeveelheid carbon, dan heb je een hele stijve/stugge stick. Het voordeel hiervan is dat je de bal erg hard kunt slaan. Je voelt als je kracht zet geen trillingen door de stick. Aan de andere kant geldt: hoe stijver de stick, hoe moeilijker het wordt om gevoel in de stick te krijgen op het moment dat je ermee dribbelt.

Glasfiber
In elke stick zitten glasvezels. Hoe meer glasvezels, hoe flexibeler de stick. Vooral voor beginners is dit fijn. Glasfiber is een zachtere vezel dan carbon, waardoor de stijfheid ook minder is als er meer glasfiber in zit.

Aramide
Dit is een vezel die heel minimaal in de stick aanwezig is. Het haalt de stugheid meer uit de stick. Als dit percentage te hoog wordt dan is de kans ook groter dat de stick eerder slijt. Je hebt het alleen nodig omdat je anders de trillingen wat meer voelt.

Hoe kies je de juiste sticklengte voor kinderen?

Het is belangrijk om met de juiste maat hockeystick op het veld te staan. Met een lange stick is het moeilijker om de bal te controleren en om een juiste techniek aan te leren. Ook kun je moeilijk laag zitten met een te lange stick. Daarnaast heb je de bal ver van je af, waardoor het voor de tegenstander makkelijker is om de bal te pakken!

Een te korte stick vermindert de slagkracht en vergroot de kans dat je kind een verkeerde houding aanneemt tijdens het spelen.

De lengte van een stick wordt uitgedrukt in inches. In de tabel hiernaast wordt een lengteadvies voor kindersticks weergegeven.

Opmeten van de juiste maat:
1. Ga rechtop staan met de voeten naast elkaar. Plaats de stick langs je lichaam.
2. Voel waar de voorkant van het heupbot zit. Zorg ervoor dat de stick ter hoogte van het heupbot eindigt.

Lengte van het kind Aanbevolen stick-lengte
108 – 115 cm 24 inch
115 – 122 cm 27 inch
122 – 127 cm 29 inch
127 – 132 cm 30 inch
132 – 137 cm 31 inch
137 – 142 cm 32 inch
142 – 147 cm 33 inch
147 – 154 cm 34 inch
154 – 162 cm  35 inch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *