Hardlopen in het donker – wat je moet weten over reflecterende hardloopkleding

De lange zomeravonden maken plaats voor kortere en koelere najaarsavonden. Als hardloopbikkel die de kou, regen en wind trotseert zal je vast al een winterproof hardloopoutfit hebben gescoord, maar heb je ook over je zichtbaarheid in het donker nagedacht? Net als de juiste uitrusting en schoenen is het minstens zo belangrijk dat je rekening houdt met jouw Zichtbaarheid zodat je medeweggebruikers je op tijd kunnen zien. Veiligheid voor alles – en daarom hebben we deze gids voor je samengesteld waarin we alle do’s en don’ts toelichten zodat jij veilig kan hardlopen in het donker.

Waarom reflecterende hardloopkleding?

Met reflecterende hardloopkleding vergroot je je zichtbaarheid in het verkeer. Tijdens het najaar komt de zon op haar vroegst om 7 uur ’s ochtends op en gaat 8 uur ’s avonds op haar laatst onder. In december liggen de zonuren tussen 8 uur ’s ochtends en half vijf ’s middags. Voor hardlopers die voor hun werk of school, of erna het liefst hardlopen is het bittere noodzaak om hierop voor te bereiden. Vooral als jouw hardloopronde provinciale wegen, bermen en fietspaden bevat moet je rekenen op medeweggebruikers die met hoge snelheid jou van voor en achter benaderen en je dus niet op tijd kunnen zien. Daarvoor zijn reflecterende hardloophesjes- en kledingstukken in het leven geroepen. De voordelen hiervan zijn:

  1. Je verhoogt jouw zichtbaarheid voor andere weggebruikers.
  2. Je loopt ontspannen omdat je weet dat je goed zichtbaar bent.

Soorten reflecterende hardloopkleding

Reflecterende hardloopkleding bestaat uit reflecterende hardloophesjes, reflecterende hardloopjassen en zelfs reflecterende schoenveters! Ook heb je hardloopleggings met reflecterende of fluorescerende banen. Zo steel je helemaal de show tijdens de vroege ochtenduurtjes of late avonduren. Nu denk je misschien: maar wat is het verschil tussen fluorescerende hardloopkleding en reflecterende hardloopkleding? Nou reflecterende hesjes en kledingstukken hebben cellen die het licht weerkaatsten terwijl fluorescerende kleding dat niet nodig heeft om zichtbaar te zijn. 

Bij het woord reflecterende hardloopkleding komt niet het meest trendy beeld in je hoofd. Het imago wordt vaak stoffig neergezet, maar grote merken laten zien dat het ook anders kan. Topmerken in hardloopkleding zoals adidas, Nike, ASICS en ons eigen INQ verwerken de laatste trends op pasvorm en technologieën in hun collecties, inclusief reflecterende hardloopkleding en -accessoires dus! Bijvoorbeeld deze reflecterende pet van adidas, of Nike’s reflecterende telefoonarmband en gesp zodat je je telefoon en sleutels kan meenemen.

Bekijk de collectie van reflecterende hardloopaccessoires en -kleding hier.

Keuzegids van reflecterende hardloopkleding

Stap 1.  Omvang

Wanneer je hesje niet de juiste omtrekmaat heeft, dan zal het reflecterende hesje onnodig schuiven over de jas. Een te strak hesje zal schuren en een te los hesje zal wapperen in de wind – niet bepaald aerodynamisch en bevorderend voor je snelheid. Daarom is het opmeten van jouw omtrekmaat  essentieel bij de keuze van het reflecterende hesje. Als je voor een reflecterend hardloophesje gaat, dan kun je het beste voor een mouwloos hesje gaan dragen zodat jouw armen volledige bewegingsvrijheid kunnen ervaren. Ook heb je verstelbare hesjes met riemen of T-shirt-modellen – zo kun je precies kiezen wat het beste bij je past. Met de Fit Finder ben je verzekerd van de juiste maat. Deze kun je herkennen aan dit icoontje in onze webshop.

Fit Finder

Voor je reflecterende of fluorescerende jas kun je eerst je eigen kledingmaat aanhouden, maar ook een maat groter of kleiner passen. Dit kan gemakkelijk door online de Fit Finder te selecteren of het hesje in de winkel passen.

Stap 2. Kleur

Het overgrote aanbod aan reflecterende hesjes en hardloopkleding is verkrijgbaar in de kleuren oranje en geel omdat onze ogen het gevoeligst zijn voor deze twee kleuren. Tegenwoordig is het kleurenpalet van fluorescerende hardloopkleding uitgebreid met roze, groen en blauw, maar we adviseren je om voor optimale zichtbaarheid toch voor de kleuren geel en oranje te kiezen. Natuurlijk staat een roze hardloopjas ook te gek, maar combineer deze wel met een gele reflectie of led accessoires.

Stap 3. Reflectie

Eerder noemden we reflecterende hardloophesjes en -kleding versus de fluorescerende hardloophesjes en -kleding. Beide worden zichtbaar voor weggebruikers, maar ieder op een andere manier. Reflecterende hesjes van cellen weerkaatsen de lichtbron zoals het licht van een fietslamp of de koplampen van een auto. Daarentegen heeft fluorescerende kleding geen directe lichtbron nodig, maar is daardoor ook aanzienlijk minder fel in het donker. Als je tijdens je hardloopronde weinig straatverlichting tegenkomt dan kun je een reflecterend hardloophesje het beste combineren met een fluorescerende hardloopjas.

Stap 4. Verlichting

Tegenwoordig zijn er hardloophesjes uitgerust met led lampjes om optimaal zichtbaar te zijn. Het is geen harde must, maar zeker wel een punt waar je stil bij wil staan als je door slecht verlichte gebieden hardloopt. Avontuurlijke nachtbrakers of extreem vroege vogels adviseren we om een reflecterend hardloophesje met led lampjes aan te schaffen.

Stap 5. Materiaal

De keuze van het materiaal waarvan je reflecterende hesje of hardloopjasje gemaakt is beïnvloedt het draagcomfort. De goedkopere hesjes en jasjes zijn gemaakt van polyester wat minder goed kan ademen waardoor zweet gaat broeien. Door te kiezen voor een reflecterend hesje of hardloopjasje van mesh voorkom je dit. Deze stof is ademend en voert zweet af, waardoor je droog en comfortabel blijft.

Conclusie

Er komt veel kijken bij het aanschaffen van geschikte reflecterende hardloophesjes en -jassen. Kort samengevat: er wordt onderscheid gemaakt in fluorescerende hardloopkleding en reflecterende hardloophesjes. Reflecterende hardloophesjes worden nadrukkelijk gebruikt om de zichtbaarheid van jou als hardloper te bevorderen. Fluorescerende hardloopkleding geeft licht af zonder lichtbron en is voldoende voor het hardlopen in de schemeruren. Als je graag vroeg of ’s avonds laat hardloopt, heb je meer profijt van een reflecterend hardloophesje en indien je route gevaarlijke stukken heeft,  dan is een reflecterend hardloophesje met led lampjes de beste keuze.

Loop jij hard in het donker? Zo ja, welk moment en hoe zorg jij ervoor dat je zichtbaar blijft in het donker? Laat het ons weten!

Jasmijn (23) is vierdejaars International Business studente en E-commerce stagiaire bij Perry Sport en Aktiesport. In haar vrije tijd gaat ze graag hardlopen en fitnessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *