Hardlopen in de herfst: zo ben je goed voorbereid

Tips voor hardlopen in de herfst

De zomer loopt ten einde en we gaan de herfst tegemoet. De één is dol op de verandering van seizoenen, de ander baalt dat we weer wat minder in het zonnetje kunnen lopen. Ieder geval biedt de herfst zeker voordelen voor hardlopers. Zo veranderen de verkleurende bomen in een prachtige omgeving en is de kans op een hittegolf een stuk kleiner. Natuurlijk zijn er ook wat mindere kanten, maar met deze tips ben jij daar helemaal op voorbereid!

Hardlopen in het donker

De dagen worden weer korter, en dat is iets waar je als hardloper wel even rekening mee moet houden. Zorg allereerst dat je veilig loopt door goed op te vallen in het donker. Dat doe je met behulp van lichtjes. Je kan kiezen om een armband met licht te dragen of een reflecterend hesje over je outfit te dragen. Welke optie je kiest hangt af van wat jij prettig vindt, zolang je maar goed opvalt in het verkeer.

Daarnaast kan je ook je normale trainingstijden zo verschuiven dat je minder last hebt van het donker. Werk je thuis? Dan kan het een hele fijne onderbreking zijn van je werkdag om je hardlooprondje tijdens de lunchpauze te plannen. Als je heel graag door verlaten bossen of weilanden loopt, voelt dat misschien minder prettig in het donker. Plan het zo dat je die routes voor het weekend bewaard, zodat je met daglicht kan lopen.

Hardlopen zonder natte voeten

In de herfst is het aanschaffen van een extra paar hardloopschoenen zeker het overwegen waard. Helaas zijn normale hardloopschoenen niet waterdicht, maar daar is een oplossing voor. Er is namelijk ook ruime keuze in trailschoenen. Een trailrunningschoen is gemaakt voor mensen die vaak op ruig terrein lopen en biedt extra bescherming tegen stenen, takken, water en modder. Wanneer het hard regent helpen trailschoenen je voeten droog te houden. Vooral als jij graag door natuurgebied loopt is een trailschoen een echte toevoeging, omdat je vanwege de extra grip stukken minder snel onderuit zal gaan.  

Houd ook rekening met je sokken. Een katoenen sok droogt verschrikkelijk langzaam en dat is onprettig wanneer je per ongeluk in een plas bent gestapt. Speciale hardloopsokken zijn sneldrogend. Dat voelt een stuk aangenamer en voorkomt dat je blaren zal krijgen.

Hardloopkleding voor slecht weer

Tijdens de herfst kan het kiezen van je kleding lastig zijn. Je wil het niet koud hebben, maar uiteindelijk toch te warm gekleed zijn is ook een bekend probleem. Daarom kan je gebruikmaken van de zogenoemde ui-techniek. Net als een ui bouw je jouw outfit op in laagjes. Zo blijf je goed warm en heb je de mogelijkheid om een laagje te verwijderen als het toch warmer is dan je had gedacht. Bij lage temperaturen begin je met een onderlaag. Deze bestaat uit een thermoshirt en voor vrouwen uiteraard een goed ondersteunende sportbeha. Daaroverheen komt de tweede laag, die bestaat uit een sneldrogend sportshirt. Kies bij kou voor een shirt met lange mouwen en een hoge sluiting. Je kan ook een col dragen om je nek warm te houden. Sluit alle lagen af met een hardloopjasje. Een hardloopjasje is essentieel voor hardlopers in de herfst omdat het je beschermt tegen wind en regen. 

Hardloopoutfits voor dames & heren

Extra stretches en alternatieven

In de herfst wordt je lichaam sneller stijf en zijn de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groter. Daarom is een warming-up van extra groot belang. Wat simpele stretches en eerst heel rustig warmlopen helpen om minder snel een blessure op te lopen.

Regent het nu echt pijpenstelen? Met een flexibel trainingsplan hoef je daar niet per se doorheen. Met wat dumbells, elastieken en een matje heb je al snel een alternatieve home workout. Kracht is tenslotte ook belangrijk voor hardlopers. Morgen is er vast weer een droog moment om je hardlooptraining uit te voeren.

Nieuwe hardloopkleding nodig?


Merel

Naast sportcommunicatiestudente is Merel (21) runningexpert. Ze heeft veel kennis over hardlopen maar weet ook veel van fitness en voeding. “Hardlopen is mijn sport, ik ben opgegroeid op de atletiekbaan. Het allerleukst vind ik om verhalen te vertellen rondom sport. Of het nu gaat over Dafne Schippers of hoe jij zelf sneller kunt worden, ik deel het graag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *