Hardlopen door weer en wind doe je zo

Behoorlijke kou en grijs, grauw en regenachtig weer. Typeringen van hoe het er nu aan toegaat buiten. Dat vergt best wat discipline als je juist vandaag even wilt hardlopen. Want: Binnen is het lekker warm en Netflix en een kop warme thee zijn binnen handbereik. Wat mij betreft is het slechte weer geen excuus om binnen te blijven. Ik zal je een aantal tips geven om de barre weersomstandigheden te trotseren. Neus omhoog, borst vooruit en gaan!

1.  Zorg voor de juiste kleding

Je kunt je hardloopkleding altijd aanpassen aan het weer. Hoe koud of nat het ook is. Draag meerdere dunne laagjes over elkaar zodat er een isolerend luchtlaagje ontstaat. De buitenste laag moet zweet doorlaten maar wind en regen tegenhouden. Zorg dus voor een windstopper die ook waterafstotend is. En het liefst eentje waarmee je ook nog eens goed zichtbaar bent nu het laat licht en vroeg donker is.

2. Zorg dat je opvalt

Eigenlijk kan het niet gek genoeg, want veiligheid gaat boven alles natuurlijk. Zorg dus voor ruim voldoende verlichting en reflectie . Lichtgevende armbanden, een reflectievest, lichtgevende schoenclips en reflecterende polsbanden. Als je het echt goed wilt doen, doe dan ook nog hoofdlampje op, zodat je ook goed kunt zien waar je loopt. Elk jaar gebeuren er weer ongelukken met hardlopers die niet (goed genoeg) opvallen. Tot grote ergernis van automobilisten…

3. Loop zo slim mogelijk

Kies een route die je als je broekzak kent en loop het liefst via een goed verlichte route. Zo kom je niet tot ongewenste verrassingen te staan, zoals een iets te hoog, opstaand stoeprandje of een onopvallende kuil. Die kunnen vervelende blessures veroorzaken en dat wil je natuurlijk niet. Houd ook rekening met de wind, die verlaagt de gevoelstemperatuur flink. Zorg dat je in het begin tegen de wind in loopt en richting huis met de wind mee. Het wordt extra zwaar als je richting huis nog tegen die koude wind in moet. Maar je wordt er wel ijzersterk van!

4. Stel een doel

Plan voor jezelf een loopdoel in het voorjaar zodat je gemotiveerd blijft. Lekker in de zon lopen is natuurlijk makkelijker, maar als je je inschrijft voor een wedstrijd in de winter of lente, moet je wel blijven trainen om goed fit aan de start te kunnen verschijnen. Plan dus je evenementen/wedstrijden niet te ver van elkaar, maar zorg ervoor dat er steeds een trainingschema tussenpast. Het is namelijk makkelijker om de tegenzin te trotseren als je weet wat jou die dag te doen staat. En het zorgt er natuurlijk voor dat jij kunt schitteren wanneer het erop aankomt!

5. Verzorging na het hardlopen

Niets is fijner dan een lekkere warme douche of bad na afloop, want die beloning heb je verdiend! Maar vergeet niet voor je gedragen kleding en schoenen te zorgen na je loopje. Laat deze niet op de verwarming of bij de kachel drogen – dit is slecht voor het materiaal –, maar op een droge plek. Als je hardloopschoenen erg nat zijn geworden, kan je het best proppen krantenpapier erin stoppen. Die absorberen het vocht. Vergeet niet de binnenzool eruit te halen. Zo blijft vocht niet lang in je schoenen zitten en gaan je hardloopschoenen ook niet stinken.

6. Vergeet niet te genieten

Ondanks die vervelende weersinvloeden is er ook heel veel moois te zien om je heen. Nooit zijn de bomen zo mooi gekleurd als in de herfst. Alsof je de diepte van een schilderij binnenloopt! Er zit lekker veel zuurstof in de lucht en van dit weertype krijgt je weerstand een enorme boost. Door juist te gaan lopen moet je lichaam meer moeite doen om op temperatuur te blijven waardoor je meer verbrandt en je weerstand flink versterkt! Het is ook de tijd van stevige maaltijden. Zeg nou zelf, die zijn toch extra lekker als je net hebt hardgelopen?


Sander

Ik ben Sander Roelfsema, 26 jaar en woonachtig in Groningen. Ik woon samen met mijn vriendin Nicole en kat Nouri. Ik ben werkzaam als Sales Expert Running bij de Perry Sport in Groningen. Na 20 jaar te hebben gevoetbald, ben ik op zoek gegaan naar andere sporten waar ik mezelf lekker kan laten gaan. Inmiddels stap ik regelmatig op de racefiets, ga ik wel eens naar de sportschool maar geniet ik vooral van hardlopen, zowel korte als lange afstanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *