Haal het maximale uit je kleding met deze onderhoudstips

Of je nu de Himalaya beklimt, survivalt in de Belgische Ardennen of de hond uitlaat in het nabijgelegen bos/park – je kleding krijgt een hoop te verduren. Ze kunnen nat of zelfs vies worden. Een must dus om ze regelmatig goed te onderhouden. Zeker de meer technische kleding vragen om een specialistische aanpak. Onze tip? Impregneren! Want óók dat kun je leren.

Waarom impregneren belangrijk is

Net als je gewone was, heeft ook je outdoorkleding op een gegeven moment een onderhoudsbeurt nodig. Hoe vaker je de kleding draagt, hoe vaker je ze moet wassen. Het is belangrijk om altijd het waslabel te volgen dat aan je kleding hangt. Anders kan het zijn dat je technische kledingstuk minder goed presteert buiten. Zo kun je door verkeerd wassen bepaalde technische eigenschappen aantasten, zoals het ademend vermogen of de waterdichtheid. Maar doe je het goed, kun je juist langer genieten van deze eigenschappen.

Er bestaan verschillende technieken om kleding waterdicht te maken. Eén daarvan is door middel van een membraan, zoals Gore-Tex of eVent. Dit is een vlies met hele kleine poriën. Te klein om druppels water door te laten, maar groot genoeg om waterdamp (zweet) door te laten. Deze poriën raken na verloop van tijd verstopt, waardoor het ademend vermogen niet meer optimaal is. Door je kleding op de juiste manier te wassen, zorg je ervoor dat ze weer opengaan.

Een andere techniek die vaak wordt toegepast is een coating. Een laag die over het algemeen zeer betaalbaar, maar minder duurzaam is dan membranen. Na herhaalde wasbeurten zal de waterafstotende laag uiteindelijk slijten. Gelukkig is daar wat tegen te doen: opnieuw impregneren!

Hoe je waterdichte kleding impregneert

Klinkt spannend, impregneren. Maar je doet er goed aan om het te doen. Zorg ervoor dat je kleding schoon is voor je deze impregneert. Hiervoor raden we aan een technisch wasmiddel of -spray te gebruiken, anders hecht het impregneermiddel onvoldoende of kan er vuil komen tussen de impregneerlaag en de buitenstof van je kleding. In outdoorspeciaalzaken kun je specifiek voor waterdichte kleding geschikte wasmiddelen vinden. Let op dat je geen wasverzachter of poederwasmiddel (dat verhoogt de kans op zeepresten) gebruikt – en dat je altijd de wasvoorschriften van je kleding opvolgt.

Wanneer je merkt dat (regen)druppels niet meer mooi van je kledingstuk afrollen, is het tijd om ‘m te pregneren. Ook hiervoor zijn technische impregneersprays en -wasmiddelen voorhanden. Wanneer je het impregneermiddel inwast, wordt dit goed gelijk verdeeld over het kledingstuk. Een spray breng je alleen aan op de buitenstof, waardoor zijn ademend vermogen beter blijft. Wanneer je je waterdichte kleding niet of te laat impregneert, kan vocht de stof intrekken. En dat is vragen om nattigheid!

Geniet langer van je outdooruitrusting met Nikwax

Wil je je outdoorkleding in topconditie houden, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Gelukkig hebben we Nikwax. Dit merk ontwikkelt specifiek voor outdooruitrusting verschillende was- en impregneermiddelen. Zo heeft Nikwax specifiek voor waterafstotende stoffen verzorgingsmiddelen, maar ook voor bijvoorbeeld fleece, dons en katoen.

Waterafstotende/ademende stoffen

Fabrikanten brengen een DWR-laag aan op de waterafstotende en ademende buitenlaag. Dit staat voor Durable Water Repellency en heeft een ‘houdbaarheidsdatum’. Op den duur presteert deze laag minder goed: druppels water rollen niet meer mooi van de stof af en trekken de stof in. Onze tip is om het kledingstuk allereerst te reinigen, bijvoorbeeld met Nikwax Tech Wash, om het vervolgens te impregneren.  

Dons

Dons kent vele voordelen. Dit natuurlijke product biedt de meeste isolatie in verhouding tot het gewicht. Een groot nadeel is dat dons niet goed tegen vocht kan, waardoor de kwaliteit van het isolerend vermogen verslechtert. Om dit te herstellen, heeft Nikwax verschillende middelen, zoals Down Wash en Down Proof.

Fleece en isolerende stoffen

Hoewel fleece een groot vochtopnemend vermogen heeft, kan het ook vocht vasthouden. Dit heeft z’n weerslag op het isolerend vermogen: dat verslechtert. Door te reinigen en te behandelen met bijvoorbeeld Nikwax Polar Proof, geniet je weer optimaal van de isolerende prestaties van je fleecekleding.   

Katoen

Kleding gemaakt van katoen kan snel vochtig aanvoelen. Door het gebruik van Cotton Proof van Nikwax maak je het katoen waterafstotend. Hierdoor voorkom je onderkoeling in koude en natte omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *