Go green: duurzame(-re) zwemkleding

Eerder schreef ik al een artikel over hoe je op een SUP kan bijdragen aan een schonere stad. Hoe leuk is het om tijdens zo’n city cleanup SUP-event een duurzame bikini, boardshort of badpak te dragen? De laatste tijd is de vraag naar verantwoorde zwemkleding gegroeid, waardoor er steeds meer keuzemogelijkheden zijn. Maar waarom is het zo belangrijk dat ook zwemkleding verduurzaamd? En welke (gerecyclede) materialen worden er veelal gebruikt? In dit blog leg ik ’t uit.

Duurzaamheid en balans

Om zwemkleding te ‘vergroenen’ wordt er onder meer gebruikgemaakt van duurzamere en/of minder milieubelastende materialen. Denk aan het gebruik van gerecycled PET of bamboe en hennep in plaats van katoen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de processen om de uitstoot zo laag mogelijk te houden. Behalve dat duurzaamheid met CO2-uitstoot te maken heeft, heeft het ook te maken met balans – de balans tussen de drie P’s: People, Planet en Profit. Dit is bijvoorbeeld uit te leggen aan de hand van een kitesurfvakantie. Toen ik naar Kaapverdië ging, zat ik in een duurzame accommodatie. De mensen die er werken genieten namelijk van een gezond werkklimaat – denk bijvoorbeeld aan een maximaal aantal uren dat er per dag gewerkt mag worden (people). Daarnaast neemt het hotel energiebesparende maatregelen, zoals het niet dagelijks wassen van de badhanddoeken en het gebruik van LED-verlichting. Ook liggen er zonnepanelen op het dak (planet). Tot slot wordt er zoveel mogelijk gewerkt met lokale werknemers en producten, zodat de winst zoveel mogelijk bij de lokale bevolking terecht komt (profit).

De keuze die bij jou past

Om een duurzame keuze te maken, speelt niet alleen materiaal een belangrijk rol. Zeker als je op zoek bent naar zwemkleding om tijdens het sporten te gebruiken, zijn de juiste pasvorm en mate van bewegingsvrijheid ook belangrijke graadmeters. Goed om te weten: bij Perry Sport kun je ook losse bikinitiopjes en -broekjes kopen, om met dit mix & match-principe tot de perfecte bikini te komen. Daarbij heeft Perry ook veel items van het Nederlandse boardsportmerk Protest Sportswear in het assortiment en het mooie is: dit merk heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo gebruikt Protest veelal ‘groene’ materialen én heeft het merk een aantal jaar geleden 10.000 zonnepanelen op de daken van hun panden laten leggen. Dit enorme zonne-energieproject was destijds één van de grootste van de randstad.

GeoGreen-label

Protest heeft een aantal items die volgens het merk een stuk vriendelijker zijn voor het milieu. Dit komt doordat ze gebruik maken van andere stoffen en minder belastende processen. De stoffen, waaronder nylon en polyester, zijn gerecycled of hebben een duurzamere oorsprong. Zo is één van de boardshorts uit deze lijn gemaakt van bamboe, waar normaal gesproken gebruik zou worden gemaakt van katoen.

PROTEST EVA TRIANGEL BIKINI BRUIN DAMES
€39,99

Een andere duurzame keuze is een bikini of boardshort van de O’Neill BLUE-lijn, ook wel bekend als het BLUE-label. De producten uit deze range zijn ontworpen op een circulaire, duurzame manier. Steeds meer producten, niet alleen water-wear maar ook de gewone kledingstukken, zijn duurzaam bij O’Neill. Het doel van dit mooie merk is dan ook niet mis: in 2025 willen ze al hun stoffen onder het BLUE-label, scharen.

O’NEILL SUN&SEA BOARDSHORT ROOD HEREN
€29,99

Wanneer wij onszelf als doel hebben gesteld om betere keuzes voor te toekomst van onze planeet te maken, is het fijn om te weten dat de aanschaf van een bikinitop daar al aan bij kan dragen: de keuze voor een eco-friendly/duurzame variant, is namelijk een betere keuze. Het is minder belastend voor het milieu en goed voor een betere balans.

Sta jij weleens stil bij duurzaamheid als jij zwemkleding koopt?

Ik hoop je op deze wijze een stap in de goede richting te hebben geholpen.


foto-eva-krul

Ik ben Eva van www.outboundkitetravel.nl Ik ben tot over mijn oren verliefd op de kitesurf-sport: een extreme watersport waarbij van alles komt kijken. Bij Outbound informeer en adviseer ik de watersporter (in spé) en organiseer ik onvergetelijke reizen, events en lessen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *