Festivalkamperen? 10 fouten die je niet wil maken

Het is weer zover! Het festivalseizoen is geopend. Er zijn hier en daar al wat festivals geweest, maar de meerdaagse festivals gaan er nu ook aan komen. En dat betekent dat er gekampeerd gaat worden! Wil jij weten hoe je dat het beste aanpakt? En welke fouten je vooral niet wilt maken? In deze blog help ik je op weg en behoed ik je voor de 10 meest gemaakte festival kampeerfouten.

1. Overpakken

Hijgend, zuchtend en zeulend aan de koffer sjok je van de parkeerplaats naar het kampeerterrein. Met de brandende zon op je huid. Overal om je heen zie je mensen en je staat op het moment om nu al op te geven. En dat terwijl je een paar minuten geleden nog zingend achter het stuur van je auto zat. Zo snel mag de pret natuurlijk niet voorbij zijn! Maak het jezelf daarom gemakkelijk en neem alleen het hoognodige mee. Een compacte tent, slaapzak en slaapmat schelen uiteraard al enorm.

Vergeet ook niet dat alles wat je meeneemt je ook weer mee terug moet nemen. En hoe meer je meeneemt hoe meer je kwijt kan raken of gestolen kan worden. Maar wat pak je dan wel in? Tip: kijk van te voren naar de weersvoorstelling en stel op basis daarvan je outfits samen. Het is niet gebruikelijk om je nieuwste of netste kleren uit de kast te trekken – deze worden waarschijnlijk toch vies of gaan kapot. De festivaloutfit is niet voor niks een fenomeen. Wat in ieder geval wel altijd bij je basisuitrusting hoort zijn een poncho en tenminste een trui. Je kan altijd overvallen worden door regen en dan is een poncho geen overbodige luxe. Een poncho is erg klein verpakt en past dus altijd in je backpack. Dat mag dan ook het excuus niet zijn. Een trui ga je nodig hebben als je ’s avonds vanuit de warme menigte naar je tent toegaat of ’s nachts je tent uit moet. Het is zodra je uit de menigte stapt al snel een paar graden kouder. Een trui is dan wel erg lekker om bij je te hebben. Van plan om te koken tijdens het festival? Neem dan een klein kooktoestelletje met gasfles mee en enkele eetwaren die je daarop kan koken. Eten op het festival zelf kan nogal duur zijn. Je eigen eten en drinken meenemen kan dan uitkomst bieden. We zijn en blijven tenslotte Nederlanders. Bord, bestek en glazen zijn ook handig net als een klein stoeltje of een kleedje om op de grond mee te zitten. Zo zit jij wel gebakken!

Ik had het net over die koffer. Nu je bepaald heb wat wel en niet mee moet, ga je het inpakken. Uiteraard niet in een lompe zware koffer, maar in een backpack of een duffelbag. Deze tassen zijn veel lichter en ook nog eens makkelijker te dragen in de hand of op de rug. Dat scheelt een hoop sjouwen!

2. Onvoorbereid op pad

Het regent en je staat met de gebruiksaanwijzing van je tent in je handen. Om je heen kampen nog honderden medekampeerders met eenzelfde probleem. Juist dat wil je niet. Je festivalmeerdaagse begint met een goede voorbereiding. Zet daarom je tentje thuis al een keer op, zodat je tijdens het festival niet meer voor verrassingen komt te staan. Het zal niet de eerste keer zijn dat het regent bij het opzetten en/of afbreken van je tent. Hoe makkelijk je een tent kan opzetten, hangt ook van je tentkeuze af. Kijk welke tent er bij je past en begin op tijd met het uitzoeken van een tent, er zijn namelijk veel verschillende soorten en maten. Het makkelijkste is een pop-up tent. De pop-up tent is handig vanwege het makkelijke opzetten. Deze haal je uit de hoes en popt dan op. Haringen de grond in en hij staat al! Het invouwen gaat vaak ook een stuk sneller dan een normale tent. Tenminste, als je geoefend hebt! Voor een inpakdemonstratie ben je uiteraard van harte welkom in een van onze filialen.

3. Verkeerde haringen meenemen

Je krijgt je tent vlot uit de verpakking. Mooi! Nu nog vastzetten. Je pakt de bij de tent meegeleverde grondpennetjes en duwt ze de grond in. Maar voordat je de volgende grondpen de grond in duwt, heeft de wind de vorige er al weer uitgetrokken. Dit zal je regelmatig tegenkomen in Nederland. De grond is hier nu eenmaal wat zachter en de veldjes vaak wat drassig. Doe daarom eerst onderzoek naar het soort veld waar op je gaat kamperen. Gebruik Y-vormige haringen als dit drassige grond is. Wordt de grond wat harder of ga je naar het buitenland? Gebruik dan tarzanpennen. Deze zijn langer, dikker en rond gevormd. Vergeet alleen niet een hamer mee te nemen voor deze haringen, want deze duw je niet zomaar de grond in.
 

4. Niet werkende spullen meenemen

Je wilt je eerste maaltje koken, maar je fornuis krijg je niet aan de praat. Of je wilt je luchtbed vol laten lopen, maar je komt erachter dat deze lek is. Juist, dat had je dus thuis al moeten controleren. Ga altijd je spullen na voordat je op pad gaat. Werkt het zoals het zou moeten? Ter plekke kan je er namelijk weinig aan doen en zal je of primitief of met een duur alternatief alsnog de tijd door moeten komen. Dat wil je niet. Heb je nieuw spul nodig? Een complete nieuwe set (slaapzak + luchtbed + pop-up tent) hoeft niet duur te zijn. Voor maar 50 euro zit je al geramd! Begin wel op tijd, er zijn namelijk nogal veel verschillende soorten en maten. Voor een luchtbed is het aan te raden om een self inflatable luchtbed mee te nemen. Deze rol je uit en blaast zichzelf vol. Lekker makkelijk dus en geen pomp nodig! Ga voor je slaapzak even goed na hoe koud de nachten worden en hoe dik jij je slaapzak wilt. De een heeft het nu eenmaal sneller warm dan de ander. Een te koude of een te warme slaapzak zal je niet lekker in kunnen slapen en dat terwijl je de slaap juist hard nodig hebt! Twijfel je of je spullen geschikt zijn? Kom dan langs in een van onze filialen en we adviseren je graag.

festival tent

5. Waardevolle spullen meenemen

Dom, dom en nog eens dom! Je kan jezelf voor je hoofd slaan. Net je mooie nieuwe bluetooth speaker meegenomen naar het festival om bij de tent het feestje even te verlengen. Overdag achtergelaten in de tent en helaas kom je erachter dat de speaker uit je tent gestolen is. Je bent zeker niet de eerste waarvan iets gestolen is. Neem daarom ook nooit waardevolle spullen mee. En heb je toch iets kostbaars bij (zonder pinpas en telefoon kom je uiteraard het festival ook niet door), laat het dan vooral niet achter in je tent. Een klein slotje voor je tentrits kan uiteraard ook goed van pas komen, mocht je de tent op slot willen doen. Zo kan er ook niet ’s nachts een vreemde je tent in duiken. De meeste tenten hebben hiervoor bij de ritsen ringetjes zitten. Sleuteltje of cijfercode dan uiteraard niet vergeten! Laat ook vooral geen spullen rondom je tent slingeren, maar leg alles in je tent. Zo voorkom je namelijk dat je spullen kwijtraakt.

6. Favoriete artiest missen

Je bent juist naar dit festival gekomen voor die mooie set van je favoriete artiest. Zonde als je die moet missen! Als je voor een specifieke set komt of een serie sets, zoek dan van te voren uit waar ze welke set draaien en zorg dat je dan weet waar deze stages zijn. Het festivalterrein is al snel groot en in de grote menigte kan het even duren voordat je van de ene stage bij de andere stage bent. Een eventuele planning kan hier goed van pas komen. Op de site van het festival laten ze al lang van te voren zien, waar welke stages zijn en hoe de sets ingepland staan. Je kan zo makkelijk een eigen planning maken. Je wilt je favoriete artiest natuurlijk niet missen!
 

7. Geen partyplug bij je hebben

Je staat bij een vette stage en er wordt een goeie set gedraaid. Het feest is aan! Maar als je even aan alle drukte ontsnapt, hoor je een vervelende pieptoon in je oor. Auw! Dit is beginnende gehoorbeschadiging en zoals je vast al eerder is verteld, is dit niet te herstellen. Gebeurd is gebeurd. De volgende keer dat je naar een set gaat, bescherm je oren en draag partyplug! Met deze partyplug hoor je de muziek nog steeds goed en je kan nog steeds met elkaar praten. De hele harde tonen, die juist gehoorbeschadiging opleveren, worden gedempt. Helaas is het dragen van partyplug nog een taboe en dat terwijl het juist zo belangrijk is voor je gehoor. Wees verstandig en draag je partyplug. Ze zijn overigens tegenwoordig zo compact dat je nauwelijks ziet of iemand ze in heeft. Dus dat mag geen excuus meer zijn!

8. De verkeerde plek voor je tentje uitkiezen

Na een lange leuke dag feesten besluit je om naar bed te gaan. Je zoekt je tentje op, maar waar stond die ook al weer? Inmiddels staan er al honderden tentjes op het veld en ergens daar in het donker staat die van jou. Of je nu nog wel of niet recht kan lopen maakt dan niet veel meer uit. Je bent niet de eerste die in een verkeerde tent beland. Kies daarom een goed plekje uit. Een plekje waarvan jij zeker weet dat je deze midden in de nacht nog terug kan vinden. Een felgekleurde tent kan hierbij helpen uiteraard. Bedenk je verder dat plekjes dichtbij de sanitaire voorzieningen en de ingang van het kampeerterrein de drukste plekjes zijn. Zoek je wat meer rust, ga hier dan niet staan. Wil je ’s nachts ook zeker zijn van een goede nachtrust? Dan zijn geluidoordopjes ook zeker iets wat je op je paklijst wilt zetten.

9. Tent in een kuil is nattigheid

Je tent staat en je duikt na een mooie dag feesten terug in je tent in. Hé, wat is dat? Nattigheid! Het heeft geregend en je tent staat in een kuiltje. De regen is de kuil ingestroomd en dat water is door de bodem van je tent omhoog gekomen. De bodem van een tent kan maar voor een bepaalde tijd een bepaalde hoeveelheid water tegenhouden. In een kuil komt er langdurig (onder hogere druk dan regen van boven) water tegen de bodem aan te staan. Hier is de bodem niet tegenop gewassen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Zet daarom je tent als het even kan niet in een kuil neer en gebruik een extra grondzeil voor onder je tent. Dit zeil beschermt ook nog eens je bodem tegen scherpe voorwerpen, waardoor je tent weer langer meegaat. En een grondzeil heeft een isolerende werking, waardoor het comfortabeler wordt in de tent. Koeler als het warm is en het houdt warmte vast als het buiten koud is. Een win-win dus zo’n zeiltje. Let wel even op dat je na het opzetten van je tent je grondzeil nergens meer onder je tent uitsteekt. Anders krijg je nog steeds water tussen je tentbodem en grondzeil.

10. Je tent verkeerd opzetten

Goed geoefend voor het opzetten had je thuis al gedaan. De tent komt vlot op, maar het waait bij het opzetten en het vastzetten is nu toch een stuk lastiger dan toen je thuis even aan het oefenen was. Je hebt de tent uiteindelijk toch vastgezet, maar krijgt de ritst nu niet meer dicht. Een klassieke beginnersfout! Geeft niks, dat overkomt iedereen. Maar om je alvast op weg te helpen de volgende tips voor bij het opzetten van je tent.

Plaats de opening van je tent in de richting waar de wind naar toe waait. Mocht het regenen en je opent je tent, waait de regen niet direct naar binnen. Verwacht je veel wind, zet dan ook de scheerlijnen even uit. Zo staat de tent steviger en hoef je je geen zorgen te maken of hij er nog staat als je bij een stage bent. Waait het hard bij het opzetten? Zet dan eerst de achterkant van de tent vast en werk vanaf daar naar de opening toe (opening heb je in de richting waar de wind naartoe wijst), je werkt zo met de richting van de wind mee. Zet bij het opzetten altijd de rits van de opening dicht. Zo kan je de tent makkelijk en in een keer afspannen. Je krijgt de ritst dan altijd open en weer dicht. Zet je de tent op met de opening geopend, dan heb je kans dat je de rits niet meer dicht krijgt en dat betekent dat je opnieuw de tent moet gaan vastzetten.

Party time

Alle fouten voorkomen? Tentje staat en bedje gespreid. Dan is het eindelijk tijd voor dat feestje. Ga genieten van je festival en wat het weer ook wordt aan de voorbereiding ligt het niet meer. Deze fouten zal je in ieder geval niet (meer) maken. Het wordt vast en zeker een mooi festival. Mocht je na deze blog toch nog met vragen zitten? Voel je dan vooral van harte welkom in een van onze filialen waar we je graag te woord staan en je verder helpen.


Jelle

Mijn naam is Jelle Bezemer en woon in gemeente Molenlanden, welke zeer rijk is aan polder en mooie natuur. Ik trek er dan ook graag met me racefiets op uit. Trainen in de polder om vervolgens in de zomervakantie de bergen te bedwingen. Op de fiets uiteraard, maar zo nu en dan laat ik de fiets ook op de camping achter en trek ik er te voet op uit om opnieuw een berg te bedwingen. In de wintermaanden ben ik ook actief als langebaanschaatser of als dat ene weekje er eindelijk weer is ergens op een besneeuwde berg. Ik ben werkzaam bij Perry Sport Sliedrecht en sta je graag te woord. Gewoon voor een praatje of om je persoonlijke vragen te beantwoorden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *