Even afkoelen: de 10 leukste waterspelletjes voor deze zomer

Yes, het is weer zomer! De zon schijnt, de temperatuur stijgt, de avonden zijn langer en je ziet om je heen overal vrolijke kinderen spelen. Vaak vermaken kinderen zich heel goed zelf, maar soms kunnen ze zich ook plotseling gaan vervelen en dan is het nodig om ze even op weg te helpen. Gelukkig zorg je met de meest simpele dingen ervoor dat jouw kinderen de hele dag plezier hebben. Je hoeft namelijk niet altijd eropuit te gaan om een heerlijke zomerdag te beleven.

Zo zijn spelletjes met water tijdens een warme zomerdag altijd een goed idee, want poe hé het is bloedje heet. Voor kinderen – en waarschijnlijk ook voor jezelf – kan een beetje afkoeling daarom geen kwaad. Maar ja, hoe doe je dat zonder een duik in het zwembad te nemen? Heel simpel. Met deze 10 verfrissende waterspelletjes hebben jullie gegarandeerd urenlang speelplezier! Deze buitenspellen zijn ook geschikt voor grotere groepen, en daarom erg leuk om te doen als er vriendjes en vriendinnetjes komen spelen.

Het enige wat je hoeft te doen is de juiste attributen verzamelen (waterballonnen, waterpistolen, sponzen, plastic flessen) en de locatie bepalen, bijvoorbeeld je eigen achtertuin, het pleintje om de hoek of het sportveldje in de buurt. Leg de spelregels aan de kinderen uit en het spelen kan beginnen! Wedden dat je je stiekem ook weer even kind gaat voelen en dat je eigenlijk heel graag mee wil doen. Ik zeg: gewoon doen. Als dat van de kinderen mag natuurlijk. 🙂

Allereerst: als we het over waterspelletjes hebben dan zijn waterballonnen de favoriet.

1. Waterballonnengevecht

Wie kent het niet? Waarschijnlijk hebben we hier allemaal weleens aan meegedaan: een waterballonnengevecht! Het vergt even wat tijd en geduld om al die waterballonnen te vullen, maar als je eenmaal meerdere emmers vol met waterballonnen hebt, dan kan de pret beginnen. Zeker weten dat je bij de kinderen een lach op hun gezicht tovert.

Het leuke aan zo’n watergevecht: je kan je eigen draai eraan geven. Het is wel belangrijk om goed met elkaar van tevoren de spelregels af te spreken. Denk bijvoorbeeld aan een minimale afstand vanaf waar ze moeten gooien. Daarnaast: met hoe meer kinderen je het watergevecht aangaat, hoe gekker! Dus wie uit de buurt wil er nog meer mee doen?

Kleine tip: in een zwembadje passen veel meer waterballonnen. Dus mocht je die in de tuin hebben staan, dan is het ideaal om de waterballonnen daarin te doen.

2. Waterballonnen overgooien

Liever iets rustiger aan doen? Dan is waterballonnen overgooien een goed alternatief. Ga met z’n tweeën tegenover elkaar staan. Begin op een korte afstand. Gooi de waterballon naar elkaar over. Lukt het om de ballon te vangen? Dan doe je een stap naar achter. Het doel is om de afstand steeds groter te maken. Zo maak je het spel na iedere gooi iets moeilijker en duurt het niet lang meer totdat een van jullie de ballon laat knappen. Zodra dit gebeurt, beginnen jullie weer opnieuw. Welke recordafstand gaan jullie halen?

Tip: Indien er meerdere kinderen zijn dan is het een idee om tweetallen te maken. Het tweetal dat uiteindelijk de grootste afstand heeft behaald, wint!

3. Waterballonnen-piñata

Een waterballonnen-piñata: hoe gaaf is dat?! Officieel is een piñata een figuur (vaak gemaakt van papier-maché en in alle soorten en maten verkrijgbaar) dat je met een stok moet proberen kapot te slaan en waar vervolgens allerlei snoepjes en/of cadeautjes uitvallen. Heel leuk en lekker, maar in de zomer is het juist zo fijn om een beetje af te koelen en daarom is er speciaal de waterballonnen-piñata. Deze zomerse piñata maak je heel gemakkelijk zelf. Je hebt alleen waterballonnen, touw en een waslijn nodig. Vul de ballonnen met water, hang deze ballonnen met het touw aan de waslijn en de piñata is klaar!

Wie durft als eerste een poging te wagen? Je krijgt een blinddoek om en een stok in je handen en dan kan het spel beginnen. Het doel is om zo snel mogelijk alle ballonnen kapot te slaan. En ja, de kans is natuurlijk héél groot dat je nat wordt. En doordat je geblinddoekt bent, weet je niet precies wanneer dat gebeurt; en laat dat nou net het leukste van het hele spel zijn. Hilarische momenten gegarandeerd!

Speel je het spel met een grote groep? Pak dan een stopwatch erbij, neem iedereens tijd op en noteer deze. Degene die het snelste alle ballonnen kapot heeft geslagen is de winnaar. Wie o wie wordt de grote Piñatakoning of -koningin?

Tip: houd voldoende afstand als je aan het kijken bent. Je wil natuurlijk zelf niet nat worden en vooral niet geraakt worden door de stok… Auw!

Waterpistolen zijn leuk voor jong én oud.

4. Bekertjes schieten met waterpistolen

Van het spel ‘bekertjes schieten met waterpistolen’ zijn heel veel varianten. Dit is misschien een variant die je nog niet kent… Wat heb je precies nodig? Twee plastic bekertjes, twee dunne touwtjes en twee waterpistolen.

Het werkt als volgt. Prik in beide plasticbekertjes een gaatje aan de onderkant, en rijg in beide bekertjes een apart touwtje (hoe lang de touwtjes moeten zijn kun je helemaal zelf bepalen). Hang daarna deze touwtjes ergens in de tuin naast elkaar (met wat afstand ertussen) op, bijvoorbeeld van de ene schutting naar de andere kant. Vul vervolgens de waterpistolen met water.

Als dit allemaal gedaan is, dan kunnen jullie van start. Je kan het spel met z’n tweeën tegelijk spelen. (Met meer kan natuurlijk ook, maar dan moet je wat meer touwtjes ophangen.) Het doel van het spel is om heel goed op het bekertje te mikken en dit bekertje zo snel mogelijk naar de overkant te spuiten.

Tip: een leuke prijs voor de winnaar is dat hij/zij de tegenspeler nat mag spuiten.

5. Strandbal schieten met waterpistolen

In plaats van bekertjes schieten, kan je ook kiezen voor een iets groter voorwerp, namelijk een strandbal. Maar wat moet je precies doen? Allereerst maak je een veldje met een middenlijn en twee achterlijnen. Je blaast een strandbal op, vult waterpistolen met water, en zet emmers, gieters of flessen langs het veld zodat de waterpistolen tussendoor snel bijgevuld kunnen worden.

Je begint allebei op je eigen helft. De strandbal ligt op de middenlijn. Na het startschot moet je zo snel mogelijk water tegen de strandbal aan gaan spuiten, zodat de strandbal gaat rollen. Het doel is om de strandbal bij de andere over de lijn te schieten. Is je waterpistool leeg? Dan moet je ‘m héél snel bijvullen! Want anders schiet de tegenstander de bal zo over jouw lijn heen… Uiteindelijk wint degene die als eerste de bal bij de andere over de lijn weet te krijgen. Let op: hoe dichter je bij de bal staat, hoe groter de kans dat jezelf ook nat wordt.

Sponzen zijn er niet alleen om mee schoon te maken…

6. Sponzentikkertje

Sponzentikkertje is eigenlijk gewoon tikkertje, maar dan net iets ‘koeler’ en daardoor ideaal voor de zomer.

Zet een groot vierkant uit met dopjes of pionnen op een sportveldje in de buurt. Vul een emmer met water en zet deze in het midden van het veld. Wijs een tikker aan en geef hem/haar een spons. De andere kinderen moeten zich verspreiden over het veld. De tikker maakt de spons nat en gaat dan proberen iedereen zo snel mogelijk af te tikken met de spons. Degene die getikt wordt is af. Tussendoor mag de tikker de spons weer in de emmer dopen, zodat iedereen lekker nat wordt als hij/zij getikt wordt.

Uiteraard zijn er heel veel variaties op het tikkertjesspel, zo kan je alle kanten op door steeds een extra spelregel toe te voegen.

7. Sponzentrefbal

Het spel trefbal wordt vaak tijdens de gymlessen op school gespeeld. Maar eigenlijk is dit spel nóg leuker om buiten te doen als het mooi weer is, en dan niet met ballen maar met sponzen. Dus juffen en meesters opgelet: zoek je een spel om te doen tijdens een warme schooldag? Dit is een goede keus! Zeker weten dat de klas dit spel fantastisch gaat vinden. Daarnaast is het spel ook tof om uit school of in de vakantie met alle kinderen uit de buurt te spelen.

Hoe werkt het? Zet een trefbalveld uit met lint of pionnen, verspreid emmers water over het veld en doe daar sponzen in. Maak vervolgens twee groepen die beide aan hun eigen kant plaatsnemen. De regels werken hetzelfde als gewoon trefbal. Word je geraakt? Dan ben je af. Vang je de spons? Dan is degene die gooide af. Welk team weet als eerste de andere partij helemaal af (en vooral lekker nat) te gooien? Zeker weten dat jullie een en al waterpret beleven.

Het is tijd om lege plastic flessen te gaan sparen, want die kan je gebruiken voor allerlei waterspellen. Lever daarom niet meteen alle lege flessen in de supermarkt in voor statiegeld, maar bewaar ze deze zomer nog even thuis.

8. Flessenvoetbal

Iedereen kent waarschijnlijk het spel paaltjesvoetbal wel, heeft dat bijvoorbeeld ooit voorbij zien komen of een keer gespeeld. De zomerse variant daarvan is flessenvoetbal. Dit spel speel je eenvoudig op een pleintje, een grasveld of in je eigen achtertuin als deze groot genoeg is. Iedereen heeft een eigen fles die je moet vullen met water. Iedereen zet zijn/haar fles (zonder dop) ergens neer die je vervolgens gaat verdedigen. Het doel is om de flessen van de anderen om te schieten. Wordt jouw fles omgeschoten? Dan moet je eerst de bal gaan halen, voordat je de fles weer rechtop mag zetten. Vervolgens mag jij de bal weer in het spel brengen en proberen om jouw tegenstander terug te pakken. Is jouw fles leeg? Dan ben je af. Degene die het langste een volle fles overhoudt, wint het spel.  

9. Lekkende flessenrace

Bewegen, plezier hebben en de strijd met elkaar aangaan: dat doe je allemaal tijdens een estafette. Een grappige variant hierop is de lekkende flessenrace. Hiervoor heb je maar een paar spullen nodig, namelijk twee emmers gevuld met water (+ de mogelijkheid om deze emmers snel weer bij te vullen), twee lege emmers en twee plastic flessen met gaatjes aan de onderkant. Dit spel is geschikt om in een kleine groep te spelen. Je deelt de groep in twee.

Hoe werkt het? Je zet aan de ene kant de twee lege emmers neer en aan de andere kant de emmers met water. De afstand en eventuele obstakels (om het moeilijker te maken) kun je helemaal zelf bepalen. Het is de bedoeling om met de fles het water van de ene emmer naar de andere te brengen. Maar door de gaatjes aan de onderkant van de fles verlies je bij elke stap die je zet steeds een beetje water. Je moet dus zo snel mogelijk de overkant zien te bereiken zodat je nog zoveel mogelijk water over hebt om in de andere emmer te gooien. Als je de fles geleegd hebt in de emmer, ren je snel weer terug en geef je de fles door aan de volgende in de rij. Enzovoorts. Net zolang totdat jullie emmer helemaal gevuld is. De groep die de emmer als eerste vol heeft, is de winnaar.

10. Flessenbowling

Bowlen doe je normaal gesproken op de bowlingbaan, maar om nou met tropische temperaturen binnen te gaan bowlen is ook weer zowat. Gelukkig is er een heel mooi alternatief dat je gewoon buiten kunt doen.

Wat heb je nodig? Heel simpel: 10 plastic flessen gevuld met water en een voetbal of een andere bal. De 10 flessen zet je net zo neer als bij gewoon bowlen. Je trekt daar tegenover op een zelfgekozen afstand een lijn en vanaf daar moet je de bal gaan rollen of gaan schieten. Net wat jij leuker vindt: het kan allebei! Iedereen krijgt elke beurt twee pogingen om zoveel mogelijk flessen om te gooien of te schieten en het water uit de flessen te laten lopen. Wil je er echt een wedstrijdje van maken? Dan kan je net als bij gewoon bowlen de punten bijhouden zodat er uiteindelijk een winnaar uitkomt. Maar gewoon voor de lol de flessen om proberen te gooien of te schieten is – vooral afhankelijk van de leeftijd van de kinderen – net zo leuk!

En nu: naar buiten en spelen maar!

Uiteraard zijn er veel meer waterspelletjes of varianten op bovenstaande spelletjes te bedenken. Met een klein beetje creativiteit kom je een heel eind en kan je je kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes de hele dag vermaken. Ik weet zeker dat ze voortaan nog véél vaker bij jullie willen spelen. ?

Nog niet uitgespeeld? En kan het jou deze zomer echt niet gek genoeg zijn? Tover dan je achtertuin om tot een heus waterspeelparadijs! Hoe je dat precies doet, lees je hier. Zo hebben we bij Perry een groot aanbod aan sport & spelartikelen: alles om jouw vakantie compleet te maken. Allerlei speelattributen en accessoires voor op het strand, in het zwembad of gewoon voor in de eigen achtertuin of een sportveldje in de buurt. Dus zit een vakantie er niet in dit jaar? Dan kan je jouw kinderen een onvergetelijke thuisvakantie bezorgen. Veel waterspeelplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.