Essentiële zaken voor trailrunning

Steeds meer hardlopers zoeken de natuur op. En niet voor niets. Door trails te lopen krijg je sterkere beenspieren en enkels. Daarnaast is de zachte, afwisselende ondergrond ook vriendelijker voor je gewrichten. Waar je je alleen niet in moet vergissen, is de uitrusting. Wat trek je aan voor je van de verharde wegen afwijkt? Een paar tips.

Trailschoenen

Met je normale hardloopschoenen off-road gaan? Niet doen! Vanwege de oneffenheden van de natuur, kun je maar beter investeren in trailschoenen. Met de juiste trailschoenen liggen blessures minder snel op de loer. Ze bieden jou de juiste grip, bescherming en comfort. Als je heuvelop of –af gaat, heb je goede grip nodig zodat je niet kunt uitglijden, en al helemaal als je een buitje trotseert. Daarom is het profiel van de zool van trailschoenen een stuk grover dan die van hardloopschoenen. Bepaal eerst waar je vooral gaat lopen. Is dat vooral op rotsen of kies je juist de meest modderige paden? In dat laatste geval ben je gebaat bij meer profiel.

Vaak zijn trailschoenen ook wat steviger bij de neus en rondom de voet. Je weet maar nooit wat je onderweg kan tegenkomen. Er kunnen namelijk losse stenen, (boom)wortels en rotsen op je pad liggen. Een beetje extra bescherming is dus essentieel, zodat je wel tegen een stootje kan.

Lichtgewicht rugzak

Als je lang onderweg bent, is het verstandig om ook de inwendige mens te verzorgen. Tijdens een lange trail verbrand je namelijk een hoop energie. Het bij je dragen van eten en drinken in een rugzakje of heuptasje is dan ook aan te raden. Denk hierbij aan energierepen, een banaan en water. Er zijn rugzakken speciaal voor trailrunning. Je kunt ze met of zonder drinksysteem nemen. Het voordeel van een ingebouwd waterreservoir is een stukje gemak. Daar past vaak meer water in dan in een bidon en met het handige drinkslangetje ben je snel van hydratatie voorzien.

trailrunning

Opvouwbaar jasje

Wat gaat het weer doen? Het bij je hebben van een opvouwbaar jasje kan handig zijn als het weer verkeerd uitpakt. Met een waterafstotende, lichte hardloopjas in je rugzak ben je daarop altijd goed voorbereid. Hierin word je beschermd tegen regen en wind.

Running cap

Bij een zonovergoten trail is niets zo vervelend als de zon steeds in je ogen schijnt. Tijdens je trail is het juist belangrijk om je focus te hebben. Je moet namelijk goed zicht houden op bepaalde obstakels. Zonde dus als de zon dat zicht verstoort. Met een hardlooppet bescherm jij je ogen en gezicht, en houd je je concentratie op het terrein.

Wat neem jij mee als je off-road gaat hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *