EK voetbal 2021: de speelsteden, stadions en poules
2020 had het jaar moeten worden van het EK voetbal. Maar EURO 2020 staat nu over een paar dagen op de kalender. Hoe dat ook alweer zit, en wat je kunt verwachten, lees je in dit blog.
EURO 2020 in 2021
In 2020 bestond de Europese voetbalbond UEFA 60 jaar. Al in 2012 besloten ze het Europees Kampioenschap voetbal in 2020 door heel Europa te houden. Leuk idee voor een jubileumjaar, toch?
De timing kon niet slechter. Wat ze toen nog niet konden weten, is dat in 2020 het coronavirus de hele wereld in zijn greep zou hebben. En houden. Niet alleen desastreus voor alle voorbereiding, maar uiteraard ook voor de voetballers en fans.
“Dan gaan we het een jaar later doen”, aldus de UEFA. Qua planning blijkt dat helaas geen copy-paste van het 2020-draaiboek, want: wie zegt dat ál die stadions (en de steden zelf) dan beschikbaar zijn voor zo’n omvangrijk event? En hoe ontwikkeld corona zich gedurende het jaar? Net zoals bij alle andere grote sportevenementen doemen er natuurlijk twee joekels van vraagstukken op:
- Gaat het volgend jaar wél door?
- Zo ja, mag er dan publiek bij?
De UEFA is niet kinderachtig en zegt twee keer volmondig ‘Ja’. Meer specifiek: de UEFA eist van de speelsteden dat er publiek bij is. Dan moet je als organiserende stad dus toezeggingen gaan doen over wat er een jaar later wel of niet mogelijk is met de (dan geldende) regels. Tja.. ga er maar aan staan.
De speelsteden
De speelsteden, ja, daar is dus een hoop om te doen. Bilbao is zeven (!) jaar geleden al aangewezen als speelstad. Maar de Spaanse regering besloot wel eventjes namens de Baskische regering dat Bilbao niet op tijd aan de eisen kon voldoen. Resultaat: Bilbao geschrapt als speelstad. Bilbao boos. Sevilla neemt die plek in.
Voor Dublin geldt hetzelfde verhaal. De Ierse bond kon de UEFA ook niet op tijd zeggen of zij het gewenste minimum aantal fans kunnen toelaten. De drie in Dublin geplande groepswedstrijden zullen nu een stukje verderop in het Russische Sint-Petersburg worden gespeeld. Het duel van de achtste finale gaat naar Londen.
En dan Brussel. De Belgen zouden met het nieuw te bouwen ‘Eurostadion’ ook als gastheer optreden. Door politieke strubbelingen zijn vergunningen niet op tijd van de grond gekomen. Een streep door de rekening. Er bleven nog elf steden van het oorspronkelijke plan over.
Amsterdam, Johan Cruijff Arena – Capaciteit: 54.990 toeschouwers, tijdens EK: 25%

Tijd voor goed nieuws: Amsterdam is ook (vanaf het begin) als speelstad aangewezen met de Johan Cruijff Arena als decor. Gelukkig hebben de KNVB en het kabinet wél op tijd bevestigd dat er minimaal 12.000 fans bij mogen zijn. Tenminste, dat is de wens want garanties zijn er niet. Voor alle stadions geldt dat ze afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van het coronavirus. Dat betekent trouwens ook dat er grotere aantallen fans bij mogen zijn als de omstandigheden dat toelaten.
Baku (Azerbeidzjan) – Baku Olympic Stadium – Capaciteit: 68.700 toeschouwers, tijdens EK: 50%

Aan de Kaspische Zee, op de grens van Europa en Azië, ligt de hoofdstad van Azerbeidzjan: Baku (of Bakoe). Het stadion opende in 2015 en was in 2019 het decor voor de Europa League-finale. En deze zomer is het de gastheer van de poulewedstrijden van groep A en één kwartfinale.
Boekarest (Roemenië) – Arena Nationala – Capaciteit: 55.600 toeschouwers, tijdens EK: 25%

Hier worden de andere drie wedstrijden uit ‘onze’ groep C gespeeld. De drie tegenstanders van Nederland reizen dus heen en weer van Boekarest naar Amsterdam, terwijl het Nederlands Elftal niet hoeft te reizen. Hopelijk zijn onze jongens daardoor extra fit.
Boedapest (Hongarije) – Puskás Arena – Capaciteit: 67.889 toeschouwers, tijdens EK: 100%

Speciaal voor dit EK gebouwd, dus nog gloednieuw. Uiteraard vernoemd naar voetballegende Ferenc Puskás en moet tijdens het EK helemaal met fans gevuld zijn. De Hongaren kunnen de vele fans én het thuisvoordeel goed gebruiken in de ‘Poule des doods’ met Frankrijk, Duitsland en Portugal!
Kopenhagen (Denemarken) – Parken Stadium – Capaciteit: 38.065 toeschouwers, tijdens EK: 33%

De thuishaven van FC Copenhagen en het Deense nationale elftal. Het is het kleinste stadion tijdens het EK. Drie wedstrijden uit groep B en een achtste finale worden hier gespeeld.
Glasgow (Schotland) – Hampden Park – Capaciteit: 52.063 toeschouwers, tijdens EK: 25%

Voor het oudste stadion van dit EK gaan we naar Schotland. Geopend in 1903 en was ooit goed voor 150.000 toeschouwers! Het stadion is compleet herbouwd in 1991 en de thuishaven voor drie groepswedstrijden in groep D, waarin Schotland en buurland Engeland zitten. Die wedstrijd speelt Schotland overigens niet thuis, maar in Londen.
Londen (Engeland) – Wembley Stadium – Capaciteit: 54.990 toeschouwers, tijdens EK: 25%

Misschien wel het bekendste EK-stadion én natuurlijk het stadion waar de finale gespeeld gaat worden! Het is ook het stadion waar de meeste duels worden gespeeld: acht in totaal. Oorspronkelijk zouden hier alleen de groepswedstrijden van Engeland, de halve finale en de finale, gespeeld worden. Maar door het afvallen van Brussel en Dublin als speelsteden, kwamen daar nog vier wedstrijden bij.
München (Duitsland) – Allianz Arena –Capaciteit: 70.000 toeschouwers, tijdens EK: minimaal 14.500

Geopend in 2005 en de thuisbasis van Duits recordkampioen Bayern München. In 2006 werd het openingsduel van het WK hier gespeeld. Dit jaar spelen de Duitsers hier hun thuiswedstrijden in hun spannende Groep F, en staat er een kwartfinale gepland. Wegens sponsorbelangen noemt de UEFA het tijdelijk ‘Fußball Arena’. Uiteraard gaan we hier ook wat wedstrijden zien tijdens het volgende EK in 2024, waar de Duitsers het gehele toernooi thuis zullen spelen.
Rome (Italië) – Stadio Olimpico – Capaciteit: 72.698 toeschouwers, tijdens EK: 25%

Hier gaat het op 11 juni om 21.00 uur allemaal van start. In de openingswedstrijd trappen Turkije en Italië het EK voetbal af in Stadio Olimpico. Het stadion is geopend in 1953 en een plek met een mooie toernooi-ervaring. De Olympische Spelen van 1960, het EK voetbal in 1968 (winst Italië) én 1980, het WK in 1990 en maar liefst vier Europa Cup/Champions League-finales. Het stadion heeft in zijn 68-jarig bestaan de nodige renovaties gehad, waarbij de meest recente bijna een nieuw stadion heeft opgeleverd. Rome is er klaar voor!
Sint-Petersburg (Rusland) – Krestovsky Stadium – Capaciteit: 68.134 toeschouwers, tijdens EK: 50%

Één van de duurste stadions ter wereld, waar je misschien nog nooit van gehoord hebt, staat in Rusland. De thuisbasis van FC Zenit wordt ook wel het Sint-Petersburgstadion, Zenit Arena, Piter Arena óf Gazprom Arena genoemd. Kies er maar één uit… Het stadion was gloednieuw tijdens de FIFA Confederations Cup in 2017 en het WK in 2018, maar vast nog net zo mooi voor het komende EK en de Champions League finale van 2022.
Sevilla (Spanje) – Estadio La Cartuja – Capaciteit: 60.000 toeschouwers, tijdens EK: 30%

Sevilla is last minute als gastheer toegevoegd, nadat Bilbao geschrapt werd. Het Estadio de La Cartuja is speciaal voor het WK atletiek van 1999 gebouwd – en eigenlijk ook om kans te maken op het organiseren van de Olympische Spelen van 2008, maar dat ging aan de neus Sevilla voorbij. Sevilla heeft met Real Betis en Sevilla FC maar liefst twee topvoetbalteams in de stad, met beide hun eigen stadion. Deze zomer gaan we er drie groepswedstrijden uit groep E zien (met uiteraard Spanje) en een achtste finale.
De poules – wat valt er op?

In poule A springt op het eerste gezicht Italië er als torenhoge favoriet bovenuit. Italianen zijn namelijk áltijd kanshebber om ver te komen, ongeacht de vorm. Daar komt bij dat zij in de groepsfase ‘thuis’ spelen, aangezien Rome één van de speelsteden is. Italië kwalificeerde zich door alle tien de kwalificatiewedstrijden te winnen. Maar er zijn nog drie niet te onderschatten tegenstanders. Vergeet niet dat het Wales van Gareth Bale het vorige EK nog in de halve finale stond! En dat Zwitserland maar een paar plekjes onder Italië op de FIFA-ranking staat – bóven Nederland! Wist je trouwens dat Turkije recent won van Frankrijk (EK-kwalificatie) en Nederland (WK-kwalificatie)? De strijd in deze groep laat zich dus lastig voorspellen.
Poule B heeft met de nummer één van de FIFA-ranking uiteraard ook een favoriet: België. De ingewikkelde loting zorgde ervoor dat de Rode Duivels al lang weten dat Rusland en Denemarken twee van hun tegenstanders zijn. Rusland moet als ‘organisator’ thuis spelen en mag vanwege de politieke spanningen niet met Oekraïne in de poule. En dat terwijl Rusland en België ook al bij elkaar in de kwalificatiepoule zaten! De Belgen wonnen beide potjes met ruime cijfers. België is door het wegvallen van Brussel als speelstad niet alleen het thuisvoordeel misgelopen, maar reist van Sint-Petersburg naar Kopenhagen en weer terug. En krijgt Finland vleugels nu zij voor het eerst voor een eindronde geplaatst zijn?
Poule C is natuurlijk het toneel van Oranje! Traditioneel vinden we dat we altijd in de ‘poule-des-doods’ zitten. Dat kun je dit keer niet zeggen, maar met Oostenrijk en Oekraïne hebben we wel twee tegenstanders die niet ver bij ons vandaan op de FIFA-ranking staan. Wat dat betekent, zien we vanaf 13 juni, want dan trapt het Nederlands elftal af tegen Oekraïne. Aangezien de nummers één en twee én de vier beste nummers drie naar de volgende ronde mogen, moeten we Oranje echt wel in de knock-out-fase kunnen verwachten. Meer over onze poule C kun je lezen in mijn andere blog.

Poule D gaat met Engeland – Kroatië meteen van start met de mooiste pot in deze groep. De nummers vier en 14 van de FIFA-ranking treffen elkaar in het Wembley stadion. De Engelsen hebben wat goed te maken sinds de halve finale van het afgelopen WK. De vooraf zo ‘zekere’ finaleplek werd in verlening door de Kroaten weggekaapt. Ook leuk om naar uit te kijken: de clash tussen de rivalen Engeland en Schotland.
In Poule E zien we Spanje en Zweden weer tegenover elkaar staan, net als in de kwalificatie. De eerste wedstrijd van beide elftallen is ook direct tegen elkaar. Opvallend: nooit eerder kwam het Spaanse elftal zonder een speler van Real Madrid naar een WK of EK. De opvallendste afwezige is natuurlijk levende legende Sergio Ramos. Een seizoen vol blessureleed was hiervoor de oorzaak voor de 180-voudig (!) international. Spanje heeft ook niet meer de status van tien jaar terug (drie keer toernooiwinst achter elkaar in 2008, 2010 en 2012). Bij Zweden was Zlatan Ibrahimovic de grootste verrassing. Hij is al enkele jaren gestopt als international, maar keerde in maart plotseling weer terug! Helaas gooit een blessure nu roet in het eten en gaat de Zweeds topscorer aller tijden toch niet mee. De Polen nemen gelukkig wél hun legende mee: Robert Lewandowski mag na zijn recordseizoen natuurlijk niet ontbreken!
Poule F is een groep om van te smullen: dé poule-des-doods! EK-en Nations League-titelhouder Portugal, WK-titelhouder Frankrijk en natuurlijk all-time-kanshebber Duitsland zitten namelijk in deze groep. De kansen voor Hongarije lijken daarmee minimaal. Maar: de Hongaren spelen hun eerste twee wedstrijden in hun eigen Boedapest. Kunnen ze met hulp van het thuisvoordeel voor een stuntje zorgen en alle voorspellingen voor deze poule overhoop halen?
EK & corona: nieuwe spelregels
Er is genoeg gezegd en geschreven over corona in de aanloop naar dit toernooi. Hierdoor zijn de nieuwe regels misschien wat op de achtergrond geraakt. Ik praat je in het kort bij over de aanpassingen.
- In plaats van 23 mag elk land 26 spelers meenemen. Dit om een eventuele corona-uitbraak binnen de selecties iets beter op te kunnen vangen.
- Vóórdat de eerste wedstrijd is gespeeld, mogen spelers onbeperkt vervangen worden. Bondscoaches zijn dus niet afhankelijk van de ingeleverde lijst met spelers wanneer ze door een coronabesmetting getroffen worden. Keepers mogen zelfs tijdens hele toernooi nog binnenkomen.
- Coronabesmettingen of blessures? Een land moet aan de aftrap verschijnen als er minimaal 13 spelers (inclusief doelman) beschikbaar zijn.
- Heeft een land géén 13 spelers om op te stellen, dan moet de wedstrijd binnen 48 uur alsnog worden gespeeld.
- Heb je als land daarna nog steeds niet genoeg spelers, dan komt een reglementaire 0-3 nederlaag op het scoreformulier.
- Raar maar waar: de UEFA mag scheidsrechters aanwijzen die uit hetzelfde land komen als het spelende elftal voor die wedstrijd. Nederland heeft tijdens dit EK met Björn Kuipers en Danny Makkelie maar liefst twee scheidsrechters actief. Als je nu nog denkt dat we de finale niet halen…
- Er zijn vijf wissels toegestaan. Deze ‘tijdelijke’ regel kwam vorig jaar al vanuit de FIFA naar aanleiding van de overvolle agenda’s, maar wordt nu ook tijdens het EK toegepast. Om tijdsverlies tegen te gaan, moeten deze vijf wisselspelers in maximaal drie wisselbeurten het veld in komen.
Meer weten over het speelschema, de stadions en spelregels? Kijk dan op de website van de UEFA. Voor nu: alvast veel kijkplezier en maak je klaar voor de wedstrijd! Creëer het ultieme Oranjegevoel en steek jezelf, en je gezin, in een nieuwe oranje-outfit en lees hier hoe je in coronatijd met dat échte Oranjegevoel naar het EK kunt kijken.

Voor het Perry-blog klimt Jack Lauwers regelmatig in de pen om zijn licht te schijnen op sport en lifestyle topics. Eigenwijs als het kan, kritisch als het moet. Vanuit Jackpot Copywrite helpt hij bedrijven met ’teksten die iets moeten doen’. Pakt daarnaast de kickbokshandschoenen of hardloopschoenen op om naar eigen zeggen ook ‘scherp in het koppie’ te blijven.