Dit wil je weten over het Nederlands elftal

Hoe hoog de verwachtingen elk toernooi weer zijn van de 17 miljoen bondscoaches die ons land heeft, een goede reputatie heeft het Nederlands elftal niet op het EK. Ja, we wonnen in 1988 toen er welgeteld acht landen aan het toernooi meededen. Maar toen er tijdens het laatste EK in 2016 (in Frankrijk) er een recordaantal van 24 landen meedeed, wisten we ons niet eens te kwalificeren. We hebben er zeven jaar op moeten wachten om weer aan een eindronde mee te doen.

Maar nu zijn we er dus wel bij! En dat is extra leuk, want in onze ‘eigen’ Johan Cruijff Arena worden dit EK vier wedstrijden gespeeld. Met Amsterdam als gaststad speelt het Nederlands elftal alle drie de groepswedstrijden in Amsterdam. Mocht de ploeg van bondscoach Frank de Boer zich plaatsen voor de volgende ronde, dan speelt Oranje helaas niet meer in Amsterdam. Boedapest of Londen is dan de volgende halte, afhankelijk van de eindstand in onze groep C.

Wat zijn onze kansen?

Of we de volgende ronde gaan halen, is natuurlijk ook afhankelijk van de tegenstanders. Nederland is ingedeeld in groep C, die bestaat uit:

  • Oostenrijk (23)
  • Nederland (16)
  • Noord-Macedonië (62)
  • Oekraïne (24)

* Tussen haakjes staat de positie in de FIFA-ranking van mei 2021

Eindelijk eens géén ‘poule des doods’, zoals wij Nederlanders onze poules zo vaak bestempelden. Geen serieuze titelkandidaten in onze groep dus, maar puur kijkend naar de FIFA-ranglijst, zouden Oostenrijk en Oekraïne van hetzelfde niveau zijn als het Nederlands elftal.
De wedkantoren geven gelukkig een hoopvoller beeld. Zij zetten Nederland in de top vijf van grootste kanshebbers voor de titel. Je krijgt zo’n zeven tot twaalf keer je inleg terug als je nu Nederland als winnaar voorspeld. Ter vergelijking: voor Oekraïne en Oostenrijk krijg je tussen 70 en 101 (!) keer je inleg terug.

Welke tegenstand kunnen we verwachten?

Oekraïne heeft niemand minder dan Andriy Shevchenko als bondscoach. Als voormalig Europees voetballer van het jaar en topscorer aller-tijden voor Oekraïne kent topvoetbal geen geheimen voor hem. In maart van dit jaar hielden ze Frankrijk op een 1-1 gelijkspel in de WK-kwalificatie. In de kwalificatie voor dit EK eindigden ze als eerste in een poule met Portugal en Servië, met maar vier tegengoals. Niet te onderschatten dus.

Oostenrijk heeft als voetballand geen aansprekende resultaten, maar resultaten uit het verleden… Van de 26 spelers in de (voor)selectie spelen er maar liefst 21 in de Duitse Bundesliga. En die staat wel wat hoger aangeschreven dan onze Mickey Mouse Competitie. Zo kunnen onze middenvelders op 17 juni zomaar iemand als David Alaba van Bayern München (en komend seizoen waarschijnlijk Real Madrid) tegen het lijf lopen…

De Rode Leeuwen (Noord-Macedonië) zijn voor het eerst op een EK aanwezig. Ze namen de route van de play-offs en lijken op papier de zwakste tegenstander. Maar wat zegt dit? We spelen immers niet op papier, maar op gras. Eind maart nog, zorgde de ploeg voor een geweldige stunt door Duitsland in eigen huis te verslaan. En dat tijdens de WK-kwalificatie – de Duitsers waren tot dat moment maar liefst 35 WK-kwalificatieduels ongeslagen!

De eerste twee uit elke poule, én de vier beste nummers drie, gaan door naar de volgende ronde. Toch mag Oranje niet achterover leunen, want het heeft voordelen om eerste te worden. Zo ontlopen ze namelijk een wedstrijd tegen de winnaar van groep A (Italië, om maar eens een land uit groep A te noemen). Worden we ‘ gewoon’ eerste, dan is een nummer drie uit groep D, E of F de volgende tegenstander. Zolang dat geen land uit groep F wordt, mag dat ook geen probleem zijn. Die pot speelt Nederland dan niet in Amsterdam, maar in Boedapest.

Programma Nederlands Elftal in de poulefase

Zondag 13 juni 21:00 uur: Nederland – Oekraïne
Donderdag 17 juni 21:00 uur: Nederland – Oostenrijk
Maandag 21 juni 21:00 uur: Noord-Macedonië – Nederland

Selectienieuws

Welke namen vallen het meest op in de Oranjeselectie?

Een domper van jewelste is de afwezigheid van aanvoerder Virgil van Dijk. Onze verdedigende rots in de branding, en Champions League-winnaar van 2019, is niet op tijd fit. In oktober scheurde hij zijn kruisband. Inmiddels traint hij weer, maar heeft hij onlangs zelf de knoop doorgehakt om zich af te melden.

Met Stefan de Vrij is er gelukkig een waardige vervanger. Hij speelde dit seizoen alles bij zijn club Internazionale Milano en werd zelfs kampioen van Italië. Dat hij vorig jaar nog werd uitgeroepen tot beste verdediger van de Italiaanse competitie, zegt veel over zijn kwaliteiten.

Daley Blind lijkt het wél op tijd te gaan redden. Hij is herstellende van een zware enkelblessure, maar werd toch geselecteerd en traint inmiddels zelfs vol gas mee. Goed nieuws voor onze verdediging!

Pas tijdens het trainingskamp op 1 juni werd bekend dat Jasper Cillessen niet bij het EK zal zijn. De keeper van Valencia testte eerder positief op corona en is toen in quarantaine gegaan. Het is nog altijd niet zeker wanneer hij volledig fit is. Frank de Boer neemt geen risico. Hij wil vooraf weten of hij drie fitte keepers aan de start heeft staan. Deze beslissing is opmerkelijk, aangezien hij met de aangepaste regels ook tijdens het EK nog een keeper mag laten invliegen. Cillessen zou dus later gewoon kunnen aansluiten.  Dit is natuurlijk een enorme tegenvaller voor de 32-jarige doelman; hij zou waarschijnlijk eerste keeper zijn.

Voorlopig komt er geen extra keeper bij. AZ-doelman Marco Bizot kreeg te horen dat hij bij de selectie mag blijven. En dat is een meevaller. Eerder behoorde hij nog tot de voorselectie, maar viel daarna af voor de definitieve selectie. Doordat Cillessen in quarantaine ging, mocht hij daarna toch blijven om drie keepers op het trainingskamp te hebben. En nu mag hij z’n toernooikoffer nog inpakken ook!
  
Om spits Wout Weghorstis veel te doen geweest. Al lange tijd in topvorm bij VfL Wolfsburg, maar speelde nog nooit onder coach Frank de Boer. Nu zit hij wel bij de selectie. Door zijn 20 goals in de Duitse competitie kon, de Boer natuurlijk ook niet om hem heen. Voor zijn (voor)selectie mag Weghorst ook de UEFA een klein bedankje geven. Dit EK mag elk land namelijk 26 spelers in plaats van de gebruikelijke 23 meenemen. Dit heeft de UEFA besloten om een eventuele uitbraak van corona binnen de selectie iets beter op kunnen vangen. Dat maakt de puzzel van de Boer toch iets makkelijker.

Dat geldt niet voor Ryan Babel. En dat is zuur voor de aanvaller die, in tegenstelling tot Weghorst, al jaren tot de Oranjeselectie behoorde. De 69-voudig international heeft waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Oranje al gespeeld.

Om de selectie van Quincy Promes is ook veel te doen. De aanvaller van Spartak Moskou werd in december aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Deze strafzaak loopt nog en daarom vinden veel mensen het riskant om hem mee te nemen met het oog op een eventueel vroegtijdig vertrek uit het toernooi. Frank de Boer kan hem echter goed gebruiken, want het is natuurlijk erg fijn om een speler erbij te hebben die op meerdere plekken inzetbaar is.

Debutanten

De selectie kent ook twee debutanten: Jurriën Timber (Ajax) en Cody Gakpo (PSV).

Gakpo is wekelijks belangrijk bij PSV en Timber veroverde dit seizoen een basisplek bij landskampioen én bekerwinnaar Ajax. Wat is er nu nog mooier dan je debuut maken tijdens een EK?

Definitieve selectie

Doelmannen

Maarten Stekelenburg (Ajax), Tim Krul (Norwich City) en Marco Bizot (AZ).

Verdedigers

Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Denzel Dumfries (PSV), Matthijs de Ligt (Juventus), Jurriën Timber (Ajax), Joël Veltman (Brighton), Stefan de Vrij (Internazionale) en Owen Wijndal (AZ).

Middenvelders

Donny van de Beek (Manchester United), Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (FC Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ), Marten de Roon (Atalanta Bergamo) en Georginio Wijnaldum (Liverpool).

Aanvallers

Steven Berghuis (Feyenoord), Cody Gakpo (PSV), Luuk de Jong (Sevilla), Donyell Malen (PSV), Memphis Depay (Olympique Lyon), Quincy Promes (Spartak Moskou) en Wout Weghorst (VfL Wolfsburg).

Afvallers

Helaas moesten er een aantal namen van de voorselectie worden afgestreept, om de definitieve selectie met maximaal 26 spelers in te leveren. Deze jongens zijn daarvoor afgevallen: Anwar El Ghazi, Hans Hateboer, Rick Karsdorp, Marco Bizot, Steven Bergwijn, Kenny Tete, Jeremiah St. Juste en Tonny Vilhena.

Voorbereiding

De voorbereiding is korter dan ooit. Die begon met een trainingsstage in Zeist, van 24 tot 26 mei. Hier zaten nog niet alle internationals bij, omdat niet alle voetbalcompetities al klaar waren.  Een week later stonden de finales voor de Europa League en de Champions League nog op het programma. De Nederlandse inbreng in die finales was dit jaar gering. Alleen Nathan Aké (Manchester City) en Donny van de Beek (Manchester United) maakten kans op deze hoofdprijzen. Beide verloren de finale zonder in actie te hoeven komen.

Het voordeel daarvan is dat onze internationals hopelijk een beetje meer uitgerust bij Oranje aansluiten. 29 mei vertrok Oranje voor een trainingskamp naar Portugal. Op 2 juni speelde Oranje een oefenwedstrijd tegen Schotland – uitslag: 2-2. Daarna moest het team snel het vliegtuig in, want op 6 juni staat er alweer een oefenwedstrijd in Enschede op het programma, tegen Georgië. Precies één week later begint voor Nederland het EK. Dan speelt het team om 21.00 uur in Amsterdam tegen Oekraïne, voor het echie.

Worden we na 33 jaar eindelijk weer kampioen? Op zondag 11 juli weten we welk land de beker mag meenemen!

jack-lauwers

Voor het Perry-blog klimt Jack Lauwers regelmatig in de pen om zijn licht te schijnen op sport en lifestyle topics. Eigenwijs als het kan, kritisch als het moet. Vanuit Jackpot Copywrite helpt hij bedrijven met ’teksten die iets moeten doen’. Pakt daarnaast de kickbokshandschoenen of hardloopschoenen op om naar eigen zeggen ook ‘scherp in het koppie’ te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *