Dit kun je verwachten van de Tour de France!

Over een aantal dagen is het alweer zo ver! De start van de Tour de France 2022. De 109e editie alweer. Hoe is de Tour de France ontstaan, welke prijzen worden er verdeeld, hoe ziet het parcours er dit jaar uit en wie zijn de favorieten? Wij vertellen je er alles over in deze blog! Lees snel verder. 

Ontstaan Tour de France

De Tour de France, ook wel de Ronde van Frankrijk genoemd, is een meerdaagse wielerwedstrijd die zich voornamelijk in Frankrijk afspeelt. De Tour de France is naast de Giro d’Italia en de Vuelta één van de drie grootste wielerrondes. In 1903 is de Tour voor het eerst gereden en is sindsdien steeds populairder geworden. De wielrenners die de meeste eindzeges hebben geboekt zijn onder andere Jacques Anqueltil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en de Miguel Indurian. Zij hebben allemaal vijf keer de Tour de France gewonnen. Nu horen wij je denken, maar Lance Amstrong heeft toch zelfs zeven keer gewonnen? Dat klopt! Maar zijn eindoverwinningen zijn allemaal ingetrokken nadat bekend werd dat hij tijdens alle rondes doping heeft gebruikt. Er werden overigens geen nieuwe winnaars aangewezen voor die desbetreffende rondes.

Klassement overzicht

Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk wel weten, zijn er bij de Tour de France diverse ‘truien’ te verdelen. Het meest bekend is natuurlijk de gele trui, maar vergeet de groene-, de bolletjes- én de witte trui niet.

Gele trui

De gele trui wordt ook wel de maillot jaune genoemd. Dit is de trui voor de renner die bovenaan in het algemeen klassement staat en dus de leider is. Het doel voor vele renners is natuurlijk om op de laatste dag in Parijs op het podium te staan met deze trui aan.

Groene trui

De groene trui wordt ook wel de maillot vert genoemd. Dit is de trui die gedragen wordt door de renner die op dat moment de meeste punten verzameld heeft in het sprintklassement. Naast de eindsprint in elke etappe, zijn er ook tussentijdse sprints waar renners punten mee kunnen scoren voor de groene trui. 

Bolletjes trui

De bolletjes trui wordt ook wel de maillot a pois genoemd. De renner die de bolletjestrui draagt heeft op dat moment de meeste punten in het bergklassement bij elkaar gesprokkeld. Naast sprinters zijn er ook renners die enorm goed kunnen klimmen. Op de top van bijna elke beklimming zijn punten te scoren voor dit klassement. Niet elke berg is natuurlijk even hoog of moeilijk te beklimmen, dus hoe moeilijker en hoger de berg, hoe meer punten er te verdienen zijn.

Witte trui

Tot slot hebben we nog de witte trui, ook wel de maillot blanc genoemd. De basis voor deze trui is hetzelfde als voor de gele trui, alleen wordt deze toegekend aan de jongeren in het klassement. Als je als Tourrenner voor 1 januari (in het jaar van de Tour) jonger bent dan 25, dan kom je in aanmerking voor deze trui. De afgelopen 3 jaar ging de witte trui overigens ook naar de winnaar van de gele trui omdat Pogacar pas 23 is.

Tour de France

Tour de France weekoverzicht

Week 1

De start van de Tour is dit jaar in Kopenhagen middels een korte individuele tijdrit van 13 kilometer. Deze eerste week is voornamelijk vlak, met slechts enkele klimmetjes. De 5e etappe is misschien wel het meest bijzonder met een mini-klassieker, te vergelijken met Parijs-Roubaix. Kennen we die heroïsche strijd nog van dit jaar waarbij Dylan van Baarle na een slotsolo van 20 kilometer alles en iedereen even fietsles gaf en op de kasseien zijn eerste grote zege pakte?

Week 2

In deze week gaan de renners dan eindelijk volledig in Frankrijk koersen nadat ze voor de langste rit van de Tour (220 kilometer) eerst in België starten en finishen op Franse bodem. Een paar bergetappes, wat heuvelritjes en de 2e week eindigt tijdens de Franse feestdag Quatorze Juillet op de ‘Nederlandse berg’; de Alpe D’Huez.

Week 3

Standaard de week van de ontknoping, met ook kansen voor de sprinters. En de dagen van de waarheid wanneer de Pyreneeën op komen doemen. Met ook de 2e tijdrit van deze Tour (nu eentje van 40 kilometer). Op zondag 24 juli is de symbolische laatste etappe waarbij de klassementen al zijn opgemaakt, maar misschien alleen die van de groene trui nog beslist gaat worden.
Ook traditioneel; als slot een massasprint. Wellicht het móóiste van deze datum is dat op deze dag ook de vrouwen aan hún ronde van Frankrijk beginnen.

Renners om in de gaten te houden

Uiteraard Tadej Pogacar… slechts 23 jaar en gaat voor zijn 3e Tourzege. Maar chauvinistisch als we zijn, kijken we natuurlijk ook naar Mathieu van der Poel die verleden jaar bij zijn Tourdebuut meteen een rit won en het geel pakte. Deze droeg hij op aan zijn overleden grootvader Raymond Poulidor, die vaak zélf op het podium van de Tour stond, maar nooit in de gele trui reed. Fabio Jakobsen maakt zijn de debuut in de Tour en dat is al een wonder op zich na zijn vreselijke val van twee jaar geleden. Verleden jaar werd de Deen Jonas Vingegaard verrassend tweede in de Tour waardoor hij dit jaar tot een van de favorieten hoort. Met de Belgische renner Wout van Art als ploeggenoot lijkt Jumbo-Visma overigens als ploeg voor veel actie te gaan zorgen.

Tour de France Femmes

En eindelijk keert de Tour de France voor vrouwen weer terug! Tussen 1984 en 2009 vond de Tour Féminin plaats die onder andere gewonnen werd door Leontien van Moorsel. Sinds 2014 was er een (meestal) ééndaags evenement voor vrouwen; La Course. Maar dit jaar dus weer een ronde over 8 etappes. Deze koers vindt plaats tussen 24 en 31 juli én… én, vól kansen voor Nederlands succes met toppers als Marianne Vos, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en Lorena Wiebes. Annemiek van Vleuten is bij Kinky Kappers Zwolle zelfs al gespot met een gele coupe.


Mijn naam is Raymond Mahler, werkzaam op het hoofdkantoor van Perry als grafisch vormgever/DTP-er. Ik heb op landelijk niveau atletiek gedaan met als specialisatie de 400 meter horden. Ook heb ik een paar seizoenen American Football gespeeld en met mijn team hebben we destijds de landelijke titel ‘the Tulip Bowl’ gewonnen. Via de atletiekunie, Les Mills en de AALO heb ik diverse opleidingen en cursussen gevolgd. Vervolgens ben ik training gaan geven in atletiek (met het accent op de sprint-onderdelen) en in de fitness als groepslesinstructeur Bodypump. Mijn drijfveer is om als coach de sporter middels persoonlijke motivatie naar een hoger plan te tillen. Mét de nodige humor zodat de mogelijke spierpijn glimlachend omarmd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.