Dit heb je nodig om thuis te sporten

Is je conditie verslechterd? Sport je sinds de lockdown liever thuis? Of wil je juist meer thuis gaan sporten? Kan je deze vragen met ‘ja’ beantwoorden, lees dan snel verder. In deze blog zetten wij alle tips voor je op een rijtje die je nodig hebt om succesvol thuis te sporten. Zo behaal je jouw sportdoelen ook zonder een sportschool!

Voordelen van thuis sporten

Thuis sporten heeft verschillende voordelen ten opzichte van sporten in de sportschool. Hieronder heb ik een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet.

  1. Goedkoop
    Je hoeft geen sportabonnement te kopen. Dit scheelt je behoorlijk wat geld. Veel sportscholen zijn ook een stuk duurder geworden door corona. Door thuis te sporten houd je bovendien geld over om te investeren in duurzame sportmaterialen en sportkleding.
  2. Geen wachtrij
    In sportscholen moet je regelmatig wachten tot je aan de beurt bent voor een apparaat. Dit is hartstikke frustrerend, omdat je niet door kunt gaan met je training. Hier heb je thuis nooit last van.
  3. Moment voor jezelf
    Als je thuis aan het sporten bent, neem je echt een moment voor jezelf. Zo ben je lekker in je eigen zone en er is niemand die je stoort. Soms is de drukte in de sportschool afleidend. Wil je toch met iemand sporten? Nodig dan een vriend(in) uit.
  4. Temperatuur
    Je kunt thuis zelf kiezen op welke temperatuur je de verwarming wil hebben. Zo is het nooit te koud of te warm tijdens je workout.  
  5. Tijdsbesparing
    Doordat je niet naar de sportschool gaat bespaar je doorgaans veel tijd. Je hoeft namelijk niet meer heen en weer te reizen van en naar de sportschool. Thuis rol je gewoon lekker uit je bed voordat je aan je sportsessie begint. Dit scheelt ook weer tijd.

Workouts

De keuze uit thuistrainingen is reuze. Hieronder vind je een aantal workouts die je in je eigen woon- of slaapkamer kunt uitproberen.

Tabata
Tabata is een High Intensity Interval Training (HIIT). Dit houdt in dat je op hoge intensiteit traint en weinig rust tussendoor hebt. Je bent langer bezig met de oefeningen vergeleken met de tijd die je hebt om te rusten. Bij Tabata doe je zes tot acht setjes achter elkaar. Tussendoor heb je tien seconden rust. Dit is een goede workout als je jouw conditie wil verbeteren. Als beginner start je met zes setjes. Het fijne van deze workout is dat je het met allerlei verschillende oefeningen kunt uitvoeren. Denk aan oefeningen met je lichaamsgewicht of dumbbells.

Dansworkout
Wil je eens iets anders doen? Doe dan een dansworkout. Je kunt onder andere Zumba of Bokwa doen. Zumba is dansfitness die Latijns-Amerikaanse nummers en popmuziek met swingende dansbewegingen combineert. Bij Bokwa ‘teken’ je al dansend patronen van letters en cijfers op de vloer. Dit is een energieke cardioworkout. Wil je een dansworkout thuis doen? Kijk dan of jouw sportschool online lessen aanbiedt of probeer het dansspel Just Dance! Hierbij doe je ook verschillende dansworkouts op diverse liedjes.

7 minuten workout
Dit is ideaal als je weinig tijd hebt. Je zult verbaasd zijn dat je zelfs na 7 minuten al vermoeid bent. Via YouTube en diverse apps vind je verschillende workouts die geschikt zijn voor een 7 minuten durende workout. Het zijn vaak oefeningen met je lichaamsgewicht, denk aan squats, push-ups en jumping jacks.

Krachttraining
Als je meer van krachttraining houdt, is trainen met elastieken en/of dumbbells een goede optie. Er zijn genoeg oefeningen die je hiermee kunt doen. Koop een goed fitnessmatje en eventueel een fitnessbankje. Met een fitnessbankje is het mogelijk om nog meer te variëren qua oefeningen.

Fitnessaccessoires

Er zijn diverse fitnessaccessoires waarmee je je workout zwaarder kunt maken of meer kunt afwisselen qua oefeningen. Een aantal goede fitnessaccessoires zijn:

1. Fitnessmatje
Je hebt ten minste één fitnessmatje nodig om goed thuis te sporten. Een fitnessmatje zorgt voor een goede ondergrond voor diverse oefeningen, zoals buikspieroefeningen en krachtoefeningen. Je kunt kiezen uit een fitnessmat of een yogamat. Daarnaast heb je ook keuze qua dikte van de matjes. Welke dikte je fijn vindt is persoonlijk. Op een fitnessmatje doe je liggende krachtoefeningen, diverse beenoefeningen en buikspieroefeningen. Voor pilates en yoga is een yogamatje geschikt.

2. Fitnesselastieken
Met fitnesselastieken verzwaar je oefeningen. Een groot voordeel van fitnesselastieken is dat ze niet zwaar zijn, gemakkelijk op te bergen en weinig ruimte in beslag nemen. Fitnesselastieken zijn makkelijk mee te nemen op vakantie. Oefeningen die je ermee kunt verzwaren zijn bijvoorbeeld squats, lunges en hip thrusters. Je kunt er ook oefeningen mee doen die je in de sportschool met dumbbells of een halter uitvoert, zoals shoulder press, fly en bankdrukken. Fitnesselastieken zijn ook handig om rekoefeningen mee uit te voeren. Als je toch weer eens naar de sportschool gaat, zijn fitnesselastieken te gebruiken in je training voor meer weerstand bij bijvoorbeeld een hip thruster. Dit is daardoor ook een goede investering als je nog twijfelt of als je voor lange termijn thuis wil sporten.

3. Springtouw
Met een springtouw verbeter je jouw conditie. Je traint daarnaast je springkracht. Streef ernaar het springen steeds langer achter elkaar vol te houden. Als je het touwtje springen onder de knie hebt, probeer dan eens hoger te springen. Dan laat je het touw twee keer onder je voeten doorgaan voordat je de grond raakt. Dit laatste noem je dubbel unders.

4. Pols- en enkelgewichten
Pols- en enkelgewichten zijn ideaal om beenoefeningen zoals lunges en donkey kicks mee te verzwaren. Heb je zin in een uitdaging? Doe dan jumping jacks met pols- en enkelgewichten om.

5. Trainingshandschoenen
Sommige mensen krijgen last van eelt als ze regelmatig zware oefeningen doen. Als je dit storend vindt is hier een makkelijke oplossing voor, namelijk trainingshandschoenen. Ze zorgen ook voor meer grip en stabiliteit tijdens je oefeningen.

6. Dumbbells
Als je van krachttraining houdt, is investeren in goede dumbbells het waard. Een halterset is dan de beste keuze, omdat je bij een halterset het gewicht kunt verzwaren en verlichten door de schijven aan te passen op de halter. Dit is handig als je verschillende oefeningen doet. Je kunt immers niet elke oefening met dezelfde weerstand doen. Je beenspieren zijn bijvoorbeeld vaak sterker dan je rugspieren. Met een halterset boek je progressie als je regelmatig traint en de weerstand van de oefening verhoogt.

Fitnessapparatuur

Ben je niet meer van plan om naar de sportschool terug te keren? Dan is het mogelijk om te investeren in fitnessapparaten. Als je nog twijfelt, sport dan eerst een tijdje thuis om te kijken of je het volhoudt. Sommige mensen vinden het namelijk lastig om gemotiveerd te blijven als ze thuis sporten.

Investeer in een fitnessapparaat dat bij je past, bijvoorbeeld een spinningfiets, loopband of crosstrainer. Als je weinig ruimte in je huis hebt, is een opvouwbare loopband ideaal.

Trainingsschema

Je zou het bijna vergeten: een trainingsschema. Door een trainingsschema te hebben weet je wat voor oefeningen je moet doen. Een trainingsschema helpt je om jouw doelen te behalen. Je kunt deze door een trainer laten maken of online trainingsschema’s opzoeken. Let op: de online trainingsschema’s zijn niet speciaal voor jou gemaakt.

Let daarom goed op of het hele trainingsschema bij je past. Als bepaalde oefeningen nog te zwaar of te complex zijn, sla deze dan over of vervang ze door andere simpelere oefeningen. Als de oefeningen te makkelijk of te licht zijn, kies dan een ander trainingsschema. Hierdoor blijf je jezelf uitdagen.

Online zijn er ook diverse filmpjes met workouts te vinden die je kunt doen. Probeer wel dezelfde workouts een periode achterelkaar te herhalen. Zo word je beter in de oefeningen en zie je resultaat.

Natuurlijk heb je niet alles van deze lijst nodig. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het aanschaffen van een fitnessmat, elastieken en een springtouw. Hierdoor werk je aan jouw conditie en kracht. Het is vooral belangrijk dat je jouw training steeds zwaarder kunt maken. Als je merkt dat je dit niet voldoende kunt doen met je huidige fitnessmaterialen is het aan te raden om zwaardere fitnessattributen aan te schaffen zoals dumbbells.


Hi, ik ben Claire en werkzaam als blogger bij Perry en Aktiesport. In mijn vrije tijd ben ik veel in de sportschool te vinden. Mijn passie voor voeding en sport hebben mij gemotiveerd om een sportopleiding en opleiding tot diëtist af te ronden. Graag help ik je jouw sportdoelen te behalen door te schrijven over diverse onderwerpen over gezondheid! Meer informatie over mij vind je op mijn LinkedIn pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *