De spanning de baas

Met nog maar een dag te gaan voor de start, beginnen we rare verschijnselen te vertonen en slaat de twijfel toe. De training zit er op. Hoe weten we nou eigenlijk of we er wel klaar voor zijn? Eerlijk gezegd verkeren we ook beetje in de ontkenningsfase. Hoe kun je nou vier dagen achter elkaar 40 kilometer lopen? Een goed moment om het wandelen opzij te schuiven en voor andere vormen van vermaak te kiezen.

Of we onze voeten gespaard hebben? Dat was wel zo verstandig geweest. We konden het niet laten om met de voetjes van de vloer (en vingers in de lucht) volop te genieten van het concert dat Robbie Williams gaf in het Goffertpark. Een meisjesdroom is uitgekomen en ja, we voelden ons direct verbonden met de Nijmeegse gezelligheid. Luidkeels meezingend en met de nodige dansmoves hebben we onze beweging wel gehad. Even leek het alsof hij naar ons zwaaide.

We konden er geen genoeg van krijgen. Een paar dagen later explodeerde onze stappenteller na een middagje feesten op het Bloemendaalse strand. Ontwakend tijdens een verfrissende duik in de Noordzee voelde we dat we onze benen flink in beweging hadden gebracht. Toch nog een beetje getraind.

Iedere poging om onszelf af te leiden is dus eigenlijk maar van korte duur. Niet in de minste plaats omdat onze vrienden, collega’s en omgeving volop met ons meeleven. Ze vragen naar onze voorbereidingen, of we er klaar voor zijn en zin in hebben. Ons aanmoedigingscomité groeit met de dag. Ze zijn vooral erg trots. Al deze lovende woorden geven ons een kick en doen ons beseffen dat dit een unieke ervaring wordt. De andere kant van de medaille; we kunnen niet meer terug.

Uitzicht strand
Stilte voor de storm voor Natasja en Marion. Zometeen begint voor hun het echte ‘wandelwerk’

Loslaten lukt dus ook niet zo goed

De afgelopen weken proberen we zo min mogelijk naar de weersvoorspelling te kijken. Immers zijn de zomerweken in Nederland tot op het laatste moment veranderlijk en weet je van de gekke niet hoeveel lagen je aan moet doen of wat je moet meenemen wanneer je de deur uitgaat. Toch spieken we dagelijks op de weerkaart om te kijken wat de weergoden tijdens de Vierdaagse voor ons in petto hebben. En het wordt gissen tot de laatste minuut; 23 tot 26 graden met de laatste twee dagen vijftig procent kan op regen. Tijd om de definitieve uitrusting te bespreken.

Een ademend regenjasje

De laatste twee dagen wordt regen voorspeld. In combinatie met de voorspelde 26 graden belooft het een plakkerige en benauwde bende te worden tijdens de wandeling. De vraag is of je met een poncho een prettig wandelklimaat gaat bereiken. Wij vermoeden van niet. Hitte en regen in combinatie met een poncho is vragen om een plakkend en zwetend lichaam. Een poncho ademt niet en zal de regen buiten houden, maar de transpiratie die je eronder voor terug krijgt, zorgt er alsnog voor dat je het koud krijgt wanneer de poncho weer uitgaat. Onze oplossing; een dun ademend regenjasje dat makkelijk opvouwbaar is voor in je tas. Dit jasje kan je ook gebruiken voor in de vroege uurtjes aan de start. Paraplu’s zijn uit den boze natuurlijk in een grote mensenmassa. Daar maak je niemand blij mee. Mocht je nog een paraplu-hoedje in je verkleedkoffer hebben liggen, biedt dat ook soelaas. Erg fashionable is het niet ;-‘) 

Zonbescherming

Zoals het er nu uitziet, blijft het tijdens de Nijmeegse gedeeltelijk bewolkt, dus een echte zonnesteek zullen we niet oplopen. Toch blijft de zonkracht (wordt dit hét woord van 2017?) verraderlijk. Goed blijven smeren dus met een hoge beschermingsfactor. Wij gebruiken ook eentje die waterproof is (blijft beter zitten als je zweet). De zonnebril en/of iets voor op je hoofd is ook onmisbaar.

Outfit

We zijn blij met de constante temperatuur! De overbodige laagjes kunnen uitblijven en daarmee hebben we wat ruimte over in de rugzak! Bij tropische temperaturen is dunne sport- en wandelkleding natuurlijk aan te raden. Wij nemen onze lange wandelbroek en een paar shorts mee. Alles is van dunne stof, ademt en droogt lekker snel. Verder voldoende sporthemdjes voor alle dagen en voor de zekerheid nog een vest. Heerlijk de zomer! Tip! Vergeet je roze outfit niet voor de roze woensdag!


Natasja Batenburg
Marion Poll

Natasja (33) en Marion (32) zijn hard op weg om echte wandelaars te worden. Dit jaar doen zij voor het eerst mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Maar wandelen is toch suf en alleen voor vitale vijftigplussers met wandelstokken? Echt niet! Deze dertigers genieten er met volle teugen van en bevelen het iedereen van harte aan. Hun verharde, onverharde en heuvelachtige weg, naar de Vierdaagse volg je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *