De nieuwe sportrage: padel!

Is het tennis? Is het squash? Het is padel!

Misschien heb je er al eens van gehoord? Maar waarschijnlijk nog niet. Padel, de nieuwe sportrage in Nederland. Groots in Spanje en Zuid-Amerika en binnenkort ongetwijfeld ook in Nederland. Ik vertel je graag wat deze sport inhoudt en hoe ik hiermee in aanraking ben gekomen. En misschien sta jij binnenkort dan ook wel als een van de eersten in Nederland op een heuse padelbaan te schitteren!

Even terug in de tijd

Ik tennis al mijn hele leven. Als kind doorkruiste ik het zuiden van Nederland op de achterbank van de auto en brachten mijn ouders mij op plaatsen waarvan ik de naam daarna nooit meer heb gehoord. Maar waar op dat moment prestigieuze jeugdtoernooien werden gespeeld, die ik zo af en toe won maar natuurlijk veel vaker nét verloor… Ook volgde ik alle belangrijke tennistoernooien op televisie. Ik herinner me nog het zaagsel in de broekzak van Ivan Lendl, de onderhandse service van Michael Chang, de Spaanse gravelbijters, Pistol Pete, Boem Boem Becker, mijn idool Stefan Edberg en natuurlijk Andre Agassi mét haar (en nog zonder Steffi). En natuurlijk herinner ik me de prachtige zege van Richard Krajicek op het heilige gras van Wimbledon, toen hij in de finale afrekende met Malivai Washington. Over een naam waarvan je daarna nooit meer iets hebt gehoord of gesproken. 

Fanatiek tennissen deed ik tot in mijn studententijd, waar de tijd steeds schaarser werd (hoewel ik in die periode toch echt de meeste uren van de dag wakker was) en ik sporten dus ook in minder tijd probeerde te doen. Ik verruilde het veldvoetbal voor de zaal (ik speelde voor het nog altijd illustere Polderboys team) en verruilde het tennisveld voor de squashbaan. Na dertig minuten was ik bekaf van rondrennen op ruim 60 vierkante meter. En dat leverde me zomaar twee uur tijdwinst op vergeleken met die zenuwslopende driesetters die ik nogal eens speelde en die meestal in de tie-break van de laatste set werden beslist.

Padelbanen schieten als paddenstoelen uit de grond

Nadat zowel mijn tennis- als squashracket een paar jaar in de wilgen hebben gehangen, begon ik een jaar of vier geleden weer eens voorzichtig met ‘een balletje slaan’ bij tennisvereniging Aemstelburgh in Amstelveen. Ik mocht toen ook een keer bij De Kegel spelen, een club naast de gelijknamige bowlingbaan – waarbij die naam dus wél past – en waar ook twee padelbanen waren aangelegd. Wat voor banen? Padelbanen. Ik denk dat dit een van de eerste plekken in Nederland was waar dit soort banen beschikbaar waren. En ik denk dat alle tennisclubs in Nederland waar ze nog niet liggen, nu bezig zijn met de vraag of zij niet ook padelbanen moeten aanleggen. Zo ook mijn cluppie Aemstelburgh. Dat is een begrijpelijke afweging, want de padelbanen schieten inmiddels als paddenstoelen uit de grond.

En ik zeg: dat aanleggen moet je zeker doen want padel wordt de nieuwe sportrage van Nederland! Nu hoor ik je zeggen ‘ja hoor, vast wel’ (waarmee je eigenlijk bedoelt ‘vast niet’) maar dan zal ik je vertellen dat padel in Spanje al de tweede sport van het land is (na voetbal) en door maar liefst vijf miljoen fanatieke Spanjaarden wordt beoefend. En dat is daar al jaren zo, alleen waaide dit jammer genoeg minder snel over dan de gemiddelde zomerhit van Las Ketchup, Los del Rio of Enrique Iglesias. Waarom dat jammer is? Omdat padel, dat overigens werd ‘uitgevonden’ in Mexico, echt een hele leuke en veelzijdige sport is!

Tennis x squash = padel

Padel (spreek ‘pa’ uit als in pasta en ‘del’ als in frikandel – zeg dus geen peddel want die gebruik je om te roeien) is makkelijk gezegd een kruising tussen tennis en squash. Met een vleugje beach ball. Je kunt het met z’n tweeën spelen maar eigenlijk wordt er altijd met z’n vieren (twee tegen twee) gespeeld. De afmetingen van een padelbaan verschillen niet zo heel veel van een tennisbaan maar doordat er wanden om het veld heen staan die – net als bij squash – onderdeel van het spel zijn, oogt een padelbaan kleiner. Door die wanden, blijft de bal bijna altijd in het spel. Hierdoor is kracht bij padel minder van belang dan bij tennis en is padel automatisch een hele toegankelijke sport voor jong en oud.

Techniek en tactiek

Techniek is in iedere sport belangrijk maar je wordt bij padel niet meteen afgestraft als je de bal net niet helemaal goed raakt met je bijzonder ogende padelracket. De bal, die iets zachter is dan een tennisbal, blijft door de wanden namelijk vrijwel altijd in het spel. En omdat hard slaan geen voordeel oplevert, komt het meer aan op de positie waar jij en je dubbelpartner staan en de tactiek waarmee jullie spelen. Lukt het je om de tegenstander ‘uit positie’ te krijgen of ‘achter de bal aan te laten lopen’, dan is de kans groot dat jullie het punt pakken. De puntentelling is overigens identiek aan een tenniswedstrijd. Een belangrijk verschil is nog wel dat je bij padel onderhands serveert. Echt iets voor Michael Chang dus!

Perry padelt met je mee!

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen om padel ook een keer te proberen? Neem dan een kijkje op nlpadel.nl om te zien waar er in jouw buurt padelbanen te vinden zijn. Daar vind je ook meer uitleg en leuke (instructie)video’s over de snelst groeiende sport van Nederland. Je kunt een padelbaan in de meeste gevallen heel makkelijk voor een uurtje huren en vaak kun je ter plekke ook een racket en/of ballen lenen als je het een keertje wil proberen. Mocht je liever je eigen padelracket en -ballen meenemen, kijk dan snel op perrysport.nl. En wellicht zien we elkaar binnenkort dan wel tijdens jouw eerste potje padel!


Martijn

Hey, ik ben Martijn (41) en heb een passie voor sport. Vroeger wilde ik sportverslaggever worden dus je kunt bijna geen sport noemen waar ik niet in geïnteresseerd ben! De laatste jaren ben ik steeds meer gericht op outdoor sporten en een bijbehorende leefstijl. Lekker actief zijn, gezond eten maar ook zorgen voor voldoende rust & ontspanning.

2 gedachten over “De nieuwe sportrage: padel!

 • 20 oktober 2020 om 17:45
  Permalink

  Wat een leuk stuk Martijn, ik ben een paar maanden geleden begonnen en vind het ook super leuk om te doen, dus binnenkort maar even een potje spelen? Wel met zijn vieren wat dat is het leukst??

  Beantwoorden
  • 21 oktober 2020 om 11:37
   Permalink

   Dankjewel Martine en wat leuk om te lezen dat jij ook fan van padel bent! Lijkt me gezellig om een keer met z’n vieren de baan op te gaan!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *