De kracht van fleece

Aan de kou is niets vervelends. Mits goed gekleed natuurlijk. Hoe je jouw mannetje staat bij koude temperaturen? Met kleding van fleece! Deze houdt je lichaam op temperatuur, omdat het goed isoleert, en voelt ook nog eens lekker zacht aan. Wij vertellen jou alles over de kracht van fleece.

Wat is fleece?

Iedereen heeft wel iets van fleece in huis. Dit wordt verwerkt in kleding, maar ook in bijvoorbeeld dekens, handschoenen en sjaals en/of nekwarmers. Fleece is zacht, lichtgewicht, slijtvast en isolerend zonder dat het kreukt – geen wonder dat menig buitenliefhebber voor deze warmhouder kiest. Zelfs mocht het nat worden, blijft het goed isoleren. Fleece is gemaakt van synthetisch gebreide vezels, vaak polyester, die geen vocht absorberen. Een warmtebehoudende stof zoals wol, maar dan veel lichter. De kracht van fleece zit hem vooral in het vasthouden van een luchtlaag rond je lichaam, die de warmte goed isoleert. De dikte van fleece wordt vaak uitgedrukt in gram per m2, zoals 100, 200 en 300 g/m2. 100 volstaat als zomerfleece, terwijl 300 of meer bedoeld is voor activiteiten in extreme kou. Hoe dikker de stof, hoe meer lucht hij vasthoudt en hoe warmer jij het hebt.

3-lagensysteem

Een fleecetrui of -vest is vaak een onmisbare schakel binnen het 3-lagensysteem (basislaag, isolerende laag en waterdichte laag). Hij is geschikt als tussenlaag onder een outdoorjasje, dat jou tegen regen en wind beschermd. Want wist je dat fleece vocht goed doorgeeft naar buiten? Fleece is goed luchtdoorlatend – en daardoor ook ademend – , waardoor het sterk bijdraagt aan het afvoeren van transpiratievocht naar het buitenoppervlak, waar het verdampt. Zo raak je niet oververhit en kun je comfortabel blijven bewegen. Bijkomstig voordeel van het dragen van verschillende lagen, is dat het ook de lucht daartussen bijdraagt aan de isolatie. Zolang het droog is, kun je volstaan met een fleecetrui of -vest als buitenlaag.

Waar moet je op letten?

De pasvorm is natuurlijk belangrijk. Je wilt comfortabel en vrij in je fleecekleding kunnen bewegen. Een goed fleecevest of –trui mag niet te los zitten, omdat er dan onnodig warmte verloren gaat. Van een fijn exemplaar mag je verwachten dat het:  

 • model goed op het lichaam aansluit;
 • een verhoogde, opstaande kraag heeft (een capuchon is ook een aanrader);
 • een hoog aansluitende rits heeft (in geval van vest of trui met korte rits);
 • goed aansluitende manchetten en zoom heeft (bijvoorbeeld met elastiek);
 • afsluitbare zakken heeft, zodat kleine items veilig opgeborgen zijn (indien noodzakelijk).

Nog even de voordelen van fleecekleding op een rij

 • Een groot isolerend vermogen, blijft zelfs als het nat is goed isoleren.
 • Makkelijk mee te nemen, handig voor op reis.
 • Kreukt niet of nauwelijks, vorm blijft behouden.
 • Zacht, lichtgewicht en slijtvast.
 • Transporteert vocht naar buiten.
 • Volstaat als middenlaag en, indien het droog is, als buitenlaag.

Met fleecekleding in je garderobe zit je altijd goed. Zeker als je regelmatig wil genieten van de buitenlucht en warm wil blijven. Oordeel zelf! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *