De 5 mooiste wandelroutes in Nederland

Roodbruine en gele bladeren op de paden, gloeiende wangen van de wind en de geur van mos; nu de herfst haar intrede heeft gedaan, is wandelen een andere beleving. Het najaar is het ideale seizoen om het bos in te gaan: halverwege je route lekker opwarmen in een café, paddenstoelen spotten en kastanjes rapen. Om inspiratie op te doen voor de fijnste wandelingen, de vijf mooiste wandelroutes in Nederland op een rij.

1. Wandelroute in de Kampina bij Oisterwijk (Brabant)

Wil je een korte wandelroute volgen, maar toch het gevoel hebben dat je er even helemaal uit bent? Dan is de wandelroute Belversven bij Oisterwijk een hele goede optie. Deze route is 4,8 kilometer en loopt dwars door het bos. Daarnaast kom je langs het gigantische Belversven dat omringd is door heide. Een mooi punt om even te stoppen en de omgeving in je op te nemen. De Kampina is een groot natuurgebied dat bij Oisterwijk aan de Oisterwijkse Bossen en Vennen grenst. Het gebied strekt zich uit tot aan Boxtel. Je vindt in deze ruim 1500 hectare diverse wandelroutes om even fijn uit te waaien. Mocht je meer dan vijf kilometer willen lopen, dan kan dat hier met gemak.

2. Wandelen in de Achterhoek

In de Achterhoek (Gelderland) haal je als wandelliefhebber je hart op. Het barst hier van de bossen, kastelen en mooie wandelroutes. In de omgeving van Ruurlo en Vorden vind je vooral veel kastelen en uitgestrekte natuurgebieden. In de hele regio zijn genoeg bossen te vinden om ieder weekend een mooie wandeling te maken. Zoals in Zelhem, een dorpje midden in de Achterhoek. Eén van de wandelingen in de buurt van Zelhem, is het Boelekeerlspad. De ‘boelekeerl’ is een ander woord voor een boeman. Vroeger gebruikten ouders in deze omgeving de term ‘boelekeerl’, om hun kinderen te waarschuwen en weg bij de waterkant te houden. Deze route van bijna zes kilometer voert je langs verschillende kikkerpoelen, door de bossen en langs uitgestrekte bloemenvelden. Het pad start bij Boerderij Boldiek in Halle.

3. De N70: stevige wandelroute bij Nijmegen

Voor de getrainde wandelaar is de N70 Wandelroute een echte aanrader. De wandeling is in de omgeving van Berg en Dal (bij Nijmegen) en is 16 kilometer lang. Het is mogelijk om op verschillende punten te starten, zoals bij Hotel-Restaurant ’t Spijker in Beek-Ubbergen. Je loopt diverse heuvels op en af, dus de beenspieren worden flink getraind. De bosrijke omgeving en vergezichten over de polders en uiterwaarden wisselen elkaar af bij de N70. Onderweg kom je verschillende restaurants tegen waar je even kunt opwarmen of bijkomt van pittige beklimmingen.

4. Wandelroute in Diever (Drenthe)

Deze wandelroute bij Diever in Drenthe komt langs een heuse hunebed. Je volgt vanaf het Tourist InfoPunt in Diever de rode route van zes kilometer. De wandeling voert je door het Drents- Friese Wold, één van de grootste aaneengesloten bosgebieden in Nederland. Door naaldbossen en langs weilanden, bereik je uiteindelijk de hunebed. Iedere hunebed heeft een eigen nummer. Deze heeft nummer D52 en is middelgroot. Het is één van de oudste monumenten van Nederland en is gemaakt met zwerfkeien uit de IJstijd die naar Drenthe meegevoerd zijn. In Drenthe zijn nog veel meer wandelingen te vinden die langs deze monumenten komen.

5. Wandelen in Rotterdam

Even wat anders dan een route door de natuur: een wandeling door Rotterdam. Ontdek deze havenstad met een wandelroute van zestien kilometer. Deze wandeling begint bij het station en komt langs verschillende singels, door het centrum en bij de haven. Loop over de Erasmusbrug, ontdek de Euromast en geniet van het uitzicht over de Nieuwe Maas. Rotterdam is dé perfecte stad om te voet te herkennen, want er is meer dan genoeg te zien. Een hypermoderne skyline vol hoge gebouwen, oude havens en diverse musea; Rotterdam bruist. Het eindpunt van deze route is Rotterdam Blaak. Je kunt de wandeling ook vanaf Blaak naar Centraal lopen.

Eén van deze vijf wandelingen eens uitproberen? Zorg dan ook meteen voor fijne schoenen en goede wandelsokken, dan is je wandeling nóg fijner. Veel wandelplezier!


simone-vos-blogger-pool

Reizen, wandelen en schrijven zijn drie van mijn grote passies. Ik ben graag op pad en houd van nieuwe culturen, ideeën en mensen ontmoeten.

Eén gedachte over “De 5 mooiste wandelroutes in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *