De 5 meest besproken voetbalshirts van dit seizoen

Liefhebbers van voetbalshirts herkennen het wel. Je kijkt uit naar het moment dat de nieuwe shirts worden gepresenteerd.

“Hoe zien de shirts van mijn cluppie eruit?”
“Welke kleuren heeft het uitshirt?”
“Zit er dit jaar een kraagje op?”
“Hebben ze niet zitten rotzooien met de traditionele looks van het thuisshirt?”

Het zijn vragen die je bezighouden vanaf het moment dat de eerste ontwerpen ‘uitlekken’.

“Gaan ze dit jaar écht in het roze spelen?”

Nu de competities overal zijn afgetrapt maken we de balans op van de meest besproken voetbalshirts voor dit seizoen. Tipje van de sluier: uitshirts domineren de lijst. Natuurlijk, deze veranderen elk seizoen veel meer dan het thuisshirt. Een thuisshirt moet natuurlijk de trotse kleuren van de club blijven vertegenwoordigen. En een doorgewinterde shirtdesigner gaat dáár zijn vingers natuurlijk niet aan branden! Of toch wel?

#5: Liverpool  – uitshirt: geen logo, maar Liverbird

liverpool-shirt-2020
Liverpool’s uitshirt van Nike met de Liverbird op de borst
Bron afbeelding: Perrysport.nl

Vanaf dit seizoen is Nike het nieuwe kledingmerk van Liverpool. En dat grijpen ze aan om eens goed uit te pakken!

Van een afstand lijkt het een turquoise camouflageshirt, maar dichterbij zie je de culturele details. De print staat symbool voor de Acanthusbladeren die je op de stadionpoorten ziet, de beroemde Shankly Gates.

Wat ook opvalt, is dat het clublogo niet op de borst staat. Die plek heeft de Liverbird ingenomen, een mythisch symbool voor de stad Liverpool. Dit was een idee van New Balance, het vorige merk. Nike laat de vogel daar lekker staan. Virgil van Dijk & co zullen met nóg meer trots uit de kleedkamer komen draven!

4. Manchester City – thuisshirt: mozaïek in het water gevallen

machestercity-thuisshirt-2020
Manchester City’s mozaiëkpatroon
Bron afbeelding: Perrysport.nl

We blijven even in de Premier League en ook bij het blauw. Nu een iets minder geslaagd shirt.

Manchester City heeft een rijke traditie aan mooie thuis- én uitshirts. Het smetteloze Sky Blue van het thuisshirt kon je onmogelijk lelijk vinden. Traditioneel, clean en zelden met gekke patronen. Maar nu heeft PUMA zich laten inspireren op… een zwembad?!

Het heeft veel weg van het shirt uit 1989. Die kwam ook al niet hoog op de ranking die de fans voor ‘hun’ shirts bijhouden. De patronen komen volgens Puma zelf van de mozaïeken op de muren rondom Manchesters’ creatieve wijk the Northern Quarter.

Het uitshirt (en zéker ook het derde shirt) hebben duidelijk meer creativiteit meegekregen. Toch is dit thuisshirt veel vaker onderwerp van gesprek.

#3. Juventus – thuisshirt: off-road heiligschennis

juventus-thuisshirt-2020
Juventus’ thuisshirt: overreden door eigen sponsor?
Bron afbeelding: adidas.nl

Denk je aan een traditioneel voetbalshirt, dan denk je aan Juventus. Jarenlang werd er nauwelijks getornd aan de zwarte verticale banen op het shirt van De Oude Dame. En terecht.

Toen vorig jaar aan deze traditie een einde kwam, was het shirt van Juve het meest besproken shirt ever. Er is geen koffieautomaat ter wereld waar deze schande niet ter sprake kwam. Heel Turijn schreeuwde moord en brand en adidas lijkt gezwicht: dit jaar zijn de zwarte banen terug.

Maar de rust nog niet. Want shirtsponsor Jeep heeft met hun grote offroadbanden over de heilige zwarte banen gereden! Heiligschennis!

#2. Arsenal –  uitshirt: horror in Londen

arsenal-uitshirt-2020
Zeg het maar: bloed of marmer?
Bron afbeelding: adidas.nl

Als er over één shirt veel is gesproken, dan is het die van Arsenal wel. En dat komt niet alleen maar omdat het ‘design’ al erg vroeg uitlekte, dat zie je meteen.

De vergelijking met scènes uit de horrorfilm American Psycho was snel gemaakt. Sommige fans zien wel een link met het bloed uit hun ogen bij het zien van Arsenals’ spel. Anderen krijgen vooral trek in frambozenijs. Hadden The Gunners hun kanonnen soms op de designafdeling van adidas gericht?

Hoe dan ook, na vele jaren met geel/blauwe uitshirts gaan ze in Londen nu weer voor wit. Net als vroeger, grofweg de eerste 70 jaar vanaf de oprichting. Die goede oude tijd, toen spelers nog door die schitterende marmeren hallen van het stadion Highbury liepen.

En lang voordat adidas een poging deed om dát marmer op een uitshirt probeerde uit te beelden..

#1. Wolverhampton Wanderers – uitshirt: Duits stageproject?

wolverhampton-wanderers-uitshirt-2020
Het ‘mengelmoes-ontwerp’ van The Wolves
Bron afbeelding: adidas.nl

Niets is zo veranderlijk als het uitshirt van Wolverhampton Wanderers. Dát is dus een mooi projectje voor die Duitse stagiaire op de designafdeling, dachten ze bij The Wolves.

Die kreeg het volste vertrouwen en ging ijverig aan de slag. Een paar uur voor de deadline schrok iedereen wakker: “We moeten nog een shirtontwerp inleveren!

Ze renden naar de stagiaire toe en bekeken het shirt: “Ja eh… we zien dat je hard hebt gewerkt.” Een andere collega sprak iets wijzere woorden: “Is dit misschien niet iets te Duits?

In een laatste poging om nog op tijd een hip ontwerp in te leveren bood Google de helpende hand. Een zoekpoging naar de laatste trends leverde natúúrlijk turquoise camouflage op. Knippen, plakken, passen en meten. Klaar!

Of het werkelijk zo gegaan is laat zich raden. Maar er is weinig bekend over de ‘inspiratie’ van dit shirt. Dat zegt mij genoeg: dit is het enige mogelijke scenario.

Het levert in elk geval wéér een turquoise shirt in de Premier League op. En alleen al aan deze top 5 te zien gaan ze in Engeland een ‘kleurrijk’ seizoen in.


jack-lauwers-profiel

Voor het Perry-blog klimt Jack Lauwers regelmatig in de pen om zijn licht te schijnen op sport en lifestyle topics. Eigenwijs als het kan, kritisch als het moet. Vanuit ‘Jackpot Copywrite’ helpt hij bedrijven met ’teksten die iets moeten doen’. Pakt daarnaast de kickbokshandschoenen of hardloopschoenen op om naar eigen zeggen ook ‘scherp in het koppie’ te blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.