De 5 leukste steden om per fiets te ontdekken

Dat fietsen een sport is die zijn opmars maakt onder de Nederlanders, dat is duidelijk. Maar uiteraard zijn er ook heel wat steden buiten onze landsgrenzen waar je heerlijk kunt fietsen. Deze top 5 laat je zien waar je moet zijn met je racefiets, of waar je er eentje moet huren. Er zijn heel wat voordelen verbonden aan je verplaatsen met de fiets. Zo kun je grotere afstanden afleggen en hoef je nooit op een tram of bus te wachten. Bovendien is fietsen niet alleen goed voor je gezondheid, want je belast je knieën niet zo erg als bij hardlopen, maar ook het milieu doet er goed aan. Waar wacht je nog op? Spring op je zadel en zet koers richting een van deze fietssteden.
 

1. Stockholm, Zweden

Deze Zweedse hoofdstad is goed te voet te verkennen, maar op de fiets kun je nog zoveel meer ontdekken. Of je nu bepaalde Zweedse bezienswaardigheden wil bewonderen, of gewoon heerlijk wil gaan sporten, als je Stockholm gaat verkennen op de fiets kan je beide combineren. Deze stad heeft overal fietspaden en een originele geografie. De Scandinavische stad bestaat uit maar liefst 14 eilanden die door bruggen met elkaar verbonden worden. Djurgården is een van de grootste eilanden van Stockholm en ideaal om de architectuur van Zweden te leren kennen. Fiets bijvoorbeeld naar Evert Taubes Terrass waar je een prachtig uitzicht hebt over het Riddarfjärden-meer en het stadhuis van over het water kunt zien. Stockholm is een enorm leuke bestemming voor een fietstocht tijdens de zachte zomermaanden.

2. Kopenhagen, Denemarken

De hoofdstad van Denemarken werd meermaals uitgeroepen tot ‘s werelds beste fietsstad. Deze titel heeft Kopenhagen te danken aan zijn slimme wegindeling die gefocust is op fietsers in plaats van automobilisten en de brede fietspaden die overal in de stad zijn aangelegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze stad meer fietsen telt dan auto’s. In dit fietsparadijs neemt 1 op de 3 inwoners dagelijks de fiets naar het werk of naar school. Maar naast de praktische manier van verplaatsen, is fietsen in Kopenhagen ook een heel leuke manier om de stad beter te leren kennen.

Fietser Kopenhagen

3. New York, Verenigde Staten

Van een drukke wereldstad als New York verwacht je niet meteen dat het de meest fietsvriendelijke stad is, maar het tegendeel is bewezen. Een van de leukste gratis activiteiten om in New York te doen is dan ook fietsen! De stad is prima te doen op de fiets en je huurt hier al een exemplaar voor een paar dollar. Overal in Downtown Manhattan zijn fietspaden aangelegd, zelfs in Central Park. Op de grote recreatieroute in het park kun je pas echt goed doorfietsen. Rijd verder over de Brooklyn Bridge en langs de Hudson-rivier. In New York vind je de indrukwekkendste fietsroutes. Uiteraard is er op straat nog steeds het drukke New Yorkse verkeer, dus hier is het wel opletten geblazen op je tweewieler.

Fietsers in New York

4. Antwerpen, België

Ook bij onze zuiderburen zijn leuke steden te vinden voor een fietstocht. Antwerpen is daar een van. In de nieuwe wijk het Eilandje kun je heerlijk langs de Scheldekaaien fietsen. Geniet van een mooi uitzicht op de rivier aan je ene zijde en een mix van oude en moderne architectuur aan de andere, met onder andere de jachthaven en het MAS. Ook de Parkbrug moet je een keertje bereden hebben. Deze nieuwe fietsersbrug heeft een futuristische uitstraling die je niet gauw zal vergeten. Fiets verder door de voetgangerstunnel of de fietserstunnel en je komt op Linkeroever. Dit is het rustigere deel van de stad met heel veel groen en lange fietspaden. Vanaf hier heb je dan weer een prachtig uitzicht op het centrum van de stad, met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aan de skyline.

5. Straatsburg, Frankrijk

Wist je dat deze charmante Franse stad op de grens met Duitsland beschouwd wordt als de meest fietsvriendelijke stad van Frankrijk? In de hoofdstad van de Elzas is het heel aangenaam fietsen. Hier ligt maar liefst 580 kilometer aan fietspaden. Met het Vélhop systeem huur je hier al een fiets voor € 1 per uur. Al fietsend kun je prima alle highlights van de stad ontdekken. Begin bijvoorbeeld bij Grande Ile, het historische centrum van de stad dat behoort tot het UNESCO werelderfgoed en wijk vervolgens uit naar Petit France. In deze wijk stromen kanaaltjes en langs de straten staan schattige huisjes. Hier kom je ook de befaamde Cathedrale de Notre Dame tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *