Crossen door de bossen: de 5 mooiste mountainbikeroutes

Door corona zijn buitensporten populairder dan ooit. Naast hardlopen en suppen is ook mountainbiken razendpopulair. Logisch, want je begeeft je in de natuur en werkt tegelijkertijd aan je figuur. Ons land heeft veel gave mountainbikeroutes waarop je jezelf helemaal kunt uitleven. Dit zijn onze 5 favoriete trails. Uitdagend voor zowel beginners als gevorderden.

1. Utrechtse Heuvelrug

Het gebied is verdeeld over negen verschillende mountainbikeroutes, waarvan de meesten kunnen worden gecombineerd. In totaal kun je hier meer dan 95 (!) kilometer afleggen, meer dan genoeg voor een dagvullend programma dus. Let wel: het gebied heeft diverse hoogte- en laagteverschillen, waarvan sommige best pittig zijn. Heb je al wat mountainbike-ervaring en wil je je skills oefenen? Probeer dan de 18 kilometer lange Amerongen-trail. Het parcours telt bijna 300 hoogtemeters en heeft uitdagende singletrakcs, klimmen en technische afdalingen.

2. Schoorl

Deze trail van 14,2 kilometer werd jarenlang als een van de mooiste mountainbikeroutes van Nederland gezien en dat is niet zonder reden. Duinen, heide, mul zand en singletrails in de bossen wisselen elkaar hier in rap tempo af, waardoor het parcours uitdagend is voor zowel beginnende als meer ervaren mountainbikers. Het, letterlijk, absolute hoogtepunt van de route is de Schoorlse Nok. Na deze flinke klim word je getrakteerd op een flowy afdaling en dat is een mooie beloning op je harde klimwerk.

3. Westenschouwen

Je verwacht het misschien niet, maar ook in Zeeland kun je volop mountainbiken. Dit parcours van 6 kilometer wordt gezien als een van de mooiste mountainbikeroutes van de provincie en gaat door de bossen en duinen in de Kop van Schouwen. Houd er wel rekening mee dat dit een gebied is waar veel toeristen op afkomen en dat het, met name in het duinen, druk kan zijn. Daarbij begint het parcours met een steile klim en moet je grotendeels manoeuvreren op weggetjes vol houtsnippers en zandafdalingen, dus enige skills zijn wel vereist. Deze route is geschikt voor de wat meer gevorderde rijder.

4. Texel

Als je dit parcours van 79,5 kilometer in zijn geheel aflegt, heb je bijna het hele eiland gezien. Daarom is het aan te raden om, zeker als je nog niet zoveel fietservaring hebt, de trail in gedeeltes te doen. Deze mountainbikeroute gaat langs de westkust en voert je door en langs prachtige natuurgebieden naar het noordelijkste punt (De Cocksdorp). Houd er rekening mee dat dit deel van de route voornamelijk over onverharde bos- en duinweggetjes gaat. Het tweede deel van de route, terug naar het beginpunt, gaat veelal over de verharde Waddendijk. Dat is weliswaar minder uitdagend dan het eerste deel, maar je kunt de trail hier wel op diverse plekken afsnijden om een alternatieve, uitdagendere route te volgen.

5. Vijlen

Dit kleinschalige Limburgse plaatsje wordt gezien als een van de hoogstgelegen dorpen in ons land en heeft een uitdagende mountainbikeroute van 25,7 kilometer. Het parcours wordt gekenmerkt door steile hellingen en afdalingen – in totaal moet je 580 hoogtemeters trotseren – en heeft daardoor een hoge moeilijkheidsgraad. Vergeet daarom niet om regelmatig te pauzeren om je focus erbij te houden en te genieten van de spectaculaire uitzichten vanaf de heuveltoppen.

Ga jij binnenkort (voor het eerst) mountainbiken en ben je op zoek naar nieuwe fietskleding en -bescherming? Bij Perry Sport shop je alles wat je nodig hebt om veilig en comfortabel op de (mountainbike) fiets te zitten. Van fietsbrillen, schoenplaatjes en helmen tot fietsbroekjes, shirts en fietsjassen van de beste merken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *