Ben jij klaar voor een potje padel?
Op zoek naar een nieuwe sport? Dan is padel wellicht iets voor jou! De sport is één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Het aantal padelbanen groeit nog harder dan het aantal paddenstoelen in het bos. Wat padel zo populair maakt is dat het snel aan te leren is en daarom voor iedereen toegankelijk is om een keer te proberen. Met deze blog hoop ik jou te enthousiasmeren voor een potje padel!
Padel
Padel is een racket- en balsport. Het wordt gespeeld met een padel racket en een bal die je kan vergelijken met een tennisbal. De sport is een mix tussen tennis en squash. Heb je al ervaring met tennis of squash, dan kan dat in je voordeel werken. Heb je geen ervaring, geen probleem! Het is een toegankelijk spel voor iedereen, jong en oud. In mijn jeugdjaren heb ik altijd gehockeyd en heb dus geen ervaring met racketsporten. Ik merk aan mijn eigen niveau dat ik steeds beter begin te worden en dat het vooral te maken heeft met uren maken. Tijdens wedstrijden tegen mijn vrienden worden er wedstrijden gewonnen, maar ook zeker verloren! Dat mag de pret niet drukken!
Padel is een sociaal spel dat vaak wordt gespeeld met vier spelers. De meest voorkomende vorm is de twee tegen twee. Dus nodig al je vrienden uit! Het spel wordt gespeeld in een omheind speelveld, dat is omgeven door een glazen wand en een hekwerk. De afmetingen van een officiële padel baan zijn 10 meter breed en 20 meter lang met een hoogte van 4 meter. Wist je dat je van twee tennisbanen vier padel banen kan maken!
Wist je ook dat padel verzonnen is in 1969, in de Mexicaans badplaats Acapulco? Een rijke zakenman, genaamd Enrique Corcuera had een enorme passie voor tennis, maar zelfs in zijn enorme tuin was er geen ruimte genoeg voor de afmetingen van een tennisbaan. Dus bedacht hij wat anders. Met aangepaste afmetingen bouwde hij een kleine tennisbaan, met daaromheen drie tot vier meter hoge wanden. Het was het begin van padel. Het spel werd steeds populairder bij meer en meer Spanjaarden. De sport sloeg zo erg aan dat in 1990 Spanje al meer dan een miljoen padelspelers kende. Op dit moment kent Spanje zo’n vier miljoen spelers en organiseren ze grote toernooien.
Arena gevoel tijdens padel!
Het leuke aan padel is dat je speelt in een omheind speelveld waardoor je een soort arena krijgt waar je tegenover je tegenstanders staat. Het speelveld bestaat uit glaswanden en een hekwerk. De wanden mag je tijdens het spelen gebruiken, zodat je zelfs de moeilijkste ballen van je tegenstander kunt pareren. Wat padel zo leuk maakt, is het feit dat je niet goed hoeft te zijn in tennis of squash. Het is een sport met ontzettend veel actie en met ruimte voor sociale interactie. Het is daarnaast niet lastig om een padelbaan te huren. Bij de meeste padelbanen is het niet alleen mogelijk om een baan te huren voor 1 of 1,5 uur, maar je kunt er vaak ook terecht om je racket te huren. Dit is gewoon online of telefonisch te reserveren.

Hoe kies jij je padel racket?
Heb ik je al gemotiveerd voor een potje padel? Dan is het tijd om te kijken naar het juiste racket voor tijdens het spelen, want waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van je racket? Een padel racket bestaat uit meerdere materialen. De belangrijkste factoren voor een goed racket zijn: stevigheid, duurzaamheid en elasticiteit. Het racket zelf bestaat uit een frame, de schacht en het raakoppervlak waar de bal op kaatst. De grip zit over de schacht, zodat deze heel blijft en comfort biedt. Er zijn ook verschillende vormen om uit te kiezen, deze opties worden hieronder uitgelicht.
- Een ronde vorm: Dit type racket is het meest geschikt voor de beginnende spelers. Door de ronde vorm heb je een grotere kans dat je makkelijker de bal terugslaat. Hij heeft namelijk een groter oppervlak. Dit racket is makkelijk in gebruik en daarom geschikt voor de beginnende padel speler.
- Een druppelvormige vorm: Een druppelvormig racket heeft een grotere balans in het midden van het racket. Dit is een racket voor mensen die al ervaring hebben met tennis of squash. De wat ervaren spelers zullen met de druppelvormige vorm spelen.
- Diamant vorm: Bij dit type racket zit het oppervlak op een hoger deel van het racket. Dit racket is geschikt voor de meest professionele spelers. Dit zijn vaak de aanvallende spelers die het de tegenstander zo moeilijk mogelijk proberen te maken.
Nu heb ik drie verschillende vormen geschetst. Als beginner is het aan te raden dat je start met een padel racket met een ronde vorm. Heb je ervaring met tennis of squash dan kan je kiezen voor een druppelvormige vorm en ben je een pro op de padelbaan dan zou je kunnen kijken naar de diamant vorm. Mocht je nog meer vragen hebben over de verschillende eigenschappen van een padel racket, loop dan gerust binnen in een van onze filialen!
Het spel
Padel wordt over het algemeen gespeeld met vier spelers, twee tegen twee. De spelregels van padel lijken heel erg op die van tennis. Zo moet de bal ook over het net gespeeld worden in het vak van de tegenstanders. De service bij tennis wordt vaak bovenhands gespeeld, maar bij padel is het verplicht om onderhands te serveren. Het is daarbij wel belangrijk dat de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Het verschil met tennis is dat je de bal na de stuit tegen de wand of tegen de muur mag laten komen en de tegenstander hem terug moet spelen. De bal terug mag ook weer via de wand of de muur terug en levert vaak mooie ballen op.
Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis. De puntentelling begint bij 15,30,40 en game. Je eerste punt is dus altijd 15 punten waard en de tweede 30. Bij een gelijke stand van 40-40 punten spreken we van deuce. Hier moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padel wedstrijden worden vaak gespeeld in best of three wedstrijden. Waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil.
Bijvoorbeeld 6-4.

Wie weet zien we elkaar op de padel baan en anders wens ik je heel veel plezier! Hopelijk heb ik je kunnen enthousiasmeren en ga je het een keer proberen!

Ik ben Tim Sekreve (27 jaar) en studeer Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Op dit moment loop ik stage op de E-commerce afdeling van Perry Sport & Aktiesport. Verder ben ik actief als hockeycoach en-trainer bij verschillende hockeyclubs. Ik heb een passie voor veel sporten, het liefst volg ik alles live, want dan proef ik tenminste echt de sfeer van de sporters en van het publiek.
Gaaf artikel! Ik was al enthousiast over padel, maar toch…