Badpak voor performance: waar let je op?
Een (beetje) fanatieke zwemster kan niet zonder een goed badpak. Eentje die iedere training of wedstrijd glansrijk doorstaat en jouw prestaties in het water bevordert. Of je nu serieus baantjes trekt, competitief zwemt of aan fitnesstraining doet, met een sportbadpak haal je het beste uit elke slag. Een aantal zaken om op te letten bij de aanschaf.
Materiaal
Zwemkleding kent één grote vijand. Chloor. Dit desinfectiemiddel richt je badpak meer leed dan lief aan. Door te zwemmen in chloorhoudende zwembaden, wordt de elasticiteit van je zwemkleding aangetast en vervagen de kleuren. Je wilt je badpak natuurlijk graag lang mooi houden, zeker als zwemmen voor jou een serieuze zaak is. Als prestatiegerichte zwemster kun je dus niet zonder een badpak dat extra chloorbestendig en kleurvast is. Een duurzaam badpak bestaat uit een grote hoeveelheid – of beter – volledig uit polyester. Dit betekent dat het badpak weinig stretch heeft en langer meegaat. Maar vaak bestaat de samenstelling ook een beetje uit lycra, elastaan of spandex. Hierdoor wordt er meer stretch gecreëerd voor een hogere elasticiteit – en dus meer bewegingsvrijheid – in het zwembad. Deze stoffen zijn echter wel gevoeliger voor chloor.
adidas heeft bijvoorbeeld het INFINITEX+ weefsel ontworpen. Dit bestaat uit polyestervezels die 100% chloorbestendig zijn, een snelle droogtijd hebben en zacht aanvoelen, zelfs als het nat is. Speedo, een gerenommeerd merk in Swimwear, heeft hiervoor hun eigen benaming: Endurance+. Als een badpak over een van deze technologieën beschikt, staat dat vaak vermeld op de achterzijde.
Het silhouet
Naast het materiaal, kun je ook met het silhouet alle kanten mee op. Hoge- of middelhoge beenopeningen, pijpjes, een open of gesloten rug, noem het maar op. Doorgaans biedt een open rug meer bewegingsvrijheid. Het belangrijkste is dat de pasvorm jou als gegoten zit. Dit is voor iedereen persoonlijk. Let hierbij op dat de randen en naden van het badpak niet in je huid snijden en dat het pak niet verschuift tijdens het zwemmen. Probeer verschillende modellen uit en test of je gemakkelijk en ongehinderd in kunt bewegen. Tip: als je een grote boezem hebt, is een model met gesloten rug aan te raden.
Stijl
Bang dat je met een badpak concessies doet aan jouw gevoel voor stijl? Nergens voor nodig. Badpakken zijn al lang niet meer synoniem met een gedateerde look. Ze zijn gestroomlijnder dan ooit en een lust voor het oog. Merken als Speedo en adidas ontwerpen ze ook in flitsende graphics, tinten en subtiele details. Maar eenmaal gewend aan een performance badpak, weet je dat functie het allerbelangrijkste is. Oordeel zelf!
Onderhoudstip: Spoel je badpak na je zwemsessie direct af met schoon, zuiver water om het chloor eruit te krijgen.
Een strak, gestroomlijnd badpak helpt je om door het water te glijden. Om jouw prestaties te bevorderen. En daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Gewapend in een duurzaam badpak, haal jij het meeste uit jouw dagelijkse zwemsessies.