Alles wat je moet weten over thermokleding

De één vindt het heerlijk en de ander wil er niets van weten, maar het wordt toch echt kouder buiten. Dit betekent dat je extra goed voor je lichaam moet zorgen wanneer je buiten sport. Gelukkig staat je lichaam er niet alleen voor – je kunt hem een handje helpen om warm te blijven. Ons advies? Laagjes! Dat begint bij thermokleding, de basis waarvan het belang nogal onderschat of vergeten wordt. Wij vertellen jou alles over deze laag.

Wat doet kou met je lichaam

Als je de kou ingaat, moet je lichaam harder werken om op temperatuur te blijven. Het gebruikt een mechanisme dat we vasoconstrictie noemen oftewel bloedvatvernauwing. Het warme bloed blijft dichtbij het lichaam, waardoor je minder snel afkoelt. Ten nadele van je handen en voeten die snel koud zullen aanvoelen. Ook kan je lichaam gaan rillen, wat meer energie kost en warmte oplevert. Het is zonde dat de warmte die je lichaam produceert, verloren gaat en je weer terug bij af bent. Door het dragen van thermokleding kun je dat voorkomen.

First things first: thermokleding

Wanneer het koud is, zijn we al snel geneigd om een hele dikke broek of jas aan te trekken. Het is beter om in laagjes te denken. Tussen elke kledinglaag zit lucht opgesloten die je lekker warm houdt. Thermokleding vormt hierbij de basis – dit is de laag die direct op je huid zit. Deze laag stelt het lichaam beter in staat om de geproduceerde warmte vast te houden. Het biedt dus geen warmte van zichzelf, maar houdt de warmte langer vast. De grootste truc van thermokleding is dat ze vocht makkelijk doorgeven aan de volgende laag. Zo blijft je huid droog en je lichaam lekker warm. Dit is ook de reden waarom wintersporters vaak thermo-ondergoed dragen. Als je bijvoorbeeld skiet, transpireer je snel en bovendien heb je tijdens de wintersport te maken met (extreme) kou.

Voor ieder seizoen een uitkomst

Vaak denken we alleen aan thermokleding als het koud is. Maar het nut ervan reikt veel verder dan het warmbehoudend vermogen. De belangrijkste taak van onderkleding is vochtafvoer onder alle omstandigheden. Het zorgt ervoor dat je lichaam droog blijft. En juist dat maakt het de ideale basis voor activiteiten in de zomer. Tip: dunne thermokleding die strak aansluiten is het meest comfortabel tijdens warme dagen. Lichte (dunne) varianten houden namelijk minder warmte vast dan dikkere varianten – en voeren zweet sneller af. 

Hoe draag je thermokleding?

Thermokleding draag je direct op je lichaam. Als een soort tweede huid. In de zomer volstaat deze laag als bovenkleding, dus met niks eroverheen. Of wanneer je binnensport. Maar bij koude omstandigheden komt het 3-lagensysteem om de hoek kijken. Bij dit principe werken verschillende lagen samen om jou te beschermen tegen alle weersinvloeden. Van de kou tot regen en sneeuw. Deze aankleedtechniek bestaat uit een onderlaag, gevolgd door een tussen- en buitenlaag. De onderlaag is de eerste, zweetafvoerende laag. De tussenlaag isoleert de warmte en geeft het zweet verder door. De buitenlaag houdt wind en regen buiten. Zo blijft je lichaamstemperatuur altijd op peil. Voordeel: je kunt altijd een laag uitdoen als het te warm wordt!

Verschillende soorten thermo-ondergoed

Thermokleding komt in vele soorten en maten. Je hebt ze voor zowel je boven- als onderlichaam. Om te beginnen; thermokleding kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De meest voorkomende materiaalkeuze zijn synthetische materialen zoals polyester of polypropyleen – en merinowol. Synthetische thermokleding droogt snel, maar isoleert minder wanneer het nat is. Bij thermokleding van merinowol werkt dat andersom.

Ook in dikte en pasvorm kan verschil zitten. Hoe dikker de onderkleding, hoe warmer je blijft. En hoe dunner en strakker de laag, hoe sneller je transpiratievocht naar buiten afgevoerd kan worden. Of je nu op wintersport gaat of tekeer gaat in de sportschool, voor iedereen is er het juiste ondergoed.

Hoe kies je de juiste thermokleding?

Niet alle thermokleding presteert in iedere situatie even goed. Hoe je de juiste laag kiest, hangt van twee factoren af:

  1. Het inspanningsniveau (hoe zwaar is je activiteit?)
  2. De omgevingstemperatuur (hoe warm is het?)

Het kledingmerk Craft heeft voor elke inspanning en temperatuur de juiste laag. Dit merk heeft hun onderkleding onderverdeeld in drie categorieën; Stay CoolBe Active en Keep Warm.

Stay Cool – circa 15 °C of hoger
Deze onderkleding verkoelt het lichaam tijdens sporten in warme omstandigheden. Of je nu sport in de zomer of gedurende het jaar actief bent in de sportschool (of –zaal). Deze collectie blinkt uit in ademend vermogen en afvoer van transpiratie. Zo kun jij langer doorgaan in de warmte. Geschikt als reguliere bovenkleding, maar ook als onderkleding.

Be Active – circa 0 °C tot 15 °C
Voelt de temperatuur mild tot koud aan? Dan komt de Be Active-onderkleding van Craft het beste tot haar recht. Bij deze collectie ligt de nadruk vooral op het vasthouden van de lichaamswarmte. Deze all-round thermokleding is geschikt voor ieder seizoen.

Keep Warm – circa -25°C tot 0 °C
Dit is de meest warme onderkleding van Craft. Deze collectie is speciaal ontworpen voor het winterseizoen. Ideaal voor wintersporters, maar ook voor andere sporten zoals hardlopen, fietsen en schaatsen. Deze onderkleding is dikker van materiaal, zodat ze voor een betere isolatie zorgen. De warmste zijn die van merinowol, maar omdat deze de meeste warmte isoleren, zijn ze het meest geschikt lagere inspanning in zeer koud weer.

Kortom: thermokleding biedt veel voordelen voor buitensporters. Draag jij het al? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.