Alles wat je moet weten over sporthorloges

Twijfels over het kopen van een sporthorloge?

Je ziet het meer en meer: mensen met een sporthorloge. Hierdoor vraag jij je misschien af of je er ook niet een moet aanschaffen. Alleen wat kan je eigenlijk met zo’n horloge en welke moet je dan kiezen?

Voor ervaren sporters, maar ook als je er nu pas achter komt dat hardlopen best leuk is, kunnen gadgets het verschil maken. Door te zien hoe hard je gaat en hoe ver je komt zie je steeds verbeteringen en kan je deze vooruitgang makkelijk delen met je vrienden of een trainer op afstand. Ook als je meer wil letten op een gezondere levensstijl en genoeg wil bewegen kan een sporthorloge je enorm helpen. Het bijhouden van je beweging over de dag, doet je inzien dat je naast thuiswerken toch ook even een wandelingetje moet maken om aan voldoende stappen te komen.

Wat kan je met een sporthorloge?

Het varieert per model wat je allemaal kan met een sporthorloge. Van stappenteller tot muziekspeler, het is allemaal mogelijk. Bij Perry vind je horloges van het merk Garmin. Deze beschikken allemaal over functies die handig zijn bij een gezonde levensstijl. De horloges zijn voorzien van een gps-systeem, waardoor je kan zien waar je hardloopt of fietst, hoe veel afstand je hebt afgelegd en in welk tempo. Dit is behulpzame informatie wanneer je graag beter wil worden. Door deze informatie is het volgen van een trainingsschema een stuk makkelijker, handmatig klokken met een stopwatch hoeft namelijk niet meer. Het is leuk om te zien waar je allemaal geweest bent en om het rondje te delen met anderen. Het sporthorloge meet ook je hartslag, waarmee je inzicht krijgt in je rusthartslag en maximale hartslag. Je kunt hierdoor ook trainen op hartslag, zodat je op tijd stopt wanneer je met een te hoge hartslag traint. De horloges meten ook hoeveel stappen je zet op een dag en hoeveel calorieën je verbrandt. Je kunt zelfs instellen dat je horloge je waarschuwt als je al een tijdje stil zit en het tijd is voor wat beweging. Slaap wordt ook niet vergeten. Via een sporthorloge houd je bij hoeveel uur je slaapt en hoe je slaapfasen eruitzien. Boeiende data om te bekijken, het is opeens helemaal te verklaren dat je je zo moe voelde.

Je ziet dit allemaal heel simpel door je horloge, via bluetooth, te verbinden met je telefoon. Je hebt de mogelijkheid om je berichten van je telefoon ook op je horloge te laten binnenkomen. Daarnaast heb je een handige Garmin-app waar je heel overzichtelijk al je gemeten gegevens kan terugzien. Ook maakt de app mooie grafieken, en zelfs voorspellingen over je eventuele sportprestaties in de toekomst.

Wat zijn de verschillen in sporthorloges?

Er zijn verschillende modellen sporthorloges. Dit zit hem niet alleen in het uiterlijk, maar ook in de functies, batterijduur en prijs van het model. We zetten het even helder op een rijtje. (Linkjes en afb toevoegen)

De Garmin 45(s)
Met dit horloge heb je alle basisfuncties voor een prijs van €199,99. De batterijduur is bij gemiddeld sportgebruik ongeveer vier dagen. Je kunt dertien uur aan één stuk gps-tracking aan hebben staan, wanneer je deze niet gebruikt werkt de batterij tot zeven dagen zonder stroom.

De Garmin 245
Met dit horloge heb je nog extra functies naast de basis. Met dit model kan je tijdens trainingen namelijk ook geavanceerde physio-functies inzetten. Klinkt voor sommigen misschien ingewikkeld. Het zijn mogelijkheden om je trainingsstatus te evalueren aan de hand van je VO2 max en je (an)aerobe trainingseffect. Dat zijn gegevens over je longcapaciteit en verzuring tijdens de training. De batterij van dit horloge gaat bij gemiddeld sportgebruik ongeveer vijf dagen mee. Er kan 24 uur non-stop gebruik worden gemaakt van de gps-tracking voordat de batterij het begeeft. De prijs van dit horloge is €299,99.

De Garmin 245 music
Met dit horloge heb je alle functies die je maar kunt wensen. Het bevat de basisfuncties maar ook opties tot het meten van de VO2 max en (an)aerobe inspanning. Daarnaast geeft de 245 music nog een extra mogelijkheid: je kunt muziek op dit horloge downloaden. Zo kan je zonder je telefoon mee te hoeven nemen toch naar je favoriete muziek luisteren tijdens het hardlopen. Ook als je via streamingsdiensten muziek of podcasts luistert is dit geen probleem. Verschillende apps zijn hiervoor te downloaden op je horloge. Met de batterij van dit horloge kun je 24 uur de gps-tracking aan laten voordat die uitvalt, zonder deze functie houdt de batterij het een week vol. Bij gemiddeld sportgebruik komt dat neer op ongeveer om de vijf dagen opladen. De prijs van dit horloge is €349,99.

Welk sporthorloge moet ik kiezen?

Je weet nu wat de sporthorloges kunnen, alleen welk horloge is geschikt voor jou? Het heeft te maken met je persoonlijke doelen en voorkeuren natuurlijk. Als je het uiterlijk van het horloge heel belangrijk vindt kan je uiteraard op basis daarvan een keuze maken. Wil je niet een horloge vol functies die je niet gebruikt, check dan even goed in welke groep je valt.

Voor de mensen die een gezondere levensstijl willen, maar niet per se hardlopen als focus hebben is de Garmin Forerunner 45 een perfect model. Geavanceerde functies over trainingen heb je niet nodig. De stappenteller en de ‘sleeptracker’ zul je vast veel gebruiken. Als je een streefgewicht in gedachte hebt, kunnen ook je verbrande calorieën per dag waardevolle data zijn.

Voor de beginnende hardloper, fietser, of iemand die andere sporten beoefent is ook de Garmin Forerunner 45 een geschikte keuze. Je hebt geen ingewikkelde functies nodig, en zult door de basisstatistieken al veel inzicht verwerven.

De gevorderde hardloper en fietser is de klant voor de Garmin Forerunner 245. Je bent iemand die voor evenementen traint en graag wil pieken op dat moment. Met dit horloge kan je het allemaal precies bijhouden. Zo weet je of je nog gas moet geven of juist een stapje terug moet nemen in trainingen om op het juist moment te knallen. De functie om je trainingsstatus te evalueren en de statistieken van je trainingen zal je waarschijnlijk vaak gebruiken.

Voor de muziekfanaten onder ons is de Garmin Forerunner 245 Music het ideale horloge. Ook podcast beluisteraars zullen erg blij worden van dit horloge. Het is een watch voor gadgetfreaks, en werkt optimaal in combinatie met een draadloze koptelefoon of oortjes. Als je met je muziek op ook nog fanatiek sport, zullen ook de uitgebreide functies op het horloge niet ongebruikt blijven. Het evalueren van je trainingen, zorgt dat je optimaal traint en straks helemaal klaar bent voor dat ene event. De functie van het horloge om via Spotify muziek te downloaden zal veel gebruikt worden.

Ga je een sporthorloge kopen?
Een prima conclusie kan nu zijn dat een sporthorloge niks voor jou is, of dat je juist overtuigd bent er eentje aan te schaffen. Als je hieronder bestelt heb je jouw nieuwe sporthorloge morgen in huis. Het zou super zijn als je de unboxing van je horloge filmt, en/of je eerste workout met het horloge deelt op je sociale media met #perryhappy. Zo houden we elkaar gemotiveerd! Heel erg veel sportplezier!


Merel

Naast sportcommunicatiestudente is Merel (21) runningexpert en marketingstagiair bij Perry. Ze heeft veel kennis over hardlopen maar weet ook veel van fitness en voeding. “Hardlopen is mijn sport, ik ben opgegroeid op de atletiekbaan. Het allerleukst vind ik om verhalen te vertellen rondom sport. Of het nu gaat over Dafne Schippers of hoe jij zelf sneller kunt worden, ik deel het graag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *