Alles wat je moet weten over het yogamatje: de keuzegids

Ben jij van plan om met yoga te starten en een yogamatje aan te schaffen? Er is veel keuzemogelijkheid wanneer je een yogamatje zoekt. Moet je nu een dikke of een dunne mat kopen? Zijn er ook duurzame yogamatten? Welke mat past het beste bij jouw vorm van yoga? Ga je op reis en wil je weten welke mat geschikt is voor jou? Ik leg je in dit blog graag uit wat je precies moet weten over het yogamatje. 

  1. Ga voor een eigen yogamatje 
  2. Een dikke of een dunne yogamat
  3. Het materiaal van de yogamat 
  4. De lengte van de yogamat
  5. De draagbaarheid van de yogamat
  6. De reis yogamat

Ga voor een eigen yogamatje

Ja, ook tijdens een yoga workout kan er gezweet worden. Denk aan de hot yogalessen of de power yogalessen. Dit zweet blijft allemaal in het matje zitten. Daarom is het wel zo hygiënisch om een eigen matje aan te schaffen. Wanneer je van plan bent om regelmatig yoga te beoefenen, is het ook fijn om zelf je yogamat uit te kiezen. Bij yoga spelen kleuren een belangrijke rol. Zo kies je een mat die past bij jou als persoon om het meeste uit je workout te halen. 

Een dikke of een dunne yogamat

Yogamatten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en niet zonder reden. De dikte van de yogamat heeft te maken met de yogastijl die je beoefent. Doe je vooral aan power yoga of vinyasa yogalessen? Dan is het belangrijk dat je veel stabiliteit ervaart op je matje om in balans te blijven bij de uitvoering van de oefeningen. Kies in dat geval voor een dun yogamatje. Doe je meer aan yin yoga, de rustige yoga vormen? Dan is een comfortabel, zacht matje juist fijn tijdens je workout. Ga ik dat geval voor een dikke yogamat.

Het materiaal van de yogamat

Het materiaal van de yogamat speelt een rol in de kwaliteit en levensduur van de mat en moet passen bij jouw wensen. Ben je een voorstander van duurzaamheid en ben je milieubewust? Kies dan voor een yogamat die gemaakt is van PVC. Dit is een duurzame materiaalsoort die zeker 10 jaar mee gaat. Ook geven deze yogamatten een goede grip en zijn ze daardoor geschikt voor veel yogastijlen. Alleen voor de hot yogalessen is een PVC mat niet de beste keuze. Door de warmte kunnen deze yogamatten wat glad worden. De meeste matten worden gemaakt van PVC. Ze zijn ook erg geschikt voor beginners vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. 


Een ander materiaalsoort dat ook milieubewust is en gebruikt wordt voor yogamatten is TPE. De levensduur van deze matten is ongeveer vijf jaar en deze matten hebben een zeer goede grip door het stroeve oppervlakte. Hierdoor zijn ze geschikt voor alle yogastijlen. 

Als laatst heb je yogamatten van foam. De levensduur van deze matten is ongeveer 3 jaar. Ze zijn vaak erg comfortabel, maar hebben wel minder grip dan een yogamat van TPU of van PVC. 

De lengte van de yogamat

De meeste yogamatten zijn 180 centimeter lang en 60 centimeter breed. Ben je erg lang? Dan zijn er ook matten met een lengte van 200 centimeter verkrijgbaar. 

De draagbaarheid van de yogamat

Wil je de yogamat eenvoudig mee kunnen nemen op je fiets, scooter of om je schouder? Ga dan voor een yogamat met een draagkoord. Ook hier zitten nog verschillen in. Zo zijn er yogamatten met een breed draagkoord en yogamatten met een dun koordje. Kies voor de yogamat met het draagsysteem dat past bij jouw wensen.

De reis yogamat

Ga je op reis? Dan zijn de oprolbare yogamatten niet heel toegankelijk voor jou omdat ze veel ruimte innemen in een tas of koffer. Er zijn ook yogamatten die opvouwbaar zijn. Deze yogamatten zijn alleen als dunne matten verkrijgbaar. Wil je iets meer comfort tijdens je reis ervaren? Neem dan ook een yogahanddoek mee die je over de mat legt tijdens je workout.

Bekijk hier alle yogamatten bij Perry


Tamara Alisha Hoogerwaard

Ik ben Tamara, overdags werkzaam als contentmarketeer en in de avonden en weekenden als sport performance coach. Met zelf een fitness- en kickboksverleden begeleid ik mensen in small group trainingen, van booty en mobiliteitstrainingen tot kracht- en conditieworkouts en 1 op 1 trainingen. Daarnaast geef ik ook basisadvies voor voeding. Het belangrijkste vind ik dat je je goed voelt in je lichaam, van binnen en van buiten en daar help ik je bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.