7 verrassende wielrenners waarmee jij je tourpoule gaat winnen

Het EK voetbal is nog in volle gang, terwijl komende zaterdag een ander groot sportevenement van start gaat in Brest: de Tour de France. Hoog tijd dus om snel na te denken over welke renners jij gaat kiezen in het tourspel waaraan je meedoet. In dit blog deel ik een aantal verrassende namen, waarmee jij je collega’s, vrienden of familie weleens zou kunnen verslaan.

1. Wilco Kelderman

Een aantal jaar geleden stond Kelderman bekend als het grootste Nederlandse wielertalent. Met name heel veel blessures hebben ervoor gezorgd dat hij dat talent nooit écht heeft kunnen ontwikkelen. Vorig jaar was Kelderman tot verassing van velen bijna in staat om de Ronde van Italië te winnen en ook dit jaar is Kelderman in goede vorm. De vierde plek in het Critérium du Dauphiné als bewijs.

Kelderman gaat wat mij betreft een goed klassement rijden en in top 10 eindigen. Zoek jij dus een verrassende klassementsrenner waar veel mensen niet meteen aan denken, neem dan Wilco Kelderman. Let op: Kelderman valt vaak en veel, met een nerveus openingsweekend kan het zomaar zijn dat hij weer op het asfalt ligt. Deze keuze is niet zonder risico.

2. Rigoberto Urán

Jawel, de oude krijger Urán mag niet in dit lijstje ontbreken. Natuurlijk is dit een zeer gevestigde naam, maar ook een naam waar niet meteen iedereen aan denkt. De afgelopen jaren rijdt de inmiddels 34-jarige Colombiaan altijd steady in de top 10, met in 2017 een prachtige tweede plaats als hoogtepunt. Tijdens de Ronde van Zwitserland verraste Urán vriend en vijand in de klimtijdrit door iedereen dik te verslaan. Met de vorm zit het ook wel goed en wat mij betreft is hij iemand die zeker hoog gaat eindigen in het eindklassement en tijdens bergetappes lang aan blijft ‘plakken’.

3. Tim Merlier

Een sprinter mag niet ontbreken in een goed tourteam. Tim Merlier is geen onbekende sprinter, maar velen zullen eerder denken aan namen als Ewan, Bol en Sagan. Toch verwacht ik dat Merlier mee kan doen voor top 10-uitslagen tijdens de massasprints. Merlier won namelijk al een sprint in de Ronde van Italië dit jaar. Er zijn alleen twee kanttekeningen: 1. Hoeveel moet hij zich wegcijferen voor van der Poel, en 2. Hoe gaat deze Belg drie weken Tour de France verteren? Het is immers zijn Tourdebuut dit jaar. Toch zeg ik: waag een gokje en neem deze sprinter als verassing op in je tourteam.

4. Alexander Aranburu

We blijven nog even bij de sprinters. Voor mensen die heel weinig renners in hun tourteam willen opnemen, kan dit gokje extra interessant zijn. Alex Aranburu is een ex-veldrijder die de overstap heeft gemaakt naar het wegwielrennen. Aranburu is misschien geen bekende naam, maar toch heeft deze Spanjaard al wat goede uitslagen bij elkaar gereden. Tijdens Milaan–San Remo eindigde hij namelijk op plek zeven en tijdens Omloop het Nieuwsblad kwam hij als zesde over de streep. Kortom: deze renner heeft wel een aardig sprintje ‘in de benen’. Ben jij dus nog op zoek naar een verrassende sprinter? Neem Alexander Aranburu dan op in je tourteam.

5. Aurélien Paret-Peintre

Een lijstje is niet compleet zonder een Franse wielrenner, daarom de tip Aurélien Paret-Peintre. Alleen zijn fantastische naam al zou genoeg moeten zijn om deze renner in je team te willen opnemen. Paret-Peintre is een renner die vooral in de bergen goed uit de voeten kan. Met zijn 25 jaar doet hij ook nog mee voor de jongerentrui. Toch heeft de Fransman al de Ronde van Italië in zijn benen zitten, waar hij vorig jaar zeer knap 13e werd. Wil je daarom een gok nemen met een Franse wielrenner, die in de bergen (wellicht wel voor de bolletjestrui) goed kan presteren en ook een naam als een gedicht heeft? Zet in op Aurélien Paret-Peintre!

6. Lucas Hamilton

Lucas Hamilton is de kopman voor het team van BikeExchange. Dit is behoorlijk opvallend, omdat zij ook Simon Yates aan de start hebben die de afgelopen jaren toch wel zijn sporen heeft verdiend. De 25-jarige Hamilton doet niet alleen mee voor het gewone klassement, maar hij komt ook in aanmerking voor het jongerenklassement. Als je de uitslagen van dit jaar bekijkt, zul je Hamilton misschien niet meteen naar voren zien komen. Als je echter wat verder kijkt, zie je dat hij in de Ronde van Zwitserland na een aantal bergetappes knap vierde stond in het klassement. Helaas voor hem kreeg hij tijdens deze ronde last van een maaginfectie, waardoor hij net als een aantal teamgenoten moest afstappen. Hamilton kan weleens een leuke toevoeging zijn in jou tourteam. Een keuze die collega’s, vrienden en kennissen om jou heen, die het wielrennen minder volgen, zeker niet maken. Potentieel een puntenpakker voor het klassement.

7. Ide Schelling

Mijn laatste tip is wederom een Nederlander en ook geboren uit mijn hoop dat hij het goed gaat doen. Ide Schelling is een wielrenner die hopelijk invulling kan geven als één van de Nederlandse toprenners van een nieuwe generatie. Afgelopen jaar won hij zijn eerste profkoers en maakte hij onder andere indruk tijdens de Amstel Gold Race. Schelling is een echte aanvaller die ook goed berg/heuvel op kan rijden. De vraag is hoeveel hij in dienst moet gaan rijden voor bijvoorbeeld Kelderman. Mocht zijn landgenoot, om wat voor reden dan ook (zie tip 1), wegvallen, zal Schelling voor dagsucces mogen rijden en dat zou zomaar eens verrassend positief kunnen uitpakken.

Ik hoop dat je wat met deze tips kan! Succes is niet gegarandeerd, maar wel een verassingsfactor voor iedereen waarmee jij een tourspel speelt. Iedereen kan de bekende namen invullen, maar het gaat er juist om dat je punten pakt met namen die niet iedereen opneemt in zijn of haar tourteam.

Heel veel tourplezier!


Gino Duin (34) is online marketeer bij Perry en doet zelf aan voetballen en wielrennen. Rijdt zelf in de omgeving West-Friesland wekelijks een rondje op zijn Cannondale racefiets. Heeft volgend jaar als doel het rijden van de Elfstedentocht en een paar toertochten. “Ik weet zelf dat ik geen Tom Dumoulin ben, maar geniet er van mijn grenzen te verleggen en te genieten van het prachtige Nederlandse landschap.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *