7 tips voor een actieve meivakantie met de kids

De meivakantie is begonnen en dat betekent dat je kinderen één of zelfs twee weken thuis zijn. Met het mooie lenteweer is de meivakantie altijd een uitgelezen periode om met het gezin een dagje op stap te gaan, of een weekje een huisje te huren. Door de coronaregels die nog steeds van kracht zijn, gaan veel van deze vakantieplannen en kinderuitjes helaas niet door. Toch is dit geen reden om er geen leuke tijd van te maken. Er zijn onwijs veel coronaproof kinderactiviteiten die je met het gezin thuis of in de natuur kunt doen. Perry geeft 7 tips!

1. Fietstocht

Ben je op zoek naar een sportief uitje met de kids? Dan is een fietstocht een goed idee. Zolang er genoeg rust en -speelmomenten worden ingelast, zullen jouw kinderen de tocht heel leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan een stop bij een ijssalon of een speeltuin. Natuurlijk kun je ook een educatief onderdeel toevoegen aan de fietstocht, zoals het tellen en identificeren van verschillende vogels. Wil je een wat langere fietstocht maken met jongere kinderen? Werk dan met een beloningssysteem. Maak voor je kids een kaart die het aantal stoppunten weergeeft en vertel ze dat ze bij elke stop een beloning krijgen. Succes gegarandeerd!

2. Scary night walk

Als je aan kinderactiviteiten denkt, denk je waarschijnlijk niet gelijk aan een nachtwandeling, maar kinderen vinden dit heel spannend en leuk. Voeg je een griezelelement toe aan de wandeling? Dan adviseren we je om de activiteit te organiseren voor kinderen vanaf acht jaar oud. Een nachtwandeling hoeft natuurlijk niet diep in de nacht plaats te vinden, maar kan starten als het schemert. Hoe maak je een nachtwandeling compleet?

 • Geef ieder kind een zaklantaarn.
 • Verzin een griezelverhaal om tijdens de wandeling te vertellen.
 • Laat de kinderen een paar opdrachten uitvoeren.
 • Instrueer de buurman of je partner om de kinderen op een bepaald punt in de wandeling te laten schrikken met griezel geluiden of met een masker.

3. Schat zoeken

Een van mijn lievelingsspelletjes als kind was bij uitstek schat zoeken. Dit is een spel waaraan zowel kinderen als volwassenen plezier beleven. Voor dit spel heb je papier, een pen en natuurlijk een schat nodig. Als allereerst wordt er door een van de volwassenen één, of meerdere (bij meerdere teams), een zoekroute uitgetekend aan de hand van opdrachten en aanwijzingen. De laatste opdracht of aanwijzing brengt de schatzoekers natuurlijk bij de plek waar de schat verstopt is. Als je met meerdere teams speelt, wordt er ook nog een wedstrijdelement aan het spel toegevoegd. De kinderen die als eersten de schat vinden, worden bekroond tot de beste schatzoekers van de dag.

Tip 1

Een snoepzak of een pak koekjes zijn leuke schattips – en makkelijk te verdelen.

Tip 2

Het internet staat vol met leuke schat zoekopdrachten, maar ik zal er ook alvast een paar benoemen:

 • Onze straat begint bij nummer … en eindigt bij nummer …. Ga naar het huis waarvan het huisnummer precies in het midden valt.
 • Zet 100 normale stappen rechtdoor en ga dan naar links.
 • Tel alle kabouters in de tuin bij buurvrouw …. Het aantal getelde kabouters…
 • Los een rebus op of een moeilijke rekensom.

4. Yes day!

Hoe vaak zeg je als ouders ‘nee’ tegen kinderen wanneer zij vragen of ze iets mogen? Waarschijnlijk heel vaak, maar niet op de enige ‘ja-dag’ in de vakantie. Een ja-dag betekent dat je als ouder de hele dag ‘ja’ moet zeggen op alles wat je kinderen voorstellen, onder voorbehoud van bepaalde restricties natuurlijk. Stel bijvoorbeeld van tevoren een budget af dat uitgegeven mag worden op de ja-dag en bespreek een kilometerlimiet. Een ja-dag zorgt voor hilarische momenten en een grote lach op ieders gezicht.

5. Avontuur in het bos

In Nederland zijn er genoeg bossen om avonturen te beleven voor groot en klein. Bossen lenen zich uitermate goed voor sportieve activiteiten en spelletjes, zoals:

 • Het bouwen van hutten.
 • Het spelen van levend stratego of verstoppertje.
 • Het ballonnenspel.

Het ballonnenspel heeft waarschijnlijk wat uitleg nodig. Wanneer je met een groep kinderen bent, is dit spel ontzettend leuk om te spelen. Verdeel de groep in twee teams met twee kleuren ballonnen. Verdeel de teams in twee groepen: de aanvallers en de verdedigers. De aanvallers proberen aan de kant van het andere team te komen, zonder dat de ballon die ze vasthouden wordt lekgeprikt door een verdediger. Het team dat als eerste één hele ballon naar de kant van de tegenstander weet te brengen, is de winnaar.

6. Klimmen op grote hoogte

Een avontuurlijke (coronaproof) kinderactiviteit is klimmen in een klimpark. Dit is een sportieve activiteit voor echte waaghalzen. Nederland kent veel klimparken, zoveel zelfs dat je iedere vakantiedag een ander klimpark kunt bezoeken.

7. Creativiteit in de natuur

Een nieuw hype is het maken en verstoppen van zogenaamde ‘happy stones’. Zoek een paar oude, ronde stenen en laat jouw creativiteit naar boven komen. Schilder of kleur ze en verstop de stenen in de natuur. Andere kinderen kunnen jouw stenen dan weer vinden en opnieuw verstoppen.

Ik hoop dat bovenstaande activiteiten je hebben geïnspireerd dat de meivakantie in coronatijd allesbehalve saai hoeft te zijn!


kim-tol

Hi! Ik ben Kim van storyofourlives.nl. Een millennial die het leven vooral niet te serieus neemt met een grote passie voor schrijven in elke vorm van het woord!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.