7 natuurgebieden waar je deze winter gewandeld wil hebben

Voor wie nog niet uitgewandeld is en ook tijdens de koudere dagen een frisse neus wil halen, hebben wij de leukste winterse wandelgebieden verzameld. Na het lezen van deze blog kun je direct je wandelschoenen aantrekken, de auto instappen en op weg gaan naar je volgende wandelavontuur in de mooiste natuurgebieden in Nederland.

Wandelen in de winter is een fijne bezigheid om je hoofd leeg te maken, extra vitamine D tot je te nemen en om te genieten van beweging samen met vrienden en familie. Wandel je vaak, maar heb je het parkje in de buurt nou ook wel gezien? Dan wordt het tijd voor iets nieuws!

In deze blog lichten we zeven natuurgebieden uit die perfect zijn voor jouw volgende winterse wandeling. Al deze gebieden zijn stuk voor stuk prachtig tijdens de wintermaanden. Wie weet valt er binnenkort nog sneeuw, dan waan je je tijdens het wandelen in deze natuurparken al helemaal in een winterwonderland!

De 7 leukste winterse natuurgebieden om in te wandelen

1. Goois Natuurreservaat Zuiderheide

De Zuiderheide is een grote uitgestrekte heide met heuvels, bomen en begroeiing zover het oog reikt. In de zomer staat de hei in bloei, maar ook in de winter is dit landschap prachtig om te bezoeken. Het is een rustgevend gebied waar je op kleine heuvels loopt en zanderige paden bewandelt. Tegelijkertijd kun je ook verschillende dieren spotten tijdens het wandelen. Als je geluk hebt kom je geiten, schapen of zelfs koeien tegen.

De heide is een mooie wandelroute waarbij je zowel door het bos kan lopen als over de heide zelf. Het natuurreservaat is een ruim gebied waar je gemakkelijk je eigen route kan bepalen. Er zijn genoeg kleine paadjes die je tussentijds kunt inslaan. Dit wandelgebied is perfect voor het hele gezin. De kinderen kunnen lekker over de heuvels rennen, paadjes inslaan of de bomen in klimmen. Gaat de hond mee? Die moet binnen de rasters aan de lijn vanwege de grote grazers. Daarbuiten mogen honden wel loslopen.

Krijg je het toch wat fris tijdens het wandelen? Loop dan even langs theehuis ’t Bluk, dat aan de rand van de heide ligt, voor een kopje thee of koffie. Geniet van je warme drankje met uitzicht over de heide. Dat klinkt toch als een perfect wandeluitje?

2. Nationaal Park Nieuw Land

Het Nationaal Park Nieuw Land is een natuurgebied als geen ander. Dit natuurpark is het grootste man-made park ter wereld dat door de drooglegging van Flevoland is ontstaan. Het is een prachtige plek voor een winterse wandeling. Je komt er niet alleen schitterende uitzichten tegen, maar je bent hier ook op de juiste plek voor het spotten van verschillende dieren. Het bruist in dit nationaal park van het leven. Ga tijdens je wandeling bijvoorbeeld op zoek naar paarden of houd je ogen open voor alle verschillende vogels die in dit natuurgebied leven.

Het Nationaal Park Nieuw Land bestaat voor een groot deel uit water, maar er zijn genoeg wandelroutes in het gebied. Het natuurpark is zo groot dat je aan één dag niet eens genoeg hebt als je alle routes zou willen bewandelen. Zo kun je met gemak nog een keer terugkomen deze winter om weer nieuwe paden te ontdekken!

3. Hollands Duin

Verlang je naar de zilte zeelucht om lekker in uit te waaien tijdens de wintermaanden? Kies dan voor een wandeling over de duinstrook Hollands Duin voor een mooie combinatie van bos en duin. De duinstrook loopt van Wassenaar tot aan de top van Zuid-Holland. Het is een stil en ongerept stukje natuur waar je tijdens een wandeling je hoofd leeg kan maken of een gezellige middag kan hebben met vrienden en familie.

Maak een rustgevende wandeling over de vele zand- en schelpenpaden met het geluid van de Noordzee op de achtergrond, het getjilp van de vogels in de bossen en de mooiste uitzichten op de duintoppen. Zo kom jij helemaal tot rust tijdens deze winterse wandeling in Hollands Duin. Loop je er met je hond? In de periode van 15 augustus tot 15 maart mogen die loslopen, buiten die periode moeten ze aan de lijn in verband met het broedseizoen.

4. Waddeneilanden

Heb je een dagje vrij in het weekend? Breng dan eens een bezoek aan een van de Waddeneilanden. Daar kun je ook prachtig wandelen. Je zou er misschien minder snel aan denken om daar even heen te gaan om te wandelen, maar het is zeker de moeite waard. Ieder Waddeneiland heeft zo weer eigen kwaliteiten waar je van kunt genieten tijdens de wandeling.

Op alle Waddeneilanden kun je lekker uitwaaien bij de zee, genieten van de duinen en je kunt er ook terecht als je gek bent op het spotten van dieren. Het maakt niet uit of je op de boot stapt naar Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Alle eilanden hebben zo hun eigen wandelgebieden waar je gemakkelijk een hele middag of dag kunt vertoeven.

5. Het Elfstedenpad

Wil je een echte winterse wandeling? Maak dan een wandeling over het streekpad dat elf Friese steden met elkaar verbindt. Elf Friese steden? Dat klinkt heel erg als….ja zeker, de Elfstedentocht! Wanneer het niet koud genoeg is om de Elfstedentocht te schaatsen, is het ook mogelijk om die te bewandelen. Dit pad volgt namelijk zoveel mogelijk het parcours van de beroemde schaatstocht.

Wat kom je tegen tijdens deze wandeling? Uiteraard veel water, aangezien het pad grotendeels de route van de Elfstedentocht volgt. Verder kom je ook verschillende polders, bossen, kliffen en houtwallen tegen gedurende deze route.

De Elfstedentocht is een lange route om te schaatsen en het volledige Elfstedenpad is daarom ook 283 kilometer lang. Voor de recreatieve wandelaars is dat natuurlijk iets te veel van het goede. Het pad is gelukkig opgedeeld in verschillende etappes, zodat je gemakkelijk zelf een begin- en eindpunt kan bepalen. Dit maakt de wandelroute geschikt voor een meerdaagse wandeling of je kan op een later moment terugkomen om de rest van het pad te verkennen.

6. Nationaal Park Veluwezoom

Wanneer je denkt aan de Veluwe, dan denk je waarschijnlijk aan uitgestrekte landschappen zover het oog reikt en dat is precies wat je kan verwachten van het Nationaal Park Veluwezoom. Dit grote aaneengesloten natuurpark is onderdeel van de Veluwe en daarmee zorgt het voor genoeg wandelopties.

Wandel door zandverstuivingen, loop over heidevelden en bewonder de rust en het dierenleven in dit mooie natuurpark. Bezoek je het park met kinderen? Of kom je liever voor de rust? Alles is mogelijk. Gezinnen met kinderen kunnen zich tijdens het wandelen prima vermaken in de speciaal gemaakte speelnatuur.

Kom je er voor je rust of voor de prachtige natuur? Trek dan dieper het gebied in. Daar heb je plekken waar maar weinig mensen wandelen. Perfect voor alle liefhebbers van rust. Dit is natuurlijk ook de perfecte plek om je ogen open te houden voor de vele dieren die er rondlopen: wilde zwijnen, herten, reeën, paarden en schapen.

Wat dit gebied zo mooi maakt, is dat het landschap niet overal hetzelfde is. Hoe verder je het verkent, hoe meer landschappen je tegenkomt. Het ene moment sta je op een heide met stuifzand en het andere moment bevind je je in een prachtig bos. Wordt dit natuurgebied jouw nieuwe favoriete plek?

7. Alblasserwaard

Als je op zoek bent naar een Hollandse winterwandeling dan ben je in dit gebied aan het goede adres. In dit natuurgebied kom je oer-Hollandse vergezichten tegen bestaande uit molens, dorpen, koeien, boerderijen en uitgestrekte weilanden. Daarnaast loop je in een veelzijdig landschap van rivierbossen tot aan hooilanden met landweggetjes. Proef de oer-Hollandse sfeer wanneer je hier gaat wandelen!

Naast het feit dat dit gebied geschikt is voor alle wandelliefhebbers, kunnen vogelspotters hier ook hun ogen uitkijken. Dit natuurgebied is namelijk een ware trekpleister voor allerlei verschillende vogels. Wie er tijdens de wintermaanden vroeg in de ochtend is, kan zelfs de ochtendvlucht van de ganzen zien. Maar ook andere dieren zijn hier in overvloed. Als je tijdens het wandelen goed naar de oevers kijkt, zal je ongetwijfeld sporen terugvinden van bevers die daar druk bezig zijn geweest.

Natuurlijk zijn bovenstaande landschappen ook prachtig tijdens de warmere dagen. In de zomermaanden hebben de natuurgebieden weer een heel andere uitstraling dan in de winter. Lukt het je deze winter niet om alle natuurgebieden te bezoeken, maak dan een mooie wandeling in een van de zomermaanden!

Goede voorbereiding is het halve werk

Een wandeling maken in de winter is goed voor je gezondheid en geeft je rust. Toch kan je niet zomaar even de deur uitgaan zonder nagedacht te hebben over de juiste uitrusting, vooral in de winter. Zorg ervoor dat je kleding draagt waar je het niet snel koud in krijgt. Trek een warme trui aan met een goede outdoorjas die wellicht een capuchon heeft om je te beschermen tijdens een regenbui.

Verder kan het ook nooit kwaad om voor de zekerheid een paar handschoenen en een muts bij je te hebben. Wanneer het zonnetje in de winter schijnt, kan de gevoelstemperatuur aangenaam zijn, maar zodra die weer achter de wolken verdwijnt wordt het al snel weer vrij koud. Houd daar dus rekening mee. Vergeet ook geen rugzak of andere tas mee te nemen voor al je benodigdheden en eventuele snacks onderweg. Als je een lange wandeling maakt, kan het fijn zijn om iets te drinken of eten bij je te hebben voor tussendoor. Natuurlijk zijn er ook genoeg leuke en gezellige horecagelegenheden waar je terecht kan op alle routes.

En last but not least, draag goede schoenen. Afhankelijk van waar je wandelt, is het van belang om de juiste schoenen te dragen. Het is uiteraard het beste om wandelschoenen te dragen wanneer je van plan bent om erop uit te gaan in de natuurparken. Heb je nog geen wandelschoenen en kun je wel wat hulp gebruiken bij de aanschaf van het juiste paar wandelschoenen? Lees dan deze blog!

Als je geen wandelschoenen hebt, kan je natuurlijk ook normale sneakers dragen. Zorg er wel voor dat ze je voeten warm houden, dat ze stevig zijn en je comfort bieden tijdens het lopen anders houd je het tijdens het wandelen niet lang vol. Het hele Elfstedenpad aflopen met een paar afgetrapte sneakers, dat zit er helaas niet in!

Veel wandelplezier gewenst tijdens deze wintermaanden!


Hi! Ik ben Tessa, 23 jaar en werkzaam op de E-commerce afdeling van Perry. Dansen is mijn grootste passie in het leven. Ik daag mezelf graag uit met nieuwe dansstijlen. Ik was daarom ook jarenlang in diverse dansscholen te vinden. Naast het feit dat de dansvloer voelt als een tweede thuis, ben ik vanwege mijn voorliefde voor schrijven en lezen ook regelmatig in de luie stoel te vinden met een pen in de ene hand, een kop thee in de ander en een goed boek op schoot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *