7 feiten die je nog niet wist over curling

Glijdende stenen en een sterk staaltje veegwerk. We komen steeds vaker met curling in aanraking. Maar wat weet jij eigenlijk van deze sport? Wedden dat je deze feiten nog niet allemaal kende? 

1. Eén van de kleinste sporten van Nederland

In Canada is het volkssport nummer één, maar in Nederland is curling nog niet zo groot. Sterker nog: het is één van de kleinere sporten van ons land. Zo’n 160 leden telt de Nederlandse Curling Bond (NCB). Ter vergelijking: de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is met ruim 1,2 miljoen leden de grootste bond van Nederland. Het aantal curlingclubs is hier op één hand te tellen. Toch weten steeds meer mensen de curlingsport te waarderen. 

2. Het vegen kan een steen tot wel drie meter verder brengen

Je hebt ze vast wel eens in actie gezien: de bezemploeg. Maar vanwaar dat geveeg? Door met een bezem vóór de steen te vegen wordt zijn baan beïnvloed. Het vegen verwarmt en smelt het ijs lichtelijk, waardoor de wrijving tussen steen en baan vermindert. Hierdoor kan de steen verderkomen en van richting veranderen. Wist je dat je met goed veegwerk een steen wel twee tot drie meter verder kunt krijgen?  

3. Curling is een olympische sport

Curling is niet zomaar een sport, het is een olympische sport! Sinds 1998 hoort curling bij de olympische familie. Daarvoor was het enkel een demonstratiesport tijdens de Spelen. Hoewel het Nederlandse curling in de lift zit, wist Nederland zich tot nu toe nog niet te plaatsen voor de Olympische Spelen. Desondanks ontwikkelen wij ons goed: onze curlingmannen spelen sinds een aantal jaar in de A-poule, de hoogste divisie, en hadden hoop op deelname aan de Winterspelen van 2018. Die liepen ze helaas mis, maar wie weet, over vier jaar…

4. De naam curling verwijst naar de draai van de steen 

De naam curling is eigenlijk heel logisch te verklaren. Curlers geven de steen bij het loslaten een kleine draai mee; naar links of rechts. Hierdoor krijgt de steen zijn ‘curl’, vandaar de naam curling. Als de steen tegen de klok indraait, stuurt de steen naar links, met de klok mee wijkt-ie naar rechts. Met de juiste snelheid en draaiing kan een steen achter een eerder gegooide steen komen.

5. Een curlingsteen weegt gemiddeld zo’n 19 kilogram

Wie denkt een curlingsteen wel even op te kunnen tillen, kan zich hierin lelijk vergissen. Een steen, gemaakt van een zeldzaam soort graniet, is met zijn gewicht van gemiddeld zo’n 19 kilogram namelijk best zwaar. Tijdens het spel wordt dit zwaargewicht over het ijs geschoven.

6. Een curlingbaan is nooit 100% vlak

Een goede curlingbaan is vlak, maar mag ook weer niet te vlak zijn. De curlingbaan heeft kleine bobbels, die ontstaan nadat druppels water (pebbles)op het ijs worden gespoten en invriezen. Dit vermindert het contact tussen steen en ijs, waardoor de steen beter kan doorglijden. De druppels water worden voor iedere wedstrijd aangebracht. Zonder zou een steen niet ver reiken. Op echt glad ijs draait de steen te hard, waardoor die moeilijk richting doel te sturen is.

7. Curlers dragen twee verschillende schoenen

Ja echt. Curlers glijden over speciaal geprepareerde schoenen: de één is bedoeld voor grip, terwijl de ander een gladde zool heeft om over het ijs te kunnen glijden.

Hopelijk ben je nu wat meer bekend met curling. Wist jij deze feiten allemaal al? Dan ben je een grotere curlingkenner dan wij dachten! Heb jij nog een leuk feitje om hieraan toe te voegen? Laat het dan weten via een reactie hieronder. 

2 gedachten over “7 feiten die je nog niet wist over curling

 • 31 maart 2020 om 20:29
  Permalink

  De naam curling is ouder dan het feit dat de steen een draaiing/curl maakt. Opmerking 4 is een inmiddels ook in de curlingwereld zelf algemeen geaccepteerd – maar onjuist – oorsprongsverhaal.

  Mogelijk verwijst de naam curling naar het geluid dat de steen maakt terwijl het over het ijs glijdt. (oud-Schots “to cur”)

  Voorts: als je een steen over het land zou laten glijden en een draaiing met de klok mee zou geven, dan zou die steen – na enige tijd – naar links buigen. Als curlers een steen een draaiing met de klok mee geven, buigt de steen naar rechts. Dit wordt veroorzaakt door een lastig stukje natuurkunde, waar ik je niet mee zal vervelen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *