6 tips om fit te blijven tijdens je vakantie

Ga je bijna op vakantie? Dat heb je verdiend! Ben je bang dat je na de vakantie niet meer fit thuis komt? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je namelijk hoe je met de juiste tips ook tijdens je vakantie fit kunt blijven. Met een fit gevoel geniet je nog meer van je vakantie!

1. Blijf bewegen

Een vakantie is een moment om helemaal tot rust te komen. Natuurlijk mag je bijvoorbeeld lekker stil liggen in de zon. Streef er echter naar om dit af te wisselen met actieve momenten, waarin je beweegt of sport. Door in beweging te blijven blijf je niet alleen fit, maar kom je ook mentaal tot rust. Bewegen verlaagt je namelijk je stressniveau. Ook wordt er een gelukshormoon aangemaakt tijdens het bewegen en sporten. Wil je graag bruiner terugkomen van je vakantie? Dan is er nog een groot voordeel. Door te bewegen in de zon word je namelijk egaler bruin!

De onderstaande tips helpen je om sneller in beweging te komen tijdens jouw vakantie:

  • Ga een dagje winkelen. Voordat je het weet heb je al duizenden stappen gezet.
  • Ga lopen of fietsen in plaats van dat je de bus, taxi of tram neemt naar een locatie.
  • Neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift in bijvoorbeeld het hotel. Zo heb je snel toch weer een aantal stappen erbij gelopen.
  • Maak een wandeling na het avondeten.
  • Haal het eten of drinken zelf op bij een café in plaats van dat je het laat bezorgen.

2. Onderneem een actief uitje

Je vakantiebestemming ontdekken kan je combineren met sporten door te kiezen voor actieve uitjes.

Wandelen, joggen of hardlopen

Tijdens een wandeling leer je de omgeving van je vakantiebestemming kennen. Ga bijvoorbeeld wandelen in een park, bos, het strand of langs de boulevard. Heb je geen zin om na te denken over de route? Kies dan een wandelroute uit. Deze kan je uitzoeken op internet of navragen bij een informatiepunt op de vakantiebestemming. Wil je iets actiever aan de slag? Ga dan joggen of hardlopen. Zorg ervoor dat je een flesje water bij je hebt, zodat je gehydrateerd blijft.

Klimmen

Heeft je vakantiebestemming bergen of een natuurgebied met veel heuvels? Ga hier dan een dagje heen. Ten opzichte van wandelen is klimmen nog een stuk actiever. Door de verschillende hoogtes moet je meer kracht gebruiken uit je been- en bilspieren. Ook gaat je hartslag hierdoor omhoog. Dat zorgt ervoor dat je verbranding omhoog gaat, waardoor je meer calorieën verbrand. Als je in een warm land gaat klimmen kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Daarom is het slim om een petje of ander hoofddeksel mee te nemen.

Doe een watersport

Bevind er zich een meer of strand dichtbij bij jouw vakantiebestemming? Maak hier dan gebruik van. Er zijn genoeg watersporten om uit te kiezen. Hieronder vind je inspiratie voor een aantal watersporten die je kunt doen.

Stand Up Paddling (SUP)

Dit betekent letterlijk staand op een board jezelf voortbewegen met een peddel. Dit doe je op een speciaal SUP board. Voor het voortbewegen gebruik je een grote peddel. Met deze sport train je jouw hele lichaam. Je gebruikt jouw benen en buikspieren om op het SUP board te blijven staan. Je rug-, borst en armspieren gebruik je om met de peddel jezelf vooruit te brengen. De zwaarte van deze sport is afhankelijk van of je het doet op een meer of in de zee. In de zee is het zwaarder, omdat je te maken hebt met golven en de stroming van de zee, maar ook op een groot meer kan je te maken krijgen met een sterke stroming. Doordat je jouw evenwicht moet behouden is deze sport goed voor het trainen van je coördinatie. Naast dat dit een sportief uitje is, is het ook erg leuk om te doen. Het is een uitdagende sport en tegelijkertijd geniet je van de zon en het uitzicht. Neem tussen het suppen door ook pauze. Ga bijvoorbeeld picknicken, maak een wandeling of een verfrissende duik in het water.

Surfen

Bij surfen word je door de kracht van aanrollende golven van de branding naar het strand gedreven. Veel vakantiebestemmingen met stranden hebben een surfschool waar je groeps- of privélessen kan volgen. De surfschool faciliteert ook in alle benodigde producten, zoals een wetsuit en board. Vergeet zelf niet zonnebrand mee te nemen. Je kunt namelijk ongemerkt erg verbranden tijdens het surfen. Door de weerspiegeling van de zon op het water is de kans op verbranden groter. Houd er rekening mee dat surfen in het begin best lastig kan zijn. Je moet nog leren omgaan met je board en snel reageren op de golven. Als je net te laat reageert mis je een golf. Ook vallen de meeste beginners tijdens het leren van surfen vaak van hun board. Zet even door! Dit hoort bij het leren.

Kitesurfen

Vind je surfen niet spannend genoeg en ben je op zoek naar een grotere uitdaging? Probeer dan kitesurfen eens. Hierbij surf je ook op de golven, maar het grote verschil is dat je wordt voortgetrokken voor een vlieger. Door de grote vlieger is het mogelijk om snelheden te bereiken tot wel 80 km per uur en grote sprongen te maken. Om deze reden valt deze sport onder de extreme sporten. Houd je daarom goed aan de regels. Het beste kan je eerst een les volgen van een ervaren kitesurfer. Ga kitesurfen als het goed weer is, want bij slecht weer kan het gevaarlijk zijn.

Duiken

Door te duiken ontdek je de onderwaterwereld. Hiervoor is het wel belangrijk dat je veilig het water ingaat en weet hoe je moet zwemmen. Duiken is iets wat je zeker een keer moet doen! Het is een ontspannende ervaring in een prachtige onderwaterwereld. Vaak kan je bij duikscholen PADI certificaten behalen. PADI staat voor Professional Association of Diving Instructors. Er zijn verschillende certificaten die je kunt behalen, zoals je PADI Open Water Diver Brevet. Dit is het eerste duikbevret. Voor het behalen van dit certificaat leert een instructeur je hoe moet duiken in een relaxte leeromgeving.  PADI wordt wereldwijd erkent, waardoor je het overal kunt gebruiken. Duiken is een goede manier om fit te blijven omdat je tijdens het zwemmen als je spieren gebruikt. Het is tevens een sport waarbij je niet snel een blessure krijgt. Houd je niet van duiken, blijf je liever iets hoger in het water of is duiken niet mogelijk voor jou? Ga dan snorkelen! Zo ontdek je ook de onderwaterwereld, zonder dat je diep het water in hoeft. Vergeet niet de juiste zwemkleding mee te nemen!

3. Bezoek de (lokale) sportschool

Ben je een echte gymrat? Kijk dan het lukt om een hotel te vinden met een sportschool. Zo ben je zelfs tijdens de vakantie in de gelegenheid om een gymsessie te houden. Een andere optie is om een sportschool in de buurt te bezoeken en te betalen voor een dagpas of rittenkaart. Wie weet ontmoet je nieuwe mensen in de sportschool. Dat is ook leuk, vooral als je mensen leert kennen van je vakantiebestemming waardoor je meer leert over het land en de cultuur. Tevens is er kans dat je inspiratie op doet van de lokale sporters. Wellicht voeren ze oefeningen uit die je nog niet kent of loopt je vakantiebestemming voor op een nieuwe gymtrend.

4. Doe in of rondom je hotel of vakantiehuisje een workout

Er zijn genoeg sportoefeningen, waarvoor je geen sportschool nodig hebt. Zo kun je die bijvoorbeeld buiten uitoefenen of in je accommodatie.

Weerstandbanden

Gewichtjes zijn niet handig om mee te nemen op vakantie. Dan is je koffer al snel vol of te zwaar! Gelukkig is er hier een alternatief voor: weerstandbanden. Daarnaast heeft het gebruik van elastieken ook andere voordelen. Zo kan je er ten opzichte van dumbbells wel je hele lichaam mee trainen. Ook heb je hierdoor weerstand tijdens de gehele oefening. Met elastieken verzwaar je een oefening op een gemakkelijke manier. Doe bijvoorbeeld een squat met het elastiek over je bovenbenen. Met deze oefening train je jouw benen en billen.

Squat met weerstandbanden

Bij een squat sta je met je voeten op schouderbreedte. Je staat rechtop, met je borst naar voren en je buikspieren aangespannen. Vervolgens zak je door je benen tot ze minimaal in een hoek van 90 graden staan. Je knieën mogen hierbij niet over je tenen komen. Daarna duw je jezelf weer omhoog. Dit herhaal je. Door het elastiek is er meer weerstand op je benen.

Chest press met weerstandbanden

Een andere oefening is de chest press met een elastiek. Dit is een oefening voor je borstspieren. Hierbij lig je op de grond met het elastiek om je heen op borsthoogte. Met je handen pak je twee kanten van het elastiek vast, waarbij je armen in een hoek van 90 graden zijn en je handen ter hoogte van je borst. Vervolgens duw je het elastiek omhoog. Daarna laat je het langzaam weer zakken.

Buitensporten

Er zijn verschillende manieren om buiten te sporten. Gebruik bijvoorbeeld een bankje in het park om je benen te trainen. Een optie om dit te doen is door het bankje te gebruiken als een soort stepper. Je stapt met een been op het bankje, zet kracht vanuit ditzelfde been en plaats vervolgens je andere been van de grond ook op het bankje. Stap vervolgens weer met één been van het bankje af en herhaal dit een aantal keer. Je hebt de optie om eerst steeds met hetzelfde been op en af te stappen, of je doet beide benen om en om.

Gebruik het bankje ook om jumping squats uit te voeren. Je staat voor het bankje met je gezicht richting het bankje. Je voeten staan op schouderbreedte, je borst naar voren en je spant je buikspieren aan. Zak zo laag mogelijk door je benen, waarbij je knieën niet over je tenen komen. Vervolgens spring je omhoog op het bankje. Let op dat je jouw knieën hierbij zo veel mogelijk naar je borst trekt. Zo voorkom je dat je verkeerd terechtkomt. Daarna spring je van het bankje af naar de grond en herhaal je de oefening. Een minder zware variant is dat je van het bankje afstapt in plaats van springt.

Ook je armspieren zijn goed te trainen met behulp van een bankje. Ga met je rug richting het bankje staan. Je gaat recht voor het bankje zitten met je benen recht vooruit. Je leunt op je hielen en je armen zijn dicht langs je lichaam terwijl je met je handen op het bankje leunt. Vervolgens duw je jezelf omhoog tot je armen gestrekt zijn. Daarna laat je jezelf weer zakken. Hierbij blijft je lichaam zo recht mogelijk. Een minder zware variant is dat je jouw benen niet helemaal strekt, maar in een hoek van 90 graden houdt. Bij deze oefening train je jouw triceps. Dit zijn de spieren aan de achterkant van je bovenarmspieren.

Wees vooral erg creatief met de oefeningen naast een bankje kan je natuurlijk ook de bomen gebruiken voor oefeningen of misschien kom je ergens een speeltuin tegen met toestellen die geschikt zijn voor calisthenicsoefeningen.

5. Beperk je inname van alcohol

Probeer niet te veel alcohol te drinken. Door alcohol voel jij je niet alleen minder fit, maar het vergroot ook de kans dat je aankomt in gewicht. Dit komt doordat alcohol veel calorieën bevat. Een goede richtlijn is de welbekende quote: ‘Geniet maar drink met mate’. Het helpt ook om tussen je drankjes door een glas water te drinken. Zo drink je vaak automatisch minder. Dit zorgt tevens bij sommige mensen ook voor een minder erge kater. Je droogt namelijk uit door alcohol en door tussendoor water te drinken krijg je meer vocht binnen om dit te compenseren.

6. Blijf gezond eten

Door gezond te eten blijf je fit. Wat ie gezond eten? Kies vooral voor volkoren graanproducten en brood, eieren, peulvruchten, verse groente en fruit, mager vlees en magere of halfvolle (plantaardige) zuivel. Natuurlijk mag je ook af en toe iets ongezonds eten. Een goede richtlijn hierbij is 80% gezond en 20% ongezond eten. Eet bijvoorbeeld gezond tijdens je ontbijt en lunch en eet iets ongezonder tijdens het avondeten. Wil je niet te veel extra eten tijdens je vakantie? Kies dan als je uiteten gaat alleen voor een hoofdgerecht of een hoofdgerecht met maximaal een extra maaltijd (een dessert of een voorgerecht).

Zoals je hebt gelezen is fit blijven tijdens de vakantie afhankelijk van verschillende factoren. Door genoeg te blijven bewegen, gezond te eten en niet al te veel alcohol te drinken vergroot je de kans dat je fit terugkomt van je vakantie.


Hi, ik ben Claire en werkzaam als blogger bij Perry en Aktiesport. In mijn vrije tijd ben ik veel in de sportschool te vinden. Mijn passie voor voeding en sport hebben mij gemotiveerd om een sportopleiding en opleiding tot diëtist af te ronden. Graag help ik je jouw sportdoelen te behalen door te schrijven over diverse onderwerpen over gezondheid! Meer informatie over mij vind je op mijn LinkedIn pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *