5 sportdocumentaires op Netflix die je echt wil zien

Lukt het jou om vanuit huis je conditie op peil te houden? Op het Perry blog hebben we heel veel tips staan om thuis fit te blijven. Natuurlijk is het na inspanning ook tijd voor ontspanning. Het is heerlijk om op de bank te kruipen en lekker een serie of film te kijken. Maar wist je dat er op bijvoorbeeld Netflix ook superveel toffe sportdocu’s en -films staan?

In dit blog lees je 5 sportdocumentaire tips die je de komende weken echt moet kijken!

Tip 1. Portie F1 via Drive to Survive

Een absolute mustwatch is de serie rondom het Formule 1 circus. In drive to Survive worden de F1 seizoenen van 2018 en 2019 nog eens herbeleefd. Ditmaal niet door een gewone race-uitzending maar juist uit het oogpunt van de teams en de coureurs voor en na de races.

In het tweede seizoen van deze serie werken ook de teams van Mercedes en Ferrari mee zodat je een perfect inkijkje krijgt bij de topteams maar ook bij de teams die achteraan het veld te vinden zijn. Zo zie je bijvoorbeeld hoe de breuk ontstaat tussen Red Bull Racing en Pierre Gasly en hoe Alexander Albon zijn plekje naast Max Verstappen inneemt. Het absolute hoogtepunt is de aflevering waar de Gran Prix van Duitsland aan bod komt, inderdaad de regenrace waar Max de winst pakte. De chaos, frustratie en uiteindelijk de euforie aan het einde is zelfs voor niet-racefans fantastisch om te zien.

Tip 2. Sunderland ‘Til I die, acht afleveringen voetbalchaos

Er worden genoeg docu’s gemaakt waarvan de afloop fantastisch is, bijvoorbeeld in de vorm van een kampioenschap. Maar wat nou als het bij een club of team helemaal misgaat?

De docu begint op het punt dat de club net gedegradeerd is naar het tweede niveau van Engeland. Alles en iedereen is gemotiveerd om de club zo snel mogelijk weer in de Premier League te krijgen. En dan (spoiler alert!) gaat alles mis wat er maar mis kan gaan!

De start van het seizoen gaat nog goed voor de club, maar zodra er spelers geblesseerd raken en er geen geld is om nieuwe spelers binnen te halen begint het schip te zinken. Tel daar nog eens de gefrustreerde fans bij op, waarbij de voetbalclub op nummer 1 staat in het leven en je hebt acht afleveringen te pakken die je achter elkaar wil kijken.

Leuk detail: sinds deze week staat seizoen 2 op Netflix. De inhoud van dit seizoen zal ik niet vertellen want dat verklapt meteen de afloop van seizoen 1. Ben je al benieuwd geraakt?

Tip 3. Icarus, een van de meeste bizarre sportdocu’s die je ooit gaat zien

De docu begint met amateurwielrenner Bryan Fogel die de Haute Route wil gaan rijden. Dit is een wedstrijd voor amateurs die te vergelijken is met de Tour de France en voornamelijk gereden wordt op de zwaarste beklimmingen van de Tour.

Uit een journalistiek oogpunt wil Fogel de wedstrijd rijden onder invloed van EPO, een middel dat jaren geleden door veel wielrenners werd gebruikt. Natuurlijk heeft hij hier hulp bij nodig en dit vraagt hij aan het anti-dopinglab in de VS, het land waar hij ook woont. In eerste instantie willen ze hem helpen met de docu maar worden toch wat voorzichtig en haken af.

Om alles toch door te zetten gaat hij in zee met Grigory Rodtsjenkov, directeur van het Anti-dopingcentrum in Moskou. Samen ontwikkelen ze een EPO-plan en Fogel begint met het EPO-inspuitprogramma. En daar begint de docu pas echt. Zonder dat Bryan Fogel het weet raakt hij betrokken in een achtbaan van het Russische dopingprogramma dat de sportwereld al een paar jaar in de ban houdt. Er gebeuren zaken die je echt niet voor mogelijk houdt en de afloop is bizar. Ik zeg: kijken!

Tip 4: The Dawn Wall: oppassen als je hoogtevrees hebt

Deze docu gaat of bergbeklimmen en dan bedoel ik niet een paadje oplopen in de Alpen. In The Dawn Wall ervaar je het verhaal van Tommy Caldwell, een Amerikaanse bergbeklimmer. Al op jonge leeftijd is hij verslaafd aan bergbeklimmen en hoort al snel bij de beste jonge klimmers van de wereld. Alles gaat prima in zijn leven totdat hij gaat klimmen in Kirgizië en daar onder verschrikkelijke omstandigheden wordt gegijzeld. Na zes dagen vecht Tommy zich vrij en is daarna meer vastberaden dan ooit: klimmen is zijn leven.

Er is één doel voor ogen dat hij ten koste van alles wil halen; het beklimmen van El Capitan. Dit is een rotsformatie in het Yosemite National Park in de Verenigde Staten. Het lastigste stuk van El Capitan is een kilometerhoge klim waar de muur bijna helemaal glad is en waar de zon als eerste op schijnt als deze opkomt: The Dawn Wall. En alsof dit nog niet uitdagend genoeg is, wil Caldwell samen met zijn maatje Jorgeson de beklimming voltooien zonder hulpmiddelen. Wil je weten hoe dit afloopt? Bekijk deze docu dan snel!

Tip 5: Volg het verhaal van een basketballer uit India met een droom in One in a Billion

India: een land met 1,3 miljard mensen maar ook een land waar cricket meer een geloof is dan zomaar een sport. Basketbal wordt er nauwelijks gespeeld. Toch is Satnam Singh Bharama dol op de sport en hij is er ook nog eens heel erg goed in. Eigenlijk heeft hij maar één droom en dat is spelen in de grootste basketbalcompetitie van de wereld, de NBA in de Verenigde Staten.

Satnam besluit naar de Verenigende Staten te vertrekken en te gaan trainen en spelen op een sportacademie in Florida. Hij komt in een wereld terecht die hij als jongen van het platteland in India niet kent. Een keiharde wereld waar hard aanpakken normaal is. Tel daar nog eens druk vanuit India bij op en je hebt een zeer interessant verhaal te pakken. Of hij de NBA gaat halen? Daar moet je de docu zelf maar voor kijken!

Ik hoop dat je met deze 5 tips weer je Netflixlijst kan invullen. Wat is jouw favoriete sportdocu op Netflix? Laat het weten in een reactie en alvast veel kijk plezier!


Gino Duin (34) is online marketeer bij Perry en doet zelf aan voetballen en wielrennen. Rijdt zelf in de omgeving West-Friesland wekelijks een rondje op zijn Cannondale racefiets. Heeft volgend jaar als doel het rijden van de Elfstedentocht en een paar toertochten. “Ik weet zelf dat ik geen Tom Dumoulin ben, maar geniet er van mijn grenzen te verleggen en te genieten van het prachtige Nederlandse landschap.”

Een gedachte over “5 sportdocumentaires op Netflix die je echt wil zien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.