5 feitjes over The Wimbledon Championships

Tijdens het EK-tumult op televisie zou je bijna vergeten dat er ook nog op andere velden gesport wordt. En dat zou een gemiste kans zijn want, naast de start van de Tour de France dit weekend begint, naar mijn mening, maandag 28 juni het mooiste tennistoernooi ter wereld: The Wimbledon Championships. Kortgezegd: Wimbledon. Natuurlijk, ook Roland Garros is een toptoernooi en ik heb weer genoten van de eindeloze baselinerally’s vol topspinballen en een prachtige finale tussen ‘Rafa’ en ‘Djoko’. Maar voor mij is Wimbledon toch favoriet. Wat dit toernooi zo bijzonder maakt? Dat lees je in deze blog aan de hand van vijf leuke feitjes!

1. Het oudste tennistoernooi ter wereld

Eerst even terug in de tijd voor een korte geschiedenis van dit prestigieuze tennistoernooi. Wimbledon is namelijk de oudste tenniswedstrijd ter wereld. Het werd voor het eerst gespeeld in 1877 en in 1922 werd er al een stadion gebouwd, waar toen plaats was voor 14.000 toeschouwers. En dat voor een toernooi van twee weken. Ter vergelijking: er zijn 100 jaar later slechts 10 eredivisieclubs met een voetbalstadion waar méér mensen in kunnen. Een stadion van die grootte was in die tijd dus echt extreem uitzonderlijk!

2. Het heilige gras

Wimbledon is niet alleen het oudste tennistoernooi ter wereld, het is ook het grootste grastennistoernooi dat er bestaat. Want ja, er wordt nog op echt gras gespeeld! Daar gaat uiteraard een uiterst zorgvuldig zaai-, maai-, bewerkings- én beveiligingsproces aan vooraf, want tijdens de twee weken dat het toernooi plaatsvindt moet het gras perfect zijn. Laat dat maar aan de Engelsen over!

3. Dresscode: white

Kledingvoorschriften zijn er in iedere sport, zo ook in het tennis. De internationale tennisbond heeft precies voorgeschreven hoe lang, kort, doorschijnend, luchtdoorlatend, zweetabsorberend en gewaagd tenniskleding tegenwoordig mag zijn. Maar Wimbledon zou Wimbledon niet zijn en heeft ook hiervoor een eigen voorschrift opgesteld. Zo zijn spelers verplicht om tijdens de wedstrijden witte kleding te dragen. Zelfs de in zijn jonge jaren rebelse André Agassi (over historie gesproken) moest er uiteindelijk aan geloven en verruilde zijn uitbundige tenue – na een paar jaar geweigerd te hebben om op Wimbledon te spelen! – voor een maagdelijk witte outfit om aan dit toernooi te mogen deelnemen.

4. I queud at Wimbledon!

Nog zo’n bijzonder feitje is de rij vóór Wimbledon. De rij? Ja, de rij. Toen ik in 2007 Wimbledon bezocht samen met neef Jan – in dat jaar ging ook de Tour de France van start in Londen en sloegen wij een sportieve dubbelslag! – was onze eerste kennismaking met Wimbledon de rij vóór het ticketoffice. Naar verluidt overnachten de diehards daar twee nachten op rij – ín de rij – om een kaartje voor het Centre Court te bemachtigen. Wij waren gewoon vroeg opgestaan en prijsden ons een paar uur later enorm gelukkig met een kaartje voor de ‘bijbanen’. Mind you, ook dan zie je de absolute toppers in actie, zeker als het eerder in het toernooi geregend heeft en er wedstrijden moeten worden ingehaald. Dat past niet allemaal op het Centre Court of Court No. 1 (Court No. 2, ‘the graveyard’, was er toen nog niet), dus gebruiken ze daarvoor de bijbanen. Waar we ons nog meer gelukkig mee prijsden? Een historisch aandenken in de vorm van een ticket. Niet het ticket voor Wimbledon zelf (ook fantastisch natuurlijk), maar het ticket dat je daarvoor krijgt. En dat is het ticket om überhaupt in de rij te mogen staan met de dankbare tekst: ‘I queud at Wimbledon’. Het officiële ticket heb ik een keer weggegooid, maar dát kaartje heb ik nog steeds!

5. Richard Krajicek

De enige Nederlander die ooit Wimbledon wist te winnen, is Richard Krajicek. Hij won het toernooi in 1996 en versloeg in de finale de Amerikaan MaliVai Washington. Eerder dat toernooi won Krajicek van topfavoriet Pete Sampras. Dat was de enige keer dat ‘Pistol Pete’ verloor op Wimbledon in maar liefst acht jaar tijd!

Meer weetjes

Eigenlijk is er nog veel meer te vertellen over Wimbledon, één van de vier grandslamtoernooien. Wat te denken van ‘Middle Sunday’, Strawberries and Cream (aardbeien met slagroom), Fred Perry (die ken je misschien van dat kledingmerk en ja, dat is dezelfde Fred Perry die van 1934-1936 driemaal op rij Wimbledon won), het unieke plaatsingssysteem, het prijzengeld of de prijsuitreiking door de Hertog van Kent, de clubkleuren paars en groen, de ‘Royal Box’, de langste tenniswedstrijd ooit en van alltime recordhouders Martina Navrátilová en Roger Federer, die het toernooi dit jaar voor de negende keer hoopt te winnen. Je ziet het, het is te veel om op te noemen. En er zijn door mij nog talloze blogs over te schrijven. Dat maakt dit toernooi voor mij – en velen anderen – ook zo bijzonder. Kijk dus vooral vanaf 28 juni naar het mooiste tennistoernooi ter wereld en laat jezelf betoveren door de historie, protocollen, sfeer en natuurlijk door het prachtige tennisspel.

Tennis bij Perry 

Tennisrackets, –kleding en –schoenen shop je gemakkelijk en snel online bij Perry Sport. Op onze website vind je een ruim assortiment voor dames, heren en kinderen, maar je kunt natuurlijk ook terecht in één van onze winkels. Met wereldmerken als Nike, adidas, ASICS, Dunlop en Wilson til je je spel naar een Wimbledonwaardig niveau.


Martijn

Hey, ik ben Martijn (42) en heb een passie voor sport. Vroeger wilde ik sportverslaggever worden dus je kunt bijna geen sport noemen waar ik niet in geïnteresseerd ben! De laatste jaren ben ik steeds meer gericht op outdoor sporten en een bijbehorende leefstijl. Lekker actief zijn, gezond eten maar ook zorgen voor voldoende rust & ontspanning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *