5 dingen die je moet weten over het WK voetbal 2022

Komende winter is het WK voetbal in Qatar. Het wordt op alle vlakken een bijzonder WK; voor het eerst in de winter én voor het eerst in het Midden-Oosten. Wat moet je allemaal weten, wie zijn de kanshebbers en wat zijn de kansen voor Nederland? Ontdek het in deze blog!

1. Kanshebbers

Volgens de meeste bookmakers heeft Brazilië een grote kans om het WK te winnen. Dat was al zo voordat seizoen 2022-2023 begon, maar nu komt ook de Braziliaanse spits Jesus op stoom bij Arsenal. Naast Brazilië heeft ook Frankrijk een grote kans op de eindzege volgens de bookmakers. De Franse ploeg wist in de aanloop naar het WK niet te overtuigen in de Nations League, maar met de selectie die Frankrijk heeft mag je zeker wel hoge verwachtingen hebben. Naast Frankrijk en Brazilië worden ook Spanje en Duitsland gezien als grote kanshebbers.

2. Last dance voor de grote sterren?

Neymar, Ronaldo en Messi hebben al eens gehint op het stoppen als international na het WK van 2022. Messi (35 jaar) en Ronaldo (37 jaar) hebben voor voetballers al een redelijk hoge leeftijd. Het is de vraag of ze over vier jaar nog op het veld te bewonderen zijn. Neymar (30 jaar) is nog wat jonger, maar geeft toch aan dat het ook voor hem het laatste WK kan zijn. De Braziliaanse baltovenaar vraagt zich af of hij de mentale kracht heeft om nog veel langer te voetballen. Natuurlijk weet je het nooit in het voetbal, maar dit kan wel eens de last dance zijn voor deze sterren. Neem dus de tijd om nog even te genieten van deze sterren in hun nationale shirt.

3. Groepswedstrijden van Nederland

Natuurlijk willen we Nederland naar de overwinning juichen, maar wanneer kunnen we dat doen? De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal is op maandag 21 november om 17.00 uur tegen Senegal. Vrijdag 25 november speelt Oranje wederom om 17.00 uur, dan is Ecuador de tegenstander. De laatste groepswedstrijd neemt Nederland het op tegen Qatar. Die wedstrijd is op dinsdag 29 november om 16.00 uur. Eigenlijk zou het Nederlands elftal de openingswedstrijd van het WK spelen, maar de wedstrijd van Qatar is een dag naar voren gehaald. Zo kan gastland Qatar zelf het WK openen.

De meeste bookmakers zien het rooskleurig in voor Nederland in de groepsfase. Natuurlijk is onderschatting nooit een goed idee. Er kan van alles gebeuren en de kwalificatie verliep ook niet helemaal soepel voor Oranje. Toch wordt de WK-loting ontvangen als zeer gunstig, Nederland zit immers niet met één van de grote kanshebbers in de poule.

4. Een oranje tintje

Wie kunnen we naast het Nederlands elftal nog meer supporten? Veel Oranjefans kiezen ervoor om ook buurland België aan te moedigen. Met veel Nederlandssprekende spelers en ex-Eredivisie zoals Alderweireld, Mertens en Openda, hebben de Rode Duivels toch een Oranje tintje.

Ook Mexico heeft veel spelers met ervaring in de Eredivisie. Naast Guttiérez (PSV) en Alvarez (Ajax) die nu in de Nederlandse competitie spelen, hebben ook veel Mexicaanse spelers een verleden in de Eredivisie. Zo kun ook je Antuna (FC Groningen), Moreno (AZ en PSV), Lozano en Guardado (PSV) tegenkomen in de selectie.

Tissoudali en Sofyan Ambrabat zijn in Nederland geboren, maar komen uit voor Marokko. Dat geldt ook voor Ziyech en Mazraoui, maar zij gaven aan dat ze na een conflict met de bondscoach niet beschikbaar te zijn voor het nationale team. De bondscoach is inmiddels ontslagen, dus het lijkt erop dat deze ex-Ajacieden toch nog te bewonderen zijn op het veld in Qatar.

5. De deelnemers

Het WK is altijd een feestje met deelnemers van over de hele wereld. Van Afrika tot Amerika en van Azië tot Europa. Deelnemende landen hebben allemaal hun eigen cultuur, maar zeker ook hun eigen voetbalstijl. Zo gaan Afrikaanse landen vaak uit van kracht en snelheid, waar Zuid-Amerikaanse landen vaak bekend staan om de techniek.

Qatar is de enige debutant van dit WK. Tegen Nederland zullen we zien hoe Qatar voor de dag komt en welke voetbalstijl de Qatarezen hanteren. Wales gaat aan de hand van Gareth Bale voor de tweede keer naar het eindtoernooi. Ook voor Canada is het pas de tweede keer.

Moedig je favoriete team aan

Het WK belooft weer een spectaculair feestje te worden. Het maakt niet uit of je kijkt omdat je een voetbalfreak bent, nog één keer wil genieten van de grote sterren, of gewoon om het Nederlands elftal aan te moedigen. Zorg ervoor dat je jouw favoriete team naar de overwinning schreeuwt. Bekijk welk tenue jij dit WK draagt en bestel hem in onze webshop.

Mijn naam is Shivam Mahadew (22 jaar) en ik heb communicatie gestudeerd. Ik werk momenteel bij TUI en naast mijn werk schrijf ik blogs voor Perry Sport. Zelf speel ik voetbal en ga ik regelmatig naar de sportschool. Ook voeding heeft mijn interesse, daarom heb ik een cursus tot voedingsexpert gevolgd. Met flitsende acties en combinatievoetbal beleef ik optimaal plezier op het veld. Ik hoop dat mijn blogs ook bijdragen aan jouw sportplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *