5 adrenalinesporten die je deze zomer wil doen

Elke week hetzelfde rondje hardlopen, dezelfde oefeningen in de gym of tennistraining doen: voor sommige sporters klinkt het saai in de oren. Voor jou ook? Dan is dit het uitgelezen moment om jezelf uit te dagen en je sportgrenzen te verleggen! We hebben namelijk vijf adrenalinesporten voor je op een rijtje gezet, die je deze zomer van je sportbucketlist wilt afvinken.

‘Aan’ staan, oftewel de adrenaline-rush

Adrenaline is een stresshormoon dat wordt aangemaakt in de bijnieren op het moment dat er gevaar is, of als je lichaam denkt in gevaar te zijn. Dit hormoon wordt niet alleen in levensbedreigende situaties aangemaakt, maar ook als je in een spannende achtbaan zit of een hele enge film kijkt. Adrenaline zorgt ervoor dat ons lichaam klaar is om actie te ondernemen: het hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk gaat omhoog en hersenen staan op scherp. Dit alles zorgt ervoor dat je bij een adrenalinekick (of -rush) ervaart dat je ‘aan’ staat. Adrenaline wordt daarom ook vaak omschreven als een natuurlijke drug.

Dit gevoel kun je ervaren door bepaalde sporten te beoefenen. Sporten waarbij je je grenzen verlegd en je jezelf écht uitdaagt. Deze sporten worden ook wel extreme sporten genoemd en worden gekenmerkt door snelheid, hoogte, grote fysieke inspanningen, of andere extremen factoren die het lichaam als gevaarlijk ervaart. Denk bijvoorbeeld aan sporten als basejumpen of wildwaterraften. Ook in Nederland kunnen we soortgelijke uitdagende sporten beoefenen. Dus, ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Hier volgen vijf adrenalinesporten die jij deze zomer wilt proberen!

1. Zeilen

Je kent ze misschien wel: de ‘rosézeilers’ die met windkracht twee het water opgaan, om vervolgens weinig zeilactiviteiten uit te voeren. Leuk natuurlijk, maar zeilen is eigenlijk een echte adrenalinesport. Denk aan de ervaren catamaranzeiler, die hoog boven het water hangt en dat met een flinke snelheid doet, of aan de grote zeilboten – ook wel bekend als skûtjes – die elkaar op zeilwedstrijden rakelings passeren. Ook leuk zijn de kleinere valk bootjes, die helemaal schuin boven het water kunnen hangen als de zeilen strak staan. Als je op een zeilboot zit, ben je met grote krachten bezig.  Of dit nu een valk is, of een grote zeilboot: je kunt de elementen water en wind niet onderschatten en moet constant opletten. Ieder foutje kan worden uitvergroot en de boot kan ieder moment omslaan… Klinkt spannend? Dat is het ook! Zeilen is een echte adrenalinesport die iedereen een keer geprobeerd moet hebben.

2. Longboarden

Je zou kunnen denken dat deze sport alleen voor pubers of skaters is weggelegd, maar niets is minder waar! Er is een toenemende populariteit als het om longboorden gaat. Nu het lekkerder weer wordt, is dit misschien wel bij uitstek dé geschikte adrenalinesport om te proberen. Het vergt balans en lef, maar ook voor deze extreme sport geldt dat je het zo uitdagend kunt maken als je zelf wilt. De meest spannende variant is misschien wel het downhill-longboarden, waarbij je een lange asfaltweg met haarspeltbochten afrijdt. Let wel op dat je niet te hard gaat, want als je niet op tijd afremt kun je sliden. Dit houdt in dat je wielen uitbreken, waardoor je in een soort slip raakt. Wanneer je voldoende hebt afgeremd, zet je je board weer recht neer en vervolg je de weg naar beneden.

3. Wakeboarden

De kernwoorden die deze adrenalinesport het beste omschrijven? Water en snelheid – dezelfde sleutelwoorden die bij kitesurfen van toepassing zijn. Daar waar je bij kitesurfen een relatief lange leerweg hebt, kun je bij wakeboarden al binnen een uur op het water staan. Je kunt wakeboarden achter een boot of kabel. Als de boot optrekt, wordt de lijn waar jij je aan vasthoudt strakgetrokken, waardoor je uit het water komt en vooruit wordt getrokken. Wanneer de boot een scherpe bocht maakt, moet je hierop anticiperen: hoe vlieg jij over de wake (golf) heen?! Je kunt ook achter een kabel wakeboarden. De kabel, die meestal in een vier- of vijfhoek over een meer gespannen staat, heeft een aantal handles. Een wakerboarder, of waterskiër, houdt zich aan zo’n handle vast en wordt zodoende over het water getrokken. Bij veel kabelbanen liggen er ook obstakels in het water. Dit zijn zogenaamde sliders of kickers waarop wakeboarders stoere trucs kunnen doen. Van salto’s tot 360’s: er is altijd wel iets bij te leren, waardoor je keer op keer die adrenalinekick ervaren kunt.

4. Klimmen

Klimmen is een uitdagende sport, maar het is niet weggelegd voor mensen met hoogtevrees. Omdat het in Nederland niet mogelijk is om echte bergen te beklimmen, zijn er in ons land een hoop indoor-klimmuren waar je de adrenalinekick kunt ervaren. Goed om te weten: er zijn ook klimhallen met een buitengedeelte, zodat je je workout in de zomerzon kunt doen.

Klimmen is populair, omdat het naast een adrenalinesport ook een intensieve sport is. Tijdens het klimmen train je je schouders, benen en core, maar ook je flexibiliteit. Een ideale full body-workout dus! Het feit dat je met klimmen de hoogte in gaat en afhankelijk bent van je eigen kunde en kracht, maakt de sport uitdagend. Daarnaast moet je vertrouwen op de materialen en degene die jou heeft gezekerd – een extra element waardoor de adrenaline door je lichaam giert! Steeds wanneer je gaat klimmen, kun je je grenzen verleggen. Heb je de blauwe route naar boven inmiddels gedaan? Dan ben je klaar voor de volgende route die nog lastiger en spannender is.

5. Mountainbiken

Wanneer je op een mountainbike stapt, zorgt dat voor ontspanning. Je werk aan je conditie en vergeet de dagelijkse beslommeringen. Ik hoor je nu denken: maar we hebben het toch over adrenalinesporten? Dat klopt! Deze extreme sport is een combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en techniek. Omhoog trappen op onverharde, zanderige wegen is zwaar, maar de weg naar beneden is minstens zo uitdagend. Hoe spannend je de sport maakt, hangt af van de route die je kiest. Bij deze sport ben je alleen bezig met het hier en nu. Je moet namelijk constant opletten: op het terrein en op de medemountainbikers. Daarnaast is mountainbiken heel toegankelijk, wat het één van de meest populaire adrenalinesporten maakt. Je hoeft natuurlijk niet direct een 15% onverharde zandheuvel op en af te gaan, je kunt ook een mooie bosroute pakken langs de Noordzeekust of stranden van het zonnige Zuid-Spanje… Welke extreme sport ga jij deze zomer proberen?


foto-eva-krul

Ik ben Eva van www.outboundkitetravel.nl Ik ben tot over mijn oren verliefd op de kitesurf-sport: een extreme watersport waarbij van alles komt kijken. Bij Outbound informeer en adviseer ik de watersporter (in spé) en organiseer ik onvergetelijke reizen, events en lessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.