4 voetbalpodcasts om deze sportzomer te luisteren

Aan media-aandacht zal het tijdens dit EK voetbal niet ontbreken. Dagelijks zijn er meerdere talkshows te zien op televisie en ook op social media draait het vooral om voetbal. Maar ook voetbalpodcasts worden ingezet om de sportprestaties te bespreken. In dit blog lees je wat mijn persoonlijke favorieten zijn.

Voor diegene die zich afvraagt wat een podcast is: een podcast is eigenlijk een soort radiopraatprogramma, dat opgenomen wordt zonder muziek. Een perfect medium om te luisteren tijdens het sporten, in de auto of lekker in het zonnetje. Veel podcasts zijn te beluisteren via een bijbehorende website, maar ook via streamingapp’s als Spotify.

1. Neutrale kijkers

Deze podcast is geboren tijdens het WK 2018 in Rusland. Tijdens dat toernooi plaatste Nederland en ook Turkije zich niet. Voor Peter Buurman en Yordi Yamli (Turkse roots) was dit reden genoeg om dit toernooi als ‘neutrale kijker’ te aanschouwen en hierover te praten tijdens de Neutrale kijkers-podcast.

Gelukkig hebben beide landen zich nu wel geplaatst en speelt Turkije zelfs de openingswedstrijd tegen Italië. Toch hebben Peter en Yordi besloten het EK te gaan volgen en bespreken in hun podcast. Het leuke aan Neutrale kijkers is dat ze echt met een neutrale blik naar voetbal kunnen kijken. Als groot voetballiefhebbers kijken ze tijdens de reguliere voetbalcompetities net zo graag naar een wedstrijd in de 3e divisie van Portugal, dan naar een topper in de Premier League. Sterker nog: ze geven juist de voorkeur aan competities, wedstrijden en clubs die totaal niet voor de hand liggen. Dus mocht jij het chauvinistisch gebabbel rondom Nederland zat zijn? De Neutrale kijkers-podcast is perfect voor jou!

Link: https://www.dagennacht.nl/serie/neutrale-kijkers/
Gemiddelde duur aflevering:
+/- 1,5 uur
Perfect voor:
iedereen die wil luisteren zonder een oranjegekleurde bril

2. De Derde Helft

Normaliter neemt De Derde Helft-podcast tijdens het Eredivisie-seizoen iedere zondag in 45 minuten alle wedstrijden door, maar de heren Tim, Gijs en Koen (ook wel bekend als Snijboon) geven ook tijdens het EK hun mening over alles wat er op en naast het veld gebeurt. In de afleveringen van De Derde Helft staat humor voorop.

Naast het doornemen van de wedstrijden zijn er altijd een aantal vaste rubrieken die terugkeren. Zo wordt bijvoorbeeld tijdens de rubriek ‘What the VAR’ stilgestaan bij een moment waar de VAR de afgelopen speelronde centraal stond, of centraal had moeten staan. Verder heeft Tim iedere uitzending een weetje dat eigenlijk helemaal niemand wil weten, bijvoorbeeld dat in 1971 Ajax-keeper Heinz Stuy in de laatste wedstrijd door coach Michels in de spits werd gezet, omdat hij een weddenschap van de keeper verloor.

Ook schuiven er regelmatig gasten aan. Denk aan personen als Jeroen Manschot en ESPN-verslaggeefster Fresia Cousiño Arias.

Link: https://www.dederdehelft.nl/podcast/
Gemiddelde duur aflevering:
+/- 45 minuten
Perfect voor:
iedereen die graag met humor en satire over voetbal praat

3. Studio Socrates

In deze podcast draait het niet om de wedstrijden die tijdens het huidige EK worden gespeeld, maar juist om wedstrijden uit het verleden. Daan Sutorius, Jasper Gotlieb en Jonne Seriese brengen teams uit het verleden weer tot leven. Hoe zag bijvoorbeeld het Frankrijk eruit dat in 2000 het EK won? En welke spelers stonden er in de basis tijdens de finale in de Rotterdamse Kuip, of hoe kon het gebeuren dat Nederland tijdens het EK in 2008 iedereen versloeg in de poule des doods, maar daarna door Rusland werd uitgeschakeld?

Het leuke aan deze podcast is dat je weer even helemaal terug bent in de tijd waarover gesproken wordt. Vaak kun je van dit soort teams uit het verleden wel vijf of zes man invullen, maar het is juist leuk om stil te staan bij de rest van het team. Bijkomend voordeel van Studio Socrates is dat het dus niet over de actualiteit gaat en je de afleveringen op een ieder moment, en in willekeurige volgorde, kan luisteren.

Link: https://vriendvandeshow.nl/studiosocrates
Gemiddelde duur aflevering:
+/- 1,5 uur
Perfect voor:
iedereen die graag stilstaat bij het verleden en even geen behoefte heeft aan actualiteit

4. Voetbalpraat

Heb jij behoefte aan een dagelijkse portie voetbalactualiteit? Dan is deze podcast perfect voor jou! In de ESPN-podcast Voetbalpraat nemen bekende analisten het voetbalnieuws door. Er wordt teruggeblikt op net gespeelde wedstrijden en vooruitgekeken naar wedstrijden die binnenkort gespeeld worden.

Bekende presentatoren en analisten schuiven aan als gasten – denk aan Kenneth Perez, Hans Kraay Jr., Leo Driessen en Kees Kwakman. De presenatoren en analisten wisselen elkaar af, dus er is ook veel diversiteit in meningen en blikken op het voetbal. De podcast is overigens de audiovariant van het programma Voetbalpraat op televisie. Dus mocht je een aflevering missen, kan dit een perfect alternatief te zijn.

Link: https://podcastluisteren.nl/pod/Voetbalpraat
Gemiddelde duur aflevering:
+/- 45 minuten
Perfect voor:
iedereen die bekende stemmen over de actualiteit hoort praten

Er zijn natuurlijk nog veel meer podcasts die over voetbal gaan, maar bovenstaande vier podcasts zijn mijn persoonlijke favorieten. Heerlijk om te luisteren tijdens een rondje wandelen, of het (thuis)werken. Heel veel luisterplezier en geniet van het Europees Kampioenschap voetbal!


Gino Duin (34) is online marketeer bij Perry en doet zelf aan voetballen en wielrennen. Rijdt zelf in de omgeving West-Friesland wekelijks een rondje op zijn Cannondale racefiets. Heeft volgend jaar als doel het rijden van de Elfstedentocht en een paar toertochten. “Ik weet zelf dat ik geen Tom Dumoulin ben, maar geniet er van mijn grenzen te verleggen en te genieten van het prachtige Nederlandse landschap.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.