4 tips voor de beginnende skeeleraar
Hoe lekker is het om af en toe heerlijk te wandelen door het bos, te genieten van de zon en de mensen om je heen. Vaak zie je dan ook skeeleraars voorbijkomen, alleen of met een groep. Skeeleren is een van de oudste pleziersporten die er is in Nederland. Een land dat dol is op schaatsen tijdens de winter, maar waar het weer het niet altijd toelaat dat we ook daadwerkelijk kunnen schaatsen. Daarom zijn veel Nederlanders fan van skeeleren. Het heeft veel weg van schaatsen, want je maakt dezelfde bewegingen alleen ga je nu over een hard wegdek in plaats van ijs. Wil jij binnenkort gaan skeeleren? Dan geef ik jou vier tips voor de eerste keer op skeelers.
Tip 1: Draag bescherming!
De meest voorkomende fout is dat een beginnend skeeleraar geen of niet de juiste bescherming draagt tijdens de eerste meters. Skeeleren is namelijk niet zonder gevaar. Vaak bevind je je tussen de mensen, fietsers en soms ook auto’s. Daarom moet je altijd goed beschermd zijn. Er zijn verschillende soorten beschermingen: je hebt kniebeschermers, polsbeschermers, elleboogbeschermers en een helm. Wanneer je deze items draagt tijdens het bewegen, ben je toch beter beschermd tegen valpartijen, botsingen of erger…
Tip 2: Hoe moet je vallen?
Kijk je weleens naar judo? Daar weten de sporters precies hoe ze moeten vallen en hoe vooral niet. Het breken van je val tijdens het skeeleren kan heel fijn zijn, want jaarlijks vallen nog steeds veel te veel skeeleraars verkeerd op de grond met nare blessures als gevolg. De beste manier om te vallen is met je lichaam licht voorovergebogen, terwijl je tegelijkertijd je armen, ribbenkast en hoofd zover mogelijk van het asfalt houdt. Probeer met de zijkant van je billen en dij de val op te vangen. Wat ook erg belangrijk is, is dat je je val niet opvangt met je handen! Dat is vaak de natuurlijke reactie, maar dit scheelt je veel blessures.


Tip 3: Niet meteen te grote afstanden willen rijden
Als beginnend skeeleraar is het handig om eerst een aantal kleine afstanden te proberen, om vervolgens een keer wat grotere afstanden te skeeleren. Een aantal kilometer skeeleren kan je zien als een cardiotraining waarbij je niet alleen je uithoudingsvermogen nodig hebt, maar ook je buik-, bil- en beenspieren. Ga de eerste aantal keren dat je gaat skeeleren gezellig samen met iemand. Het is namelijk fijn om iemand bij je te hebben die op je kan letten, wanneer je even buiten adem bent of die voor je kan zorgen als je bent gevallen. Een tip van mij: neem een klein licht tasje mee die je op je rug kan meenemen met water en wat energierepen, zodat je altijd wat kan eten of drinken.
Tip 4: Hoe moet je remmen?
Remmen tijdens het skeeleren is van levensbelang. Als beginner ben je nog wat onwennig en als je onverwachts moet remmen is het fijn om te weten hoe je dit het beste moet doen. Probeer eerst een aantal keer in je eigen straat te remmen en niet meteen op de openbare weg. Skates hebben aan de achterkant een remblokje, door dit remblokje tegen het asfalt te duwen ontstaat er wrijving tussen de skate en de grond. Dit zorgt ervoor dat je je snelheid vermindert en dat je dus op tijd remt. Je buigt een beetje door je knieën, daarna zorg je ervoor dat de skate met het remblokje zich voor de andere skate bevindt. Het is belangrijk om je lichaamsgewicht op het achterste been te houden, dus de skate zonder het remblokje. Het voorste been strek je uit en daarna trek je je tenen op, waardoor het remblok aan de achterkant contact maakt met de grond. Des te harder je je hak naar de grond duwt, hoe sneller je remt.
Er is nog een manier om te remmen, namelijk de sleepstop. Deze techniekkeuze wordt het meest gebruikt bij skeelers die geen remblokje hebben. Bij de sleepstop zet je een been naar voorkeur overdwars en breng je deze naar de grond. Vervolgens sleep je de wielen over de grond waardoor je snelheid zult minderen.
De laatste methode is bermremmen. Het klinkt misschien heel apart, maar het is wel een handige methode als je je niet fijn voelt bij de bovenste methodes. Door in de berm te rijden, verminder je snelheid en kan je rustig landen op het zachte gras. Enige nadeel is dat je daarna een was moet draaien om de grassporen uit je kleding te krijgen.


Let op:
Als je skeelers aanschaft denken veel mensen dat je een maat groter moet kopen dan je schoenmaat, maar dit is niet handig. Je voeten mogen namelijk best wel strak zitten, maar wel comfortabel zodat je niet na 5 minuten al last van je voeten krijgt. Je skates mogen echter ook niet te groot zijn, want dan krijgen ze te veel bewegingsvrijheid waardoor er wrijving ontstaat, dat zorgt voor blaren.

Ik ben Tim Sekreve (27 jaar) en studeer Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Op dit moment loop ik stage op de E-commerce afdeling van Perry Sport & Aktiesport. Verder ben ik actief als hockeycoach en-trainer bij verschillende hockeyclubs. Ik heb een passie voor veel sporten, het liefst volg ik alles live, want dan proef ik tenminste echt de sfeer van de sporters en van het publiek.