4 redenen om hardlopen te combineren met krachttraining + bijpassende tips!

Hardlopen wordt in het oog van krachtsporters vaak gezien als hetgeen dat hun krachtprestaties negatief beïnvloedt. Zo gaat het fabeltje rond dat hardlopen spiermassa doet afbreken. Toch is dit een excuses om als krachttrainer je cardio over te slaan.

Verschillende onderzoeken hebben namelijk het tegendeel bewezen, en laten zien dat hardlopen krachtprestaties en uithoudingvermogen positief kan beïnvloeden, als het op de juiste manier wordt geïmplementeerd in jouw trainingsplan.

Zelf ben ik meer gaan hardlopen sinds ik de juiste schoenen heb gevonden. Door dit te combineren met mijn krachttrainingen, merk ik dat ik een betere conditie heb en mijn vetpercentage is verminderd; dit heeft mijn krachtprestaties positief beïnvloed. Bij Perry Sport kun je binnen lopen voor een gratis loopanalyse, en zullen ze voor jou de perfecte schoen aanmeten.

In deze blog zullen de voordelen over krachttraining in combinatie met hardlopen duidelijk worden, en zal ik je extra tips geven om dit gemakkelijker te maken!

1. Hardlopen verhoogt je uithoudingsvermogen

Als je uithoudingsvermogen verbetert, zal je dit ook als positief ervaren in de sportschool. Je zult merken dat je minder moeite zult hebben met hogere herhalingen en een hogere intensiteit. Dit kan ervoor zorgen dat je krachtprestaties verbeteren.

vrouw in nike outfit

2. Hardlopen bevordert je bloedcirculatie

Door te hardlopen, zal je bloedcirculatie bevorderd worden. Een verhoogde bloedcirculatie zorgt ervoor dat je spieren sneller zijn voorzien van zuurstof. Dit kan voordelig zijn tijdens je krachttraining doordat je minder snel kramp zult ervaren, en/of verzuurd raakt in een set.

3. Hardlopen verbetert je cardiovasculaire gezondheid

Als je veel aan krachttraining doet en verder niet aan je cardiovasculaire gezondheid werkt, zal je merken dat je al uitgeput bent zodra je een trap op moet rennen. Door vaker te hardlopen (of elke vorm van cardio), zal je jouw cardiovasculaire gezondheid verbeteren, wat op lange termijn ook je krachtprestaties kan bevorderen.

4. Combinatie van krachttraining en hardlopen is positief voor een daling van je vetpercentage

Door hardlopen te combineren met krachttraining, zal je jouw totale calorieverbruik flink verhogen. Als je deze calorieën er niet aan eet, zal je gemakkelijker je vetpercentage verlagen. Een combinatie van hardlopen/cardio en krachttraining is enorm effectief voor vetverbranding.

Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken om rekening mee te houden als je krachttraining wil combineren met hardlopen.

  • Schaf goede hardloopschoenen aan. Dit voorkomt ongewenste blessures, die je krachttraining in de weg zullen staan. Voor mij waren de Nike Pegasus 37 hardloopschoenen dé perfecte uitkomst.
  • De voorkeur gaat uit naar intensieve sessies van 20-30 minuten.
  • Houd rekening met je totale trainingsvolume. Je wil geen uren hardlopen, de dag voordat je krachttraining gaat doen. Wanneer je meer zult hardlopen, wil je je totale trainingsvolume in de sportschool verlagen.
  • Eet eiwitrijk. Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor optimale herstel van je spieren.
  • Plan voldoende rust in tussen je krachttraining en hardlopen. Idealiter is dit zo’n 6 tot 24 uur tussen je kracht en je cardio.

Kortom, je kunt krachttraining juist heel erg goed combineren met het hardlopen. Regel de juiste schoenen, gooi je excuses in de prullenbak en hardlopen maar!


Diede (22) is al jaren actief bezig met voeding en training. Flexibiliteit, balans en zelfvertrouwen staan bij haar centraal. Door gezonde voeding te combineren met sporten en voldoende beweging, kun je zoveel meer uit je dagelijks leven halen. Dit deelt ze maar al te graag met andere mensen in de hoop hun levenskwaliteit te kunnen verbeteren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *