3 verschillende typen regenjassen om de regen te trotseren

Een beetje regen trotseren is niet erg. Maar bij aanhoudende regen of een stortbui is enige bescherming natuurlijk geen overbodige luxe. Een goede regenjas mag daarom niet ontbreken in je garderobe. Weet jij nog niet in welke jas jij het regenachtige weer gaat trotseren? Wij zoomen in op drie typen regenjassen.

Zo is een regenjas waterdicht

Eerst even wat achtergrondinformatie. Want hoe komt het dat een regenjas waterdicht is, terwijl een donsjack binnen de kortste keren doordrenkt raakt? Dit zit ‘m in de techniek die merken toepassen. Eén van die waterdichte technieken is een membraan. Dit is een dunne folie tussen de vaste voering en de tijk. Een membraan bestaat uit poriën die velen malen kleiner zijn dan regendruppels, maar groot genoeg om vochtmoleculen (zweet) door te laten. Een membraan heeft meestal een waterkolom tussen de 20.000 en 30.000 millimeter. Dit is een standaard die aangeeft hoeveel water het kledingstuk kan verdragen in een bepaalde tijd.

Ook een coating zien we vaak terug bij waterdichte kleding. Hierbij wordt er tegen de binnenzijde van de tijk een vloeibare PU-coating aangebracht. Ook een coating laat vochtmoleculen door, maar regendruppels niet. Om de coating te beschermen, wordt er altijd een mesh voering gebruikt. Dit wordt ook wel een 2-laags jas genoemd. Een coating heeft meestal een waterkolom tussen de 3000 en 10.000 millimeter. 

Ongevoerde regenjas

Een regenjas zonder voering houdt je niet warm, maar wel droog. Dit type jas komt dus goed tot z’n recht in zomerse buien. Maar je kunt hem natuurlijk ook in de winter als buitenlaag van je 3-lagensysteem dragen. Een ongevoerde jas noemen we ook wel een hardshell. Een hardshell ademt bovendien goed en is ook lekker licht in gewicht, zodat je hem gemakkelijk en compact kunt opbergen.

Gevoerde regenjas

Een gevoerde jas houdt je zowel warm als droog. Naast de waterdichte tijk zit er aan de binnenkant een warme voering. Dit is vaak een voering van (teddy)fleece. Ideaal om de typische Hollandse natte winters te trotseren.

regenjas

3-in-1-regenjas

Wil je op iedere situatie voorbereid zijn? Dan biedt de 3-in-1 regenjas uitkomt. Deze jas combineert een uitneembare binnenlaag met een waterdichte buitenlaag. De binnenlaag is gemaakt van materiaal dat je lichaamswarmte vasthoudt, zoals dons of synthetisch materiaal (fleece). Als het koud en nat is, draag je hem in z’n geheel. Bij warm en droog weer volstaat alleen de binnenste laag. En als het wat warmer en nat is, kies je voor de buitenste waterdichte laag. Toch best handig!

regenjas

Waterdicht vs waterafstotend

Ze lijken bijna als twee druppels water op elkaar: de woorden waterdicht en waterafstotend. Maar hetzelfde betekenen ze niet. In de praktijk houdt waterafstotende kleding druppels regen minder lang tegen dan waterdichte kleding. Een lichte, milde bui trotseer je prima in een waterafstotende jas. Maar in een stortbui of aanhoudende regen zul je blijer zijn met een waterdichte jas. Belangrijk dus om op te letten tijdens de aankoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.