3 redenen om vandaag nog te starten met winterzwemmen

Misschien heb je er weleens over gehoord of gelezen, of wellicht ken je iemand die het doet: winterzwemmen. In dit blog leg ik je uit wat het inhoudt, waarom het zo goed voor je is en hoe het mij afgelopen coronawinter heeft geholpen. Benieuwd? Trek alvast je zwembroek aan en lees snel verder!

Het begon allemaal met een koude douche

Het zal begin januari geweest zijn dat mijn vrouw een boek van Wim Hof, The iceman, aan het lezen was en de volgende ochtend besloot de warme kraan van de douche dicht te draaien. Luttele seconden later schrok ik wakker van diepe oerkreten die onder de douche vandaan kwamen. Ik verklaarde haar uiteraard voor gek, maar diezelfde avond nog zag ik Wim Hof op televisie. Er werd wetenschappelijk bewijs geleverd voor zijn aanpak op basis van ademhaling en koud watertraining. Ik ben me daar vervolgens in gaan verdiepen en slechts een paar dagen later slaakte ik nog diepere oerkreten toen ik zelf voor het eerst onder een ijskoude douche stond. Toch zette ik door en sindsdien douche ik iedere dag koud af en ga ik twee of drie keer per week buiten het open water in. Toen het in februari zo hard vroor, heb ik zelfs een keer ijs moeten uithakken om het water in te kunnen gaan. En ik vond het heerlijk!

De voordelen

Trainen in koud water is een ware oppepper voor je lijf: zie het als krachttraining voor je bloedvaten en een enorme boost voor je brein. Ik ben natuurlijk geen arts en kan daarom niet wetenschappelijk onderbouwen op welke manier kou een positieve uitwerking heeft op jouw lichaam en geest. Als je hier meer over wilt weten, Google dan maar eens op Wim Hof en de onderzoeken die hij deed met diverse universiteiten. De belangrijkste drie voordelen die daaruit voortkomen, vat ik hieronder kort voor je samen.

1. Boost voor je immuunsysteem

Als je lichaam met koud water in aanraking komt, wordt je bloedcirculatie gestimuleerd. Deze ‘prikkel’ zorgt ervoor dat je organen van belangrijke voedingsstoffen worden voorzien, maar ook dat de aanmaak van witte bloedcellen wordt bevordert. Witte bloedcellen gaan virussen en bacteriën tegen en na ruim 1,5 jaar in coronatijd te leven, hoef ik je niet uit te leggen hoe belangrijk dat is…

2. Vetverbranding

Als je een koude douche of duik neemt, gaat je vetverbranding omhoog en komt er energie vrij om je lichaamstempratuur op peil te houden. Doe je dit vaker, dan kan je lichaam bovendien bruin vet aanmaken. Bruin vet is een orgaan dat wit vet eenvoudig omzet in warmte. En dat witte vet is het vet dat je wilt verbranden! Regelmatig een koude douche of duik nemen, kan je dus helpen om af te vallen.

3. Slaap en sportprestaties

Verder is uit onderzoek gebleken dat trainen met kou je slaap bevordert, waardoor je fitter aan de dag begint. Ook kan het helpen je sportprestaties te verbeteren. En niet te vergeten: door te trainen met kou kun je er in de toekomst ook gewoon beter tegen. Laat die strenge winter maar komen!

Zelf proberen? Dit zijn de 5 belangrijkste tips!

1. Begin onder de douche

Draai tegen het einde van je douchesessie de warmwaterkraan eens uit en kijk wat dat met je doet. Waarschijnlijk gaat je lichaam schokken en daarom is het belangrijk om je lichaam thuis aan koud water te laten wennen. Een goed opbouwschema is om de eerste dag, aan het einde van je douchesessie, vijf seconden koud ‘af te douchen’. Gaat dit goed? Dan breid je dit iedere douchsessie uit met vijf seconden. Na ongeveer een week kun je zonder problemen ongeveer een halve minuut onder de koude douche staan. Wedden?!

2. Ademhaling

Om een koud watertraining goed door te komen, is een constante ademhaling essentieel. Adem rustig in en uit naar je buik en begin daarmee voordat je onder de douche stapt, of in het water springt. Als je je adem onder controle weet te houden, kun je het koude water veel beter doorstaan en ga je er misschien zelfs van genieten…

3. Ga niet alleen

Als je thuis gewend bent aan het koude water van de douche, kun je proberen om je training in het open water te doen. Koud waterzwemmen wordt ook wel ‘dippen’ genoemd en kun je in Nederland bij diverse dip-spots doen. Let op: ga je in koud natuurwater dippen, zorg dan wel dat er iemand meegaat. Het liefst iemand die het vaker heeft gedaan, of je kan helpen met het aangeven van je handdoek, trui en joggingbroek.

4. Houd het kort

Zwemmen in koud water gaat om de prikkel of schokreactie die je krijgt, en die krijg je meestal direct als je met het koude water in aanraking komt. Het doel is niet om zo lang mogelijk in het water te blijven. Sterker nog, de vuistregel is dat de temperatuur van het water gelijk staat aan het aantal minuten dat je maximaal in het water mag blijven. Dus, als het water vijf graden is, mag je er niet langer dan vijf minuten in blijven. En ga je voor het eerst? Dan is een halve minuut lang zat.

5. Na het dippen

Als je het water uitkomt, wil je maar één ding: zo snel mogelijk opwarmen. Zorg daarom dat je een handdoek en droge kleding hebt klaarliggen voor als je uit het water komt. Goed om te weten: spring niet meteen onder een warme douche (als die er al is), maar kleed je zo snel mogelijk aan. Sommige mensen nemen een thermoskan met warm water mee en gieten dat over hun handen en voeten, zodat die weer opwarmen. Zo voorkom je ook meteen dat je je veters niet kunt strikken of je bikini niet los krijgt, omdat je vingers nog te koud zijn. 

Bereid je voor

Wil je na het lezen van dit blog direct beginnen met winterzwemmen? Zorg er van voor dat je je goed voorbereidt. De belangrijkste regels zijn: luister naar je lichaam en ga nooit alleen het buitenwater in! Ook belangrijk: oefen in kleine stapjes. Twintig seconden onder een koude douche klinkt misschien kort, maar als je er voor de eerste keer onder staat, duren die seconden een eeuwigheid – geloof me. Ben jij zo’n durfal die het natuurwater in wilt duiken? Zorg dan dat je comfortabele zwemkleding draagt. Via deze link shop je de nieuwste collectie zwemkleding en weet je zeker dat je er trendy uitziet, ook al sta je te koukleumen.


Martijn

Hey, ik ben Martijn (42) en heb een passie voor sport. Vroeger wilde ik sportverslaggever worden dus je kunt bijna geen sport noemen waar ik niet in geïnteresseerd ben! De laatste jaren ben ik steeds meer gericht op outdoor sporten en een bijbehorende leefstijl. Lekker actief zijn, gezond eten maar ook zorgen voor voldoende rust & ontspanning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *