3 redenen om te leren kitesurfen

Ook in Nederland wint de kitesurfsport de laatste jaren flink aan populariteit. Jong en oud scheren al bij een zachte bries voorbij op het water en als er een goede zuid-westerwind is, zien we de echte waaghalzen meters hoog de lucht in vliegen. Wat de aantrekkingskracht van kitesurfen is, is mij al een aantal jaren duidelijk. Ik ben namelijk zelf ook fervent kitesurfster.

Toen ik begon was ik vrij onzeker en vond ik het allemaal maar wat spannend! Vooral de kracht van de vlieger, die met een harnas om je middel vastzit, vond ik best eng. Misschien komt het wel door die spanning en kracht, dat de sport mij gepakt heeft: kitesurfen is meeslepend, opwindend en een buitengewoon goede workout! In dit blogartikel lees je waarom ook jij aan de vlieger moet.

1. De ultieme workout

Kitesurfen doet een beroep op je hele lichaam. De sport vraagt een (klein) stukje kracht, vooral je core, een stuk balans en een stukje uithoudingsvermogen. Je hoeft bij voorbaat absoluut niet sterk te zijn om te gaan beginnen met kitesurfen. Door veel te kitesurfen, zet je je spieren aan het werk en daardoor wordt je vanzelf sterker.

Je werkt trouwens aan verschillende spiergroepen tijdens het kitesurfen. Wanneer je na een aantal lessen daadwerkelijk aan het kitesurfen bent (lees: je scheert zelf over het water) train je vooral je buik-, bil- en dijspieren. Het is geweldig om te merken hoe je op zo’n leuke, maar ook uitdagende en stoere manier, fitter wordt!

Kitesurfers trainen soms ook thuis of in de sportschool. Bijvoorbeeld wanneer ze tijdens het winterseizoen in Nederland niet (vaak) het water opgaan. De oefeningen die gedaan worden, zijn dan onder meer squats, reverse lunge setups, wall-sits, de plank en side-plank. Deze oefeningen hoef je dus na een goede kitesurfsessie niet meer te doen: je hebt al een heerlijke training op het water gehad, zonder dat je echt het idee hebt dat je keihard aan het trainen was.

Vrijheid (of in kite-jargon: ‘the stoke’)

Wat je voelt en denkt tijdens een kitesurfsessie, verschilt. In het begin zul je merken dat je vooral met de opwinding van de sport bezig bent. De elementen wind en water spelen daarbij een grote rol, zeker als je met eventuele golven op zee gaat kitesurfen. Elke sessie is alles anders en daar past de kitesurfer zich op aan. Een dikke wetsuit tegen de kou, of een kleinere vlieger bij hardere wind.

Als je aan het kitesurfen bent, ben je alleen daarmee bezig. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar wie denkt er tijdens een rondje hardlopen of trainingssessie in de sportschool niet na over de huishoudklusjes die nog gedaan moeten worden, of de boodschappen die nog moeten worden gehaald? Tijdens het kitesurfen heb je daar geen tijd voor. Je leeft echt in het moment en dat geeft een gevoel van vrijheid. Na een kitesurfsessie ben je herboren: je hoofd is weer helemaal leeg en je kunt de wereld (weer) aan. Dat gevoel noemen kitesurfers ook wel ‘the stoke’, maar je kunt ook zeggen: het ultieme vrijheidsgevoel! Geen tijd om over andere dingen na te denken, heerlijk buiten actief bezig zijn en zelf bepalen hoe ver, hoe hard of zelfs hoe hoog je gaat.

3. Het is voor iedereen

Ben je de veertig inmiddels gepasseerd? Heb je geen sterke armspieren? Wil je een stoere activiteit doen met je jongste dochter of zoon? Dan zou je kunnen denken dat je kitesurfen maar beter kunt overslaan, maar niets is minder waar! Zoals gezegd: je hoeft niet sterk te zijn om de sport uit te voeren. Daarnaast hoeft je ook geen enorme waaghals te zijn: het is echt niet voor elke kitesurfer weggelegd om met windkracht 9 het water op te gaan. Zie je dat door de lucht vliegen niet zitten? Dan blijf je lekker met beide benen en je boardje op het water. Kitesurfen kan vanaf 8 tot 88 jaar en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: wil je tricks leren en hoge sprongen maken, of gewoon over de golven leren rijden en genieten van het water en de wind? Er is voor ieder wat wils in deze sport!

Wel moet ik zeggen dat ik geloof dat kitesurfers allemaal een aantal dingen gemeen hebben. Behalve het bruine kleurtje op hun gezicht (op het water gaat dat supersnel, ook in de winter!) zijn ze uiteindelijk allemaal in meer of mindere mate verslaafd aan het vrijheidsgevoel, zoals ik hierboven omschrijf. En, dat resulteert bijvoorbeeld in het boeken van bijzondere vakanties naar plekken buiten de gebaande paden. Maar ook zie je dat veel kitesurfers hun leven flexibeler gaan inrichten, zodat ze als het waait het water op kunnen. Tot slot is het een sport die je alleen doet, maar toch ook samen. Je ontmoet superveel verschillende mensen langs de waterlijn: jong en oud, groot en klein. Van dokters tot kappers.

Al het bovengenoemde is inspirerend en maakt dat er eigenlijk nog maar één vraag open staat: wanneer neem jij jouw eerste kitesurfles?!

Meer weten over kitesurfen? Ontvang via deze link een gratis online-mini magazine.


foto-eva-krul

Ik ben Eva van www.outboundkitetravel.nl Ik ben tot over mijn oren verliefd op de kitesurf-sport: een extreme watersport waarbij van alles komt kijken. Bij Outbound informeer en adviseer ik de watersporter (in spé) en organiseer ik onvergetelijke reizen, events en lessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *