10 tips om als toeschouwer warm te blijven langs het sportveld

Wat is er mooier dan kijken bij een wedstrijd van je kind of het aanschouwen van een mooie voetbalwedstrijd vanaf de zijlijn? Terwijl de spelers door te sporten op het veld lekker warm blijven kan het voor toeschouwers in het najaar en in de winter langs de lijn best fris worden. Handen in de zakken en nerveus op je schoenen heen en weer wippen terwijl je de koude lucht als rookwolkjes uit je mond blaast komt iedereen denk ik wel bekend voor. Je staat natuurlijk liever warm ingepakt dan bibberend langs de lijn. En de ene winterjas is de andere niet. Daarmee wil ik zeggen dat niet alle winterjassen even warm zijn en die warmte heb je natuurlijk wel nodig. Waar vind ik modieuze regenkleding en welke muts staat mij goed? In de onderstaande 10 tips vind je alles wat je nodig hebt en kan doen om warm te blijven langs het sportveld!

1. Winterjassen

Zowel voor mannen als vrouwen zijn er diverse warme winterjassen te vinden voor langs de zijlijn. Toch is het vaak lastig om een jas van een echte warme winterjas te onderscheiden. Het gaat allemaal om het materiaal waarvan de jas is gemaakt en dat is meestal heel gemakkelijk op het kaartje in de jas te lezen, maar ook online bij de productuitleg te vinden. Let hierbij op de volgende punten:

 • Waterafstotend
 • Sneldrogend
 • Thermo effect
 • Winddichtheid
 • Materiaal voering en vulling

2. Truien en vesten

Als je een echte koukleum bent, kies dan voor een lekkere trui of een warm vest voor onder je winterjas. Truien en vesten zijn ook uitermate geschikt voor de eerste koude herfstdagen. Dan kom je met een warm vest al een heel eind. Kun je de keuze tussen een trui en een vest niet maken? Kies dan voor een hoodie! Een hoodie draag je gemakkelijk over andere bovenkledingstukken doordat het vaak een wijdvallend model is.

3. Thermokleding

Wil je er zeker van zijn dat je het niet koud krijgt langs de lijn? Kies dan voor een laagje thermokleding onder je gewone kleding. Thermokleding zit strak om je lichaam en is daardoor geschikt om onder andere kleding te dragen. Let bij het kopen van thermokleding wel goed op de maat. Je wil namelijk ook niet vacuüm gezogen

worden door een kledingstuk. Verder is het handig om bij de aanschaf van thermokleding te letten op de volgende punten:

 • Sneldrogend
 • Elasticiteit
 • Materiaal
 • Pasvorm

4. Regenkleding

Het scenario waar je liever niet aan denkt of in komt te staan is toch wel regen. In Nederland regent het nu eenmaal best veel en daardoor is de kans groot dat je weleens een keer in de regen langs het sportveld staat. Natuurlijk kan je er voor kiezen om een regenponcho in je tas te stoppen voor eventuele noodgevallen, maar tegenwoordig is er ook hele hippe regenkleding beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen. Je hoeft jezelf zeker niet meer te schamen in regenkleding en het belangrijkste: je wordt niet nat en koud. Ook handig: veel regenjassen worden geleverd met een waterafstotende zak waar de jas in gestopt kan worden wanneer het droog is. Zo neem je de regenjas eenvoudig mee!

5. Mutsen

Koude oren willen we natuurlijk ook voorkomen langs de zijlijn. Een muts is daarvoor de ultieme remedie, maar wat voor muts moet ik kopen? Dat vragen veel mensen zich af. Een muts kan bij de een heel mooi staan maar bij de ander totaal niet. Dit heeft natuurlijk te maken met de stijl van een persoon, maar ook wel degelijk met de vorm van iemands gezicht. Welke muts past het beste bij jouw gezicht?

 • Ovaal gezicht: Heb je een ovaal gezicht? Kies dan voor een muts die strakker bovenaan het hoofd zit. Mutsen met aan de bovenkant een pompon maken het gezicht langer en kan je daarom beter vermijden.
 • Hartvormig gezicht: Een lossere muts die niet strak om het hoofd zit is uitermate geschikt voor een hartvormig gezicht. Deze muts verzacht de scherpere gezichtsvorm.
 • Rond gezicht: Kies bij een rond gezicht voor een muts die verder op het hoofd zit en achteraan wat losser zit, of waaraan achter een pompon zit.
 • Vierkant/rechthoekig gezicht: Bij deze gezichtsvorm is het beste om te kiezen voor een muts die strakker om het hoofd zit en asymmetrisch is. Zo vermijd je een breder gezicht.

6. Handschoenen

Handen in de zakken wanneer het koud wordt is de eerste reactie van ieder mens. Ook ikzelf heb vaak in zo’n situatie gedacht: had ik nu maar mijn handschoenen meegenomen. Er bestaat op dat moment namelijk geen onaangenamer gevoel dan tintelende koude vingers. Zelf ben ik een echte koukleum en kies ik vaak voor mijn

skihandschoenen als ik langere tijd buiten ben in de winter, maar een paar warme winterhandschoenen houden je handen ook lekker warm.

7. Hand en voet hotpack

Wat doe je als de kou letterlijk door je schoenen en je handschoenen heen straalt? Menig wintersporter kent dit gevoel maar ook hier in Nederland kan het soms heel koud zijn. De oplossing is heel simpel: warmtepacks. Dit zijn eigenlijk kleine kacheltjes die je in je handschoenen en in je schoenen kan stoppen. De packs blijven doorgaans acht uur lang warm. Genoeg tijd dus om met warme tenen en vingers langs het sportveld de wedstrijd te volgen!

8. Schoeisel

Bij koude temperaturen houden snowboots je voeten heerlijk warm. Snowboots zijn ook heel handig om te dragen wanneer het oppervlakte glad is of wanneer het net gesneeuwd heeft. Deze boots geven je namelijk extra grip. Bij snowboots denk je vaak meteen aan hele grote sneeuwschoenen die alleen in landen als Oostenrijk van pas komen. Die zijn er natuurlijk wel, maar om je voeten langs de lijn warm te houden zijn er ook compactere varianten die niet veel verschillen van de doorsnee outdoor wandel- en sportschoenen.

9. Actie

Actie is reactie. Als je op een plek blijft staan langs het veld krijg je het sneller koud. Hier een paar tips om warm te blijven door actie langs het veld.

 • Verwissel van plaats. Loop van de ene plaats naar de andere tot je het veld rond bent.
 • Stap op de plaats van links naar rechts.
 • Vraag je medetoeschouwers of ze een kopje koffie lusten en loop naar de kantine. Een warm drankje maakt je ook warm van binnen.

10. De opstelling

Deze laatste tip om warm te blijven langs het veld is tijdens de coronaperiode natuurlijk niet de bedoeling, maar normaalgesproken wel effectief. Kruip dicht tegen je medetoeschouwers aan. Schouder aan schouder en houd elkaar warm net als een penaltyopstelling tijdens een voetbalwedstrijd!

Hopelijk sta je dankzij deze tips voortaan comfortabel én warm langs de zijlijn van het sportveld!


foto-Kim-Tol-150x150

Hi! Ik ben Kim van storyofourlives.nl. Een millennial die het leven vooral niet te serieus neemt met een grote passie voor schrijven in elke vorm van het woord!

Een gedachte over “10 tips om als toeschouwer warm te blijven langs het sportveld

 • 5 november 2020 om 11:01
  Permalink

  Top geschreven.
  Precies zo als het is. Wat een handige tips!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *