10 motivatietips om te sporten

Zowel in de sportschool als buiten met goed weer

Het regent buiten, je hebt slecht geslapen en daarbovenop had je nog een tegenvaller op het werk vandaag. Nu dreigen je plannen om naar de sportschool te gaan in het water te vallen, want je hebt helemaal geen zin meer. Je bent niet de enige, want gebrek aan motivatie om te gaan sporten overkomt de beste. Natuurlijk is het belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en soms je rust pakt, maar in de meeste gevallen voelt het echt beter als je toch bent wezen sporten. Daarom lees je hier motivatietips om naar de sportschool te gaan. Wedden dat je straks toch gaat?

1 – Ga samen

Sleep je partner mee, spreek af in de sportschool met een vriend(in) of plan een training met collega’s of familieleden. Samen sporten is extra leuk en het helpt je om gemotiveerd te blijven. Zo hoef je er minder tegenop te zien én heb je geen excuus meer om niet te gaan. Je wil tenslotte die ander niet laten zitten omdat jij liever op de bank hangt, toch?

2 – Stel doelen

Bedenk goed waarvoor je het doet, schrijf dit desnoods op als dat jou helpt. Wil je een rustiger hoofd, een sterker lichaam, tijd voor jezelf hebben of een paar kilootjes kwijt? Wat wil je bereiken door wel naar de sportschool te gaan? Door een serie te gaan kijken, gaat het er niet van komen. Met je doel helder voor ogen raak je extra gemotiveerd om ervoor te gaan.

3 – Koop iets nieuws

Nieuwe sportkleding of schoenen moeten uitgeprobeerd worden. Verwen jezelf af en toe met een mooi nieuw shirt of een leuke sportlegging. Deze items wil je aan de wereld laten zien, en daarom moet je toch echt naar die sportschool. Ach, met die nieuwe schoenen is dat lang zo erg nog niet!

4 – Blok jouw sportmomenten in je agenda

Sporten is zo belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid dat het eigenlijk vreemd is dat we werk inplannen, maar het sporten niet. Door een baan en een gezin blijft er niet automatisch tijd over om te gaan sporten, die tijd moet je zelf maken. Bekijk je werkrooster en overleg met je partner, om vervolgens al aan het begin van de week momenten in te plannen om te gaan sporten. Deze momenten heb je nu in je agenda geblokt, zo zal je gemotiveerd zijn om daadwerkelijk te gaan.

5 – Denk aan de vorige keer

Ben je ooit teruggekomen van het sporten met spijt? Waarschijnlijk niet. Als je van tevoren geen zin hebt, denk dan terug aan die keren dat je helemaal blij en voldaan op de bank plofte na het sporten. Door je eraan te blijven herinneren hoe goed het voelt als je eenmaal klaar bent, zal je gemotiveerd raken om er toch weer voor te gaan.

6 – Houd bij wat je doet

Hoe lekker is het om na het sporten precies te zien wat je ermee hebt bereikt? Dat is simpel door een sporthorloge te dragen en een trainingsdagboek bij te houden. Bestudeer de statistieken als je hartslag, je aerobe of anaerobische resultaten en verbrande calorieën. Vergeet ook niet op te schrijven wat je allemaal voelde bij deze trainingssessie. Zo heb je makkelijk inzicht in wat je nog kan verbeteren en motiveert het je om dat de volgende keer te gaan doen.

7 – Ga (buiten) spelen

Als je vandaag echt geen zin hebt in de sportschool, betekent dat niet dat je al je doelen hoeft te laten varen. Blijven spelen is belangrijk om jong te blijven en kan een heerlijk alternatief vormen. Ga samen met de kinderen een lekkere partij voetballen, trommel vrienden op voor een volleybalduel of maak een skeelertocht met een vriend(in). Hier heb je misschien veel meer zin in dan het standaard rondje in de sportschool, en het is minstens net zo goed voor je.

8 – Volg een schema

In de meeste sportscholen lopen gediplomeerde trainers rond, en zij zijn daar niet voor niets. Vertel wat je sportieve doelen zijn en vraag om een trainingsschema op te stellen. Als er niemand is die dit voor je kan doen dan zijn er ook schema’s online te vinden. Het sporten aan de hand van een schema geeft structuur en motiveert. Je kan jouw training nu minder makkelijk overslaan, want dan loopt je schema in de soep.

9 – Beloon jezelf

Belonen werkt. Dus stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je bent gaan sporten. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door je lievelingseten klaar te hebben staan als je getraind hebt of door je favoriete serie te kijken. En als je een heel sportschema na een periode afgerond hebt, kun je jezelf natuurlijk ook op iets groters trakteren zoals een mooie sportset of een horloge dat je al heel lang wilde hebben.

10 – Blijf thuis

Geen zin om te gaan? Je kan ook een keer thuis blijven. Plof dan alleen niet meteen op de bank, maar kom eerst thuis in beweging. Met wat kleine gewichten en een matje in huis hoef je niet per se naar de sportschool te gaan om toch te trainen. Thuis trainen is een minder grote opgave dan helemaal naar de sportschool gaan. En zo kom je toch aan je beweging!

Motivatie gekregen?


Merel

Naast sportcommunicatiestudente is Merel (21) runningexpert. Ze heeft veel kennis over hardlopen maar weet ook veel van fitness en voeding. “Hardlopen is mijn sport, ik ben opgegroeid op de atletiekbaan. Het allerleukst vind ik om verhalen te vertellen rondom sport. Of het nu gaat over Dafne Schippers of hoe jij zelf sneller kunt worden, ik deel het graag.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *