10 beklimmingen in Nederland voor de beginnende wielrenner

Zo plat als een pannenkoek zo kun je Nederland prima noemen. Veel fietsliefhebbers zijn daarom genoodzaakt om richting Frankrijk, Duitsland of Spanje te gaan om hoogtemeters te maken. Dit is niet alleen een tijdrovend gebeuren maar kost vaak ook nog redelijk wat euro’s.

Maar wist je dat je in Nederland ook best kan klimmen? Oké, een Mont Ventoux of Monte Zoncolan vind je hier in ons kleine kikkerlandje niet. Maar zeker voor de beginnende wielrenner zijn er genoeg heuveltjes om eens jezelf uit te dagen en een klimgeit te voelen. De meeste heuvels zijn vanzelfsprekend te vinden in de provincie Limburg. Toch zijn er ook op andere plekken in Nederland korte beklimmingen te vinden.  
 

1. Kopje van Bloemendaal: onder de rook van Amsterdam klimmen

Lengte:  680 meter
Gemiddelde: 4,3%
Steilste stuk:  7,0%

Vlakbij Haarlem en ook niet ver van Amsterdam vind je het Kopje van Bloemendaal. De klim is prachtig gelegen in een bosrijke omgeving. Sowieso is de hele omgeving van Bloemendaal erg mooi om te fietsen. Een groot nadeel is dat dit stukje omhoog erg populair is onder wielrenners. Je bent dus niet vaak alleen op deze klim. Een leuk weetje is dat het oorspronkelijke uitzichtpunt bij het Kopje van Bloemendaal geopend is door koningin Wilhelmina.
 

2. Cauberg: Nederlands meeste bekende klim

Lengte:  680 meter
Gemiddelde: 6,5%
Steilste stuk:  13,1%

Natuurlijk mag de Cauberg niet ontbreken in dit rijtje. Deze berg is niet alleen bekend van de Amstel Gold Race finish die tot een paar jaar geleden op de top lag, maar ook van meerdere wereldkampioenschappen wielrennen. Eerlijk is eerlijk, eigenlijk is de klim niet heel erg spannend maar laat je niet verleiden om je uit te sloven voor iedereen onderaan de klim op de vele terrasjes.

Rondom de Cauberg is veel te zien en te doen. Aan de rechterzijde aan het begin van de klim is bijvoorbeeld de Gemeentegrot te vinden. In deze mergelgroeve worden regelmatig rondleidingen gegeven. Is dit niets voor jou? Bovenop de Cauberg vind je een casino. Er zijn dus een stuk uitdagendere klimmetjes in Zuid-Limburg, maar de geschiedenis van deze klim maakt het een klim om in ieder geval een keer in je leven op te rijden.

fietsers die cauberg beklimmen

3. De Posbank: genieten op de Veluwe

Lengte:  2200 meter
Gemiddelde: 2,8%
Steilste stuk:  5,8%

De Posbank klim kun je vinden op de Veluwe. Zoals je kunt zien is dit een prima klim om als beginner op te rijden. Het mooie is ook dat de klim relatief gemakkelijk begint en het zwaartepunt in de laatste meters ligt. Hierdoor kun je de eerste helft van de klim lekker in een ritme komen. Maar laat je niet in slaap sussen want het laatste stuk kent uitschieters richting de 6%.

Op 8 mei 2016 ging de derde etappe van de Giro over de Posbank. De Nederlander Maarten Tjalingii was als eerste boven. Hij veroverde hiermee de blauwe bergtrui in de Giro. Dat uitgerekend hij als eerste boven was, is niet zo vreemd. De Posbank was immers het trainingsgebied van Tjalingii.

4. Keutenberg: harken en afstappen in Limburg

Lengte:  1200 meter
Gemiddelde: 5,9%
Steilste stuk:  16,0%

Je ziet het eigenlijk al aan bovenstaande cijfers, we gaan duidelijk weer richting Limburg. Dit is geen klim voor ongetrainde wielrenners. Het eerste stuk van de klim is harken geblazen. Afstappen behoort hier vaak meer tot de regel dan tot de uitzondering. Overleef je het begin van de klim en heb je nog genoeg lucht? Dan kun je op een gegeven moment met een percentage van 2% naar boven knallen. Heb je echt goede benen op de dag dat je deze klim oprijdt? Probeer dan te genieten van de rust om je heen. Dit gebied is namelijk officieel een stiltegebied.

Vaak worden op deze klim in de Amstel Gold Race de jongens van de mannen gescheiden. Door de chaos die fans veroorzaakten op deze klim en het gevaar dat dit met zich meebracht, is de klim een tijdje geen onderdeel meer geweest van de wedstrijd. De Keutenberg is nu weer onderdeel van de wedstrijd maar op het meest steile stuk mogen geen toeschouwers meer staan.

Weg naar keutenberg

5. Vaalserberg: klimmen naar het hoogste punt van Nederland

Lengte: 3200 meter
Gemiddelde:  4,4%
Steilste stuk:  9,9%

Vaals staat vooral bekend om het drielandenpunt. Op deze plek komen de grenzen van België, Duitsland en Nederland bij elkaar. Naast deze toeristische attractie ligt er ook een bekende klim: de Vaalserberg. De top van de Vaalserberg is letterlijk het hoogtepunt van Nederland.

De klim zelf is voor Nederlandse begrippen met ruim 3 kilometer behoorlijk lang. Het begin van de klim is steil en ook na de helft van de klim bevinden zich steile stukken. Ben je hier voorbij? Dan is het laatste stuk bijna vlak en kun je een lekker tempo draaien. Kortom: geen hele lastige klim maar omdat je toch naar het hoogste punt van Nederland rijdt, is het een speciaal stukje op te fietsen.

6. Zevenheuvelenweg: in het spoor van de Nijmeegse vierdaagse

Lengte:  3600 meter
Gemiddelde:  1,5%
Steilste stuk:  6,2%

Met een gemiddelde van 1,5% is dit geen lastige klim maar de lengte en de afwisseling van klimmen en dalen maakt dit toch redelijk lastig. Deze omgeving is vooral bekende door de Nijmeegse Vierdaagse die hier langskomt. Het lastige en glooiende groene landschap is de derde van de vier dagen en vaak de lastigste.

7. Oude Holleweg: de zwaarste klim in Nederland buiten Zuid-Limburg?

Lengte:  1000 meter
Gemiddelde:  7,2%
Steilste stuk:  14,0%

We blijven in de omgeving Nijmegen en gaan naar een behoorlijk zwaardere klim op de Zevenheuvelenweg. De oude Holleweg is een van de weinige klimmetjes die zich kan meten met de grote zusjes in Zuid-Limburg. Wat de klim onvergetelijk maakt is de prachtige bosomgeving en de rust. Op veel klimmetjes in Nederland is ook veel autoverkeer te vinden wat hier niet het geval is.

De klim heeft pieken rond de 14% die je naar zuurstof doen laten happen. Begin hier niet aan met de instelling: ‘Ik knal wel even naar boven’. Met deze instelling wordt het halverwege afstappen geblazen.

8. Eyserbosweg: de klim der klimmen in Nederland

Lengte: 900 meter
Gemiddelde: 9,3%
Steilste stuk:  17,1%

Wat mij betreft DE beklimmingen onder de beklimmingen in Nederland. Bedwing de Eyserbosweg als je al wat vaker klimmetjes bent opgereden. Dit is absoluut GEEN plek om je eerste hoogtemeters te maken. Het lastige aan deze klim is dat deze steil begint en alleen maar steiler en steiler wordt. Het is dus geen ‘loper’ maar een echte sloper. Bewaar dus wat reserves voor de laatste meters, dit ga je namelijk echt nodig hebben. De Eyserbosweg is ook onderdeel van de Amstel Gold Race. Vele wielerhelden zijn je dus al voor geweest door hier omhoog te rijden.

9. Col du VAM: in Drenthe klimmen op de vuilnisstort

Lengte: 2100 meter  (totaal aan parcours)
Gemiddelde:  10,0%
Steilste stuk:  15,0%

Klimmen in Drenthe? Jazeker! Een voormalige vuilnisstort is daar omgetoverd tot een heuse kuitenbijter. Niet alleen heel slim maar ook nog eens super maatschappelijk verantwoord. Er liggen meerdere parcours waaronder ook voor mountainbikers. En er ligt zelfs een stukje kasseienstrook.

Wat het klimmen hier ook erg fijn maakt is dat je geen last hebt van auto’s en motors wat bijvoorbeeld in Zuid-Limburg nog wel eens een grote ergernis kan zijn. Zo kan jij je hier volledig focussen op het fietsen, je ademhaling etc. Een perfecte plek dus voor een beginnende klimmer.

Col du vam

10. Camering: de lastigste klim in Nederland

Lengte: 4400 meter 
Gemiddelde:  4,0%
Steilste stuk:  7,7%

Als we de cijfers erbij pakken mag deze klim de titel lastigste klim in Nederland krijgen. De klim is erg lang en doet je heel even in Frankrijk wanen. Je hebt in ieder geval een supermooi uitzicht op de Limburgse vallei. Camering heeft alleen een groot nadeel: het is er druk. Druk met auto’s, motoren en wandelaars. Rij jij hier moeiteloos naar boven? Dan ben je wel klaar voor het echte werk.

Welke beklimming staat er bij jou op de planning?


gino

Gino Duin (33) is online marketeer bij Perry en doet zelf aan voetballen en wielrennen. Rijdt zelf in de omgeving West-Friesland wekelijks een rondje op zijn Cannondale racefiets. Heeft volgend jaar als doel het rijden van de elfstedentocht en een paar toertochten. “Ik weet zelf dat ik geen Tom Dumoulin ben, maar geniet er van mijn grenzen te verleggen en te genieten van het prachtige Nederlandse landschap”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.